Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347956
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

Nie rozumiem czemu to coś ma tak wysoką średnią. Poszedłem na avengersów pod namową
znajomych i całkowicie się zawiodłem, zresztą i tak nie miałem wobec niego jakichkolwiek
oczekiwań. Film teoretycznie miał być doroślejszą bajką o amerykańskich superbohaterach.
Okazał się po prostu nową dziecinną historyjką, jedynie starającą się udawać poważną.
Bardzo mnie rozśmieszyła scena, w której kapitan ameryka mówi, iż noszenie niebieskiego
wdzianka z gwiazdkami jest dziecinne, na co człowiek żelazko odpowiada mu, że w trudnych
czasach trzeba z dumą prezentować amerykańskie symbole.
Znajduje się tu niesamowite wręcz stężenie amerykańskiej propagandy, ale w tych czasach
nikogo nie powinno to dziwić. Kompletny brak fabuły rekompensują jedynie efekty specjalnie,
widać że ktoś się nad nimi napracował.
Avengers mogę polecić tylko trzem grupom ludzi:
1. Fanom innych tego typu filmów
2. Dzieciom w wieku <10 lat
3. Amerykanom
Jeżeli należysz do chociaż jednaj z tych grup, idź na film w ciemno.

ocenił(a) film na 8
hetzer

Właśnie wiem co to jest geopolityka i przez śmieszy mnie to co piszesz. Ironizowanie tego co napisałem nie zwolni Cię z zaznajomieniem się nad znaczeniem wyrazów przez Ciebie użytych.
Zacznij myśleć w końcu - "w jakich to filmach jest to osia glownego konfliktu?" Fabuła tego filmu to zlepek tego co już było w innych. Nie ma takiego samego filmu jak Avengers, jeśli o to Ci chodzi.
"pierwsze co robi

Roborak

a jaki jest lepszy od tego filmu z tego roku ????

ocenił(a) film na 5
wort801

Lepszy film akcji? Przykładowo Skyfall.

użytkownik usunięty
Roborak

<facepalm>

Roborak

Ta. Humor w Skyfall szczególnie "lepszy", taki wysublimowany jak żarty z pociągu seksualne Bardema do 007.

neo_angin

Noo humor w Skyfall był 100x lepszy niż w Avengers.

ocenił(a) film na 10
marvolo_1998

Ty to widze lubisz grubszego dzolka raz na jakis czs zarzucic XD

hetzer

xD Nie no humor w Avengers całkiem mi odpowiadał. Jednak w Skyfall podobał mi się bardziej :P Z tym "100x" to był żart :D

marvolo_1998

Szczególnie gejowskie insynuacje. Dojrzałe poczucie humoru Marvusiu. Widzę, że jak cipka zmniejszyłeś ocenkę, a takie gniociszcza jak ostatni Sherlock i Hobbita na 7 ;), ale w końcu ocenki z szejdim zgadzać się muszą xD A i humor tam niesamowity. W końcu jak ptaszki srają na główkę to lepiej niż zarzucić kontekstowym dowcipem w "Avengers"

Akurat to że ciebie nie śmieszy to plus bo twoje poczucie humoru jest słabe ogólnie rzecz biorąc ;) Słabe to za lekkie określenie w sumie.

ocenił(a) film na 8
neo_angin

Nie oglądałem Skyfall ale humor w Avengersach nie powala, no może poza scenami kiedy to Stark nabijał się z Kapitana ameryki

ApolloCreed_

Ty też nie jesteś moim wyznacznikiem w takich sprawach.

ocenił(a) film na 8
neo_angin

to ty masz w ogóle jakiś swoich wyznaczników? bo ja nie

ApolloCreed_

Raczej nie, ale to było takie powiedzenie ;). Są po prostu osoby od które znają się na danych gatunkach filmowych.

ocenił(a) film na 8
neo_angin

Moim zdaniem Bardem w Skyfall to był jeden z lepszych elementów tego filmu. Filmu, który był dużym niewypałem.
Avengers miało ten sam poziom humoru co Hobbit. Było trochę więcej sarkazmu ale mniej żartów sytuacyjnych.
To są jednak filmy z różnych dziedzin.
Najbliżej Avengersom do Batmana jako i tutaj już niestety Avengers przegrywa pod każdym względem. Ale nie jest to wielka porażka. Jest to po prostu dobry film.

