Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347811
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

i jednym z moich ulubionych filmów 2012 zaraz po Scherlocku Holmsie Grze Cieni.Avengers będzie współczesną klasyką gatunku,a po zwiastunie mogę powiedzieć,że będzie mega odlot,ale jest jeden zgrzyt niewielki,ale polscy dystrybutorzy jak zawsze musieli z czymś wyjechać i wystawili dubbing.Czekając na Gniew Tytanów zobaczyłem polskiego Starka i się załamałem.Dobrze,że jest wersja z napisami,bo dubbing to profanacja gatunku oraz Roberta Downeya Jr jako Iron Mana.Fani komiksów będą zadowoleni,a i fani filmów animowanych również.Fabułę już praktycznie każdy zna i teraz czeka się głównie na efekt efektów specjalnych( mam nadzieje,że tak dobrym 3D jak było na Transformers 3 oczywiście mówię o efektach,bo film w porównaniu do 1 i 2 mnie zawiódł).Avengers będzie hitem roku i na bank pobije Mrocznego rycerza Nolana i Hobbita Jacksona.Jestem ciekaw ile będzie ocen przed polską premierą i jak to będą wypowiadać się ci co widzieli wersję cam w necie na pewno tak będzie i przed polską premierą założę się na bank,że ponad 1000 osób było na pokazie przedpremierowym lub widziało film w USA,ale wiadomo,że Polakom nie chce się iść do kina tylko wolą ściągać w necie,ale tak nie postępują prawdziwi fani.Warto wybrać się na ten film do kina.

Na przyszłość - jeśli chcesz pisać takie tyrady - pisz czytelniej bo od tego już sam kod binarny jest bardziej czytelny... .

TheBlur

No, bez kitu...

użytkownik usunięty
TheBlur

Na przyszłość film ogląda się w kinie,a nie w necie wersję cam

Hmm... . Człowieku - bredzisz coś... .

użytkownik usunięty
TheBlur

Avengers najlepszy film 2012 roku koniecc kropka.

Nie wiem czy najlepszy - wszystkich nie widziałem... . Choć obecnie jest u mnie na szczycie Top Listy oczekiwanych.

użytkownik usunięty
TheBlur

Wiem,że bedzie najlepszy wszystko na to wskazuje,bo to najbardziej oczekiwany film roku.Po samym zwiastunie można stwierdzić,że to arcydzieło.

No dobra - bez przesady. Arcydzieło to może jest pod względem technicznym... .

użytkownik usunięty
TheBlur

Pod względem fabuły i efektów specjalnych.Ten film to będzie współczesna klasyka.

Z samej definicji klasyki nie można nią nazwać czegoś współczesnego.

ocenił(a) film na 10
Peeves

mozna. np. "Gest Kozakiewicza" stal sie klasyczny bez sekundy zwloki ;)

hetzer

Dobra, widocznie mamy problemy ze zrozumieniem znaczenia słowa "klasyka". Aby coś przeszło do klasyki, musi minąć trochę czasu, bo klasyka wiąże się z ponadczasowością. Natomiast wspomniany gest Kozakiewicza zaistniał ponad 30 lat temu, więc nie jest to współczesność w tym sensie, o który mi chodziło. Teraz faktycznie możemy go określić mianem klasycznego. Nie mógł on się jednak stać klasycznym "natychmiast".

użytkownik usunięty
Peeves

Dla mnie to będzie klasyka współczesna tak jak Incepcja i Avatar.

Człowieku - ja też oczekuję na ten film z niecierpliwością, czytam wszystkie news'y... ALE BEZ PRZESADY.

użytkownik usunięty
TheBlur

Żadnej przesady nie ma.To będzie film roku 2012 i takie kolejne kręcenie Batmanów nie przebije oglądalności Avengers.

