Chciałabym się kiedyś wybrać na ten film, ale nie jestem jakąś wielką fanką marvelowskich superbohaterów - widziałam tylko pierwszego "Iron Mana" i dwa filmy o Hulku. W ogóle nie kojarzę Czarnej Wdowy, Thora (no poza tym że to nordycki bóg) i tego typa z łukiem. Czy mimo to uda mi się załapać o co chodzi w tym filmie? Czy też może twórcy wyszli z założenia, że widzowie wiedzą o bohaterach wszystko i nic nie wyjaśniali?
Według mnie nie ma za bardzo co wyjaśniać. Ten film to powinna być czysta rozrywka, więc idź bez żadnych wątpliwości. :)
http://www.youtube.com/watch?v=ys1li3cXnoU&feature=g-u-u
No nie zgodziłbym się z kolegą nade mną. Do zrozumienia "Avengers" należałoby znać przynajmniej pobieżnie filmy: "Thor" i "Captain America: The First Avenger". Tak sądzę. A tu masz listę wszystkich 5 filmów, które są związane z "Avengers" i opowiadają o ich członkach:
- The Incredible Hulk z 2008 roku, (film Anga Lee z 2002 roku, który widziałaś, nie ma żadnego znaczenia, bo był robiony jeszcze przez inne studio, a później prawa do ekranizacji wróciły do Marvela i ten zrobił film o Hulku od nowa),
- Iron Man,
- Iron Man 2,
- Thor,
- Captain America: The First Avenger.
Black Widow pojawiła się w "Iron Manie 2". Nie ma własnego filmu, jej wątek jest rozbudowany jeszcze w "Avengers". To samo "typ z łukiem", czyli Hawkeye. On się na chwilę w "Thorze" pojawił, więcej nie trzeba o nim wiedzieć. Do pełnego rozumienia "Avengers" i czerpania z niego 100% przyjemności twórcy wymagają więc znajomości tych pięciu poprzednich produkcji. Nic więcej. Na podobnej zasadzie bazują jednak komiksy Marvela - pewne istotne elementy przewijają się przez komiksy z jednej serii, potem drugiej, w końcu by przeczytać jakąś serię należy znać wątki z innych, bo się nie dowiesz, o co chodzi.
Ze spokojem uda ci się "załapać" o co chodzi w tym filmie; ] Wątpię żeby były jakieś powiązania fabularne.Jedyny film który powinnaś obejrzeć to Thor według mnie bo tam poznajemy naszego wroga z avengers;]
Wiem mniej-więcej o czym jest "Captain America", pamiętam też z dzieciństwa jakąś kreskówkę z jego udziałem, więc może się jakoś połapię, ale chyba faktycznie obejrzę "Thora", bo z tego co widzę odgrywa w "Avengers" sporą rolę. Dzięki za szczegółowe wyjaśnienie :)
Tak, brat Thora jest głównym oponentem w filmie i po prostu bez obejrzenia "Thora" nie pojmiesz całkowicie logiki jego działań i motywacji. Z kolei w "Captainie America" pojawia się istotny element - Tesseract, wokół którego kręci się w dużej mierze fabuła "Avengers".
Jaka siła? W komiksach Marvela nazywa się to Cosmic Cube, jednak na potrzeby filmu określają to mianem Tesseractu. Jest to niebieskawa, świecąca kostka, mityczny artefakt i źródło niewyczerpanej energii. W filmie "Captain America: The First Avenger" Red Skull, nazista, odnajduje ten Tesseract i udaje mu się go wykorzystać do wzmocnienia technologii swojej naukowej i zbrojnej organizacji powołanej na potrzeby Hitlera - HYDRY. Na końcu filmu, w czasie walki Captaina z Red Skullem, Tesseract zostaje uaktywniony i wciąga niepostrzeżenie Red Skulla do innego wymiaru. Potem Captain traci przytomność, bo odrzutowiec, w którym się znajdowali, dobija w Grenlandię i Captain przeżył tylko dzięki nadludzkiej wytrzymałości i regeneracji zyskanej przez zaaplikowane mu wcześniej serum superżołnierza. Budzi się po 70 latach w teraźniejszości, gdy przykryty śniegiem i lodem wrak zostaje znaleziony. Właściwie skróciłem Ci najważniejsze aspekty filmu.
1 sprostowanie, nie jest niewyczerpywalny, Thanos nawet taka wyczerpana kostke komus dal za serie przyslug