"W każdym kinie bez wyjątku widzowie będą mieli do wyboru seanse z dubbingiem lub z napisami. Dystrybutor chce zapewnić komfortową projekcję zarówno starszym widzom, którzy wolą słuchać aktorów mówiących po angielsku i czytać napisy, jak i młodszym, dla których czytanie w kinie nie jest wygodne."
Źródło: http://hatak..pl/aktualnosci/filmy/20860/Avengers_w_kinach_z_napisami_i_dubbingi em/
Właśnie dlatego napisałem tytuł tematu wielkimi literami, a wyraz "wszędzie" oznaczyłem sugestywnymi wykrzyknikami. Osobiście sam jestem zadowolony z tej wiadomości, bo pewności mieć nie mogłem. Teraz wszyscy powinni być spokojni.
Bardzo dobra informacja. Może teraz przestaniecie czepiać się tego dubbingu. Mam nadzieje , że to troche zmieni wasze nastawienie i będziecie bardziej tolerancyjni . Zrozumiecie , że wybór śćieżki dżwiękowej w kinie to luksus a nie kara. Naprawde dobrze się stało.
Misiek sami wprowadzacie atmosfere zagrozenia, mowiac, ze powinno byc jak w Rosji czy Bulgarii, gdzie napisow nie ma i ze do tego Polska zmierza, a potem sie dziwicie, ze ludzie protestuja. siejesz wiatr, zbierasz burze ;)
Przecież ja wielokrotnie powtarzałem , że w krajach gdzie dubbing jest powszechny również są wersje z napisami. Często odnosiłem się do Rosji , ponieważ tam dubbing też nie zawsze był a jednak wchodzi tam wielkimi krokami lub nawet juz wszedł na dobre. Nie wiem czy są tam wersje z napisami czy nie , ale sądze , że tak. Natomiast o dubbingu bułgarskim nic nie wiem , nawet tego czy w tym kraju stosuje się tę forme tłumaczenia. Owszem , piszemy często żeby wzorem innych krajów był u nas dubbing , ale nigdy nikt nie sugerował żeby to było kosztem napisów. Jak się okazuje da się jedno z drugim połączyć. Hetzer , ja naprawde nie chce się wykłócać z Tobą czy z innymi , ale spójrz na to tak obiektywnie. Odrazu piszecie , że dubbing nikomu nie potrzebny , że powinni zakazać itd. Tymczasem okazuje się , że są osoby , które lubią tę forme tłumaczenia. I naprawde nikt nie chce być obrażany od analfabetów tylko dlatego , że ma inne upodobania. Pamiętasz jak było z Gwiezdnymi Wojnami kiedy pojawiła się informacja , że na Blu Ray pojawi się wersja dubbingowana ? Zaraz pojawily się prostackie komentarze mimo , że wiadomo było , że będzie można przełączyc na napisy. I wielu zgnoiło ten dubbing na pół roku przed premierą . Okazalo się , że te wszystkie nieprzychylne komentarze były na wyrost , bo dubbing do starej trylogi stoi na wysokim poziomie. Mam nadzieje , że tak będzie również z Avengers.
jak piszesz "dubbing do SW na wysokim poziomie" to ja widze wypowiedzenie wojny totalnej na wieki wiekow! bardzo zly przyklad ;). teraz odwolanie do logiki: mialo byc 2D i 3D do wyboru i juz nie ma. jest drozsze 3D. teraz chca zrobic to samo z napisami. tylko dubbing i cena w gore. za stary jestem, zeby miec nadzieje ze jest inaczej, wiec trzeba protestowac.
Pisząc o dubbingu na wysokim poziomie miałem na myśli starą trylogie.A co do napisów to będą one zawsze. To jest jedyna forma tłumaczenia , która nigdy nie zaniknie i będzie zawsze. Ty i inni nie macie się czego obawiać
luksus? To powinien być standart... Jeśli uda mi się to zobaczyć w 2D z napisami to będzie super! Mam nadzieję, że jakieś kino u mnie będzie oferować coś takiego :)
Onet twierdzi, że będzie:
http://film.onet.pl/wiadomosci/avengers-w-dwoch-i-trzech-wymiarach,1,4980720,wia domosc.html
Możesz podać informacje gdzie jest napisane, że u nas nie będzie 2D?