"Avatar" nie ma prawa nazywać się klasyką... to już jest przede wszystkim obraza dla kinematografii. :) Średni film, który niemal w 80% jest efektem pracy komputerów, nie dzięki, szukam czegoś więcej. "Avengers" to przede wszystkim ukazanie na ekranie historii KLASYCZNEGO komiksu.

użytkownik usunięty
Peeves

Avatar to zajebiste efekty specjalne.Liczyłem na dawkę wizualną i super efekty.Cameron najlepszy,a mechy wymiatają.

ocenił(a) film na 5

Nie no facet jest boski skąd ty się wziąłeś A3D to będzie kicha bo wszystko co fajne bylo pokazane w trailerze tyle ode mnie kłaniam się nisko

użytkownik usunięty
piekielny84

.Avenger to hit roku.Fajnie to będzie w kinie 11 maja.

ocenił(a) film na 10
piekielny84

z tego co czytalem, to w trailerach i materialach nie pokazali absolutnie nic. jesli wydaje ci sie, ze zwiastuny sa efektowne, to film powinien Cie zszokowac. i tego Tobie i sobie zycze

użytkownik usunięty
Peeves

Co do ,, Avatara '' 100% zgody - przerost formy nad treścią.

To tam była jakaś treść... ?

użytkownik usunięty
TheBlur

Nie pamiętam, tylko jakiś pseudo-ekologiczny bełkot .

ocenił(a) film na 10
Peeves

klasyka «dzieła sztuki i literatury z różnych okresów historycznych i stylów uznane za doskonałe»
klasyk
1. «twórca dzieł zaliczanych do klasyki»
2. «przedstawiciel lub zwolennik klasycyzmu»
slownik jezyka polskiego PWN. jak widzisz nie ma slowa o czasie. jest mowa o doskonalosci i dlatego kolega Pokolenie moze oczekiwac dziela klasycznego. recenzje sugeruja perfekcje (no, co najmniej w fanbojowym znaczeniu, ja nic wiecej nie oczekuje). wiec mozna powiedziec: ndchodzi klasyk od klasyka ;)

hetzer

Jeżeli mówimy o klasycyzmie, czyli nurcie sztuki, to żadna z rozważanych przez nas definicji nie jest poprawna. Mówiąc o klasyce, mamy zazwyczaj na myśli coś, co zdążyło się zachować mimo upływu lat i wywarło jakiś wpływ na np. obraz kultury. Jeśli wybierzemy to, co wziąłeś ze słownika ("klasyka «dzieła sztuki i literatury z różnych okresów historycznych i stylów uznane za doskonałe»") to nie ma to ani nic wspólnego z Twoją definicją, ani z moją, bo tyczy się to wspomnianego przeze mnie nurtu. "Nasza" klasyka ma znaczenie potoczne i w mojej opinii jest to coś właśnie ponadczasowego. Stąd się według mnie wzięła nazwa klasycyzmu antycznego. Znając co nieco historii, wiesz, że przetrwał on tyle lat, bo potem czerpano z niego garściami w epoce odrodzenia, u schyłku średniowiecza, a później przez następne kilkaset lat aż do dziś udoskonalano dzieła twórców starożytności, czyniąc je perfekcyjnymi. Uważam, że nie można mówić o klasyce w kontekście filmu, który dopiero co wyszedł, stąd moje zastrzeżenia.

ocenił(a) film na 10
Peeves

dziela sztuki-> Avengers, z roznych okresow historycznych-> wspolczesne, i stylow-> kino s-f/superhero, uznane za doskonale-> http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=OW8JoV4Ujvo
KLASYKA :)
naprawde nie wiem co Ci nie pasuje. spelnia definicje slowo po slowie. problem jest taki, ze mieszasz 2 rozne znaczenia jednego wyrazu. potoczne znaczenie jest takie, jak w slowniku, mowic mozna i w tym wypadku nalezy (a to juz moja percepcja :p) co do Twojej opini na temat znaczenia wyrazow, to wybacz, ale wiekszym autorytetem jest dla mnie slownik. bez urazy, tez stawiam slownik ponad moja opinie, wiec towarzystwo masz niezle ;)

hetzer

Spoko, ja swojej opinii nie zmienię, bo klasyka to wyraz, który od razu kojarzy mi się z czymś, co przetrwało próbę czasu. :)

ocenił(a) film na 10
Peeves

a to jest jeszce inna para kaloszy, naped klasyczny w BMW na ten przyklad. i to tez jest prawidlowe znaczenie tego slowa. ale nie jedyne. a Ty naskoczyles na Pokolenie jakby blad jakis popelnil. co mnie zreszta zaskoczylo, bo zazwyczaj jestes twardym, ale wywazonym i spokojnym rozmowca :)

hetzer

"a Ty naskoczyles na Pokolenie jakby blad jakis popelnil"

Nie naskoczyłem. Napisałem wyłącznie: "Z samej definicji klasyki nie można nią nazwać czegoś współczesnego." Błędem to nie było. Przyznam jednak, że zasugerowałem się swoim subiektywnym odczuciem co do znaczenia tego wyrazu niż rzeczywistą jego definicją. Mimo wszystko potoczne znaczenie wyrazu "klasyk" jest wciąż wg mnie takie, jak to napisałem. Słownik podaje nam pojęcie ujęte ściśle w kontekście historycznym, no ale nie będę już się sprzeczał w tej sprawie.

ocenił(a) film na 10
Peeves

i zeby juz skonczyc ta rozmowe:
CLASSICUS - wzorowy, pierwszorzędny, doskonały
tyle nam mowi lacina

A już myślalem , że temat dubbingu mamy za sobą od kiedy niedawno znalazło się zapewnienie , że wszędzie będzie dostępna odpowiednia ilość kopi z napisami. Na pomysł zdubbingowania filmu nie wpadli polscy dystrybutorzy a sam Disney , który wymusił zdubbingowanie tego filmu. I bardzo dobrze. A tobie jak się nie podoba dubbing to idziesz na wersje z napisami i problem z głowy. Troche więcej tolerancji. Są ludzie , którzy lubią tę forme tłumaczenia.

misiek73169

"Na pomysł zdubbingowania filmu nie wpadli polscy dystrybutorzy a sam Disney , który wymusił zdubbingowanie tego filmu."

Bardzo ciekawa teoria. Jakieś źródło? Bo z tego, co wiem, to nikt inny, jak właśnie nasz dystrybutor odpowiada za decyzję o dubbingu w Polsce.

misiek73169

Bez obrazy, ale są to a) - dzieci poniżej 12 lat (choć i są wyjątki...), b) niedorozwinięte szympansy które nie nadążają za tekstem. Tradycyjnie pomijam filmy typu Shrek czy Asterix... .

TheBlur

Nawet tego nie skomentuje.

misiek73169

Paradoksalnie właśnie to uczyniłeś.

użytkownik usunięty
TheBlur

Stawiam na b,a poza tym film mówi o odwadze,honerze i walce za ojczyznę przez co wykazuje wartości chrześcijańskie mimo,że głównym wrogiem jest syn Odyna Loki.

Znowu zaczynasz z tymi wartościami... ?

użytkownik usunięty
misiek73169

Dubbing w Avengers to profanacja.Sam pomysł to grzech,a już nie wspomnę o głosie Starka.Tylko napisy.

użytkownik usunięty

Dubbing - nie cierpię go, filmy oglądam tylko z napisami. Ale jak to tam lubi ...

Powiem krótko . Bzdury piszesz. A już używanie takich słów jak profanacja to duża przesada. Bez urazy ale odczepcie się w końcu od tego dubbingu.Jest odpowiednia ilość kopi z napisami więc powodu do płaczu nie macie.

użytkownik usunięty
misiek73169

A kto mówi, że będę oglądać ten film w kinie ? Poczekam spokojnie na DVD i wtedy może obejrzę.