Jakiś czas temu dystrybutor napisał, ze będzie tylko wersja 3D. A onet nie jest wiarygodnym źródłem.
to, że Onet nie jest zbyt wiarygodny to inna sprawa... Cóz, idę poszukać tej wiadomości dystrybutora.
Może to coś nie tak ze mną, ale czy uważasz, że film, któremu w Polsce dystrybutor tytuł zmienił na: "Avengers 3D", może być dostępny w 2D? "Avengers 3D" w 2D... brzmi komicznie, chociaż ja sam najchętniej poszedłbym na dwuwymiarową wersję.
Myślę, że może, ponieważ wiele kin,w mniejszych miastach, nadal nie posiada 3D i co, one będę pozbawione filmu? Alicja Burtona była w 2D (Z tym, że tylko z dubbingiem). Po prostu nie lubię 3D, skoro "Mroczny Widmo" mnie do 3D nie przekonało to wątpię by czemukolwiek się udało.
Cóż, poszukałam i znalazłam - tylko w 3D. Sami się proszę o oglądanie wersji nagranej z kina, zwłaszcza mamy premierę tyle czasu po USA... A szkoda, bo myślałam, że na ten film pójdę wiele razy do kina. A tak tylko raz...
No niestety, 3D opanowało kina. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że w tym 3D praktycznie nie ma 3D! Dystrybutorzy się wycwanili i dają tylko wersje 3D, bo wiedzą, że ludzie już w dobre 3D nie wierzą.
A tyle dzieci na forum płakały że prawie by się odwodniły :) Ja się cieszę - i chętnie pójdę na film więcej niż raz. Pierwszy raz na dubbing, a pozostałą resztę na napisy :)
dziwisz się, że my, dzieci tak płakaliśmy? Dla nas audio jest tak samo ważne jak obraz. Cóż, wyobraź sobie, że była by możliwości, że zamiast filmy dostałbyś tylko wersję jak z kamery z sali. Też byś płakał.
Pociski dotyczące czyjegoś wieku raczej świadczą o próbie leczenia kompleksów tego, kto jest za nie odpowiedzialny.
Jest! Czekałem aż dwie godziny jak się zjawi kolejny internetowy psycholog! Niezmiernie dziękuję za radę!
Wolę być internetowym psychologiem niż napaleńcem, któremu z braku argumentów pozostaje jedyną przewagą wiek. Niestety, rada numer dwa: nie nadrobisz nim pewnych braków merytorycznych. Na Filmwebie ta tendencja jest szczególnie zauważalna. Napiszę o tym pracę doktorską z psychologii internetowej, o! Właściwie to powinienem Tobie dziękować za ten tytuł - do pewnego czasu mówiono na mnie "filozof", a teraz "psycholog". Cudowna zmiana.
ja odczuwam osobliwa przyjemnosc, gdy ogladam camy. cos jak przechodzony VHS ;) lza sie w oku kreci
u mnie przechodzony VHS objawiał się tylko na początku "Zaginionej Arki" więc nie mam zbyt dużego doświadczenia z tym :P
A co ciekawego odpowiadają? Przecież VHS nie było znowu tak bardzo dawno temu...
Mam tylko nadzieję że nie będzie tylko jednego seansu z napisami o 22:30. A coś czuję że chyba tak zrobią w moim kinie. Ew. idzie się pomęczyć z dubbingiem (skoro człowiek przyzwyczaił się do dubbingu części I-III Gwiezdnych Wojen_ bo najgorzej te głosy nie są dopasowane:
http://www.youtube.com/watch?v=kZXTtBWl0OE
Zwiastun dużo lepiej wygląda niż te klipy.....