ocenił(a) film na 10
kordrum

Avengers ma kilka klas lepsze postacie- z rozbudowana osobowoscia, rewelacyjny character development i absolutnie logiczna fabule. czyli dokladnie to, czego nie ma sensu szukac w Gackach Nolana, bo tego tam po prostu nie ma. to sa skrajnie rozne filmy i laczy je wlasciwie tylko "orgin"

ocenił(a) film na 8
hetzer

Charaktery w Avengersach oprócz Starka i Hulka są słabo charakteryzowane. W Mroczku jednak mamy postaci mniej i są one wyraziste, a Joker, Bane, czy sam Batman są namacalnie ludzkie.

ocenił(a) film na 10
kordrum

Joker- nie wiemy o nim absolutnie nic, nie wystepuje zadne chrakterystyczne zachowanie, wszystko jest zmienne, oparte na wymyslonych historiach, za kazdym razem prezentuje inna filozofie. to nie jest czlowiek, o jest symbol chaotycznej, anarchistycznej sily.
Bane- zakochany psychopata nie moze istniec, poniewaz psychopata to czlowiek, ktory nie jest w stanie zbudowac trwalej wiezi emocjonalnej (polecam doczytac na wiki co to psychopata). jego motywacja jest pomszczenie i dokonczenie dziela czlowieka, ktory odebral mu milosc zycia i wyzucil z Ligii Cieni. zapewniam Cie, ze swieca nie znajdziesz takiego czlowieka, bo takie konstrukcje nie istnieja, to najslabsza postac od czasow... chyba Bane z Batman i Robin duzo lepiej sprawdza sie jako symbol rewolucji niz osoba.
Batman- poza swietnym pod tym wzgledem BB jest albo sprowadzony do roli nastepnego symbolu w TDK, albo zle napisany jak w TDKR. ale ten watek poruszylismy juz w innym miejscu.

od ich wszystkich lepsi sa: Banner, Rogers, Natasha, Thor, Loki i oczywiscie Stark. sugeruje Ci przeanalizowanie tych wszystkich postaci, tak z Gackow, jak i z Avengers w taki sam sposob jak to robiles z ksiazkami na maturze, bo to jest zaskakujaco dobra metoda.

ocenił(a) film na 8
hetzer

Joker - "nie wiemy o nim absolutnie nic" - nieprawda - wiemy dlaczego jest psycholem oraz znamy genezę jego cechy szczególnej - uśmiechu
"nie wystepuje zadne chrakterystyczne zachowanie" - oprócz każdej sceny z Jokerem
"wszystko jest zmienne, oparte na wymyslonych historiach, za kazdym razem prezentuje inna filozofie." - to go właśnie określa jako niepoczytalnego
Ostatnie o nim zdanie to bełkot.

Bane - "zakochany psychopata nie moze istniec" błąd, często psychopaci mają rodziny, żony, dzieci.
"jego motywacja jest pomszczenie i dokonczenie dziela czlowieka, ktory odebral mu milosc zycia i wyzucil z Ligii Cieni. zapewniam Cie, ze swieca nie znajdziesz takiego czlowieka, bo takie konstrukcje nie istnieja" Dlaczego nie istnieją - zemsta i utracona (nieudana)miłość to najczęstsze powody do psychopatycznych działań. Takie konstrukcje istnieją i w naszym realnym świecie - Ty żyjesz w uniwersum Marvela czy co?

Batman - poleciałeś skrótem myślowym, bo nie mam pojęcia co tu napisałeś.

Jak Cię zaskakuje praca z książką to już wiem, skąd u Ciebie multum pochopnych wniosków.
Do matury już wracać nie chcę. Przeanalizowałem te postaci i tak jak mówię, dobre są tylko Banner i Stark.

ocenił(a) film na 10
kordrum

0_o
"wiemy dlaczego jest psycholem oraz znamy genezę jego cechy szczególnej - uśmiechu"
Ty to powaznie napisales?
powiedz nam wiec, dlaczego jest psycholem i skad sie wzial usmiech? powaznie, napisz, zrewolucjonizujesz interpretacje filmu XD tysiace czeka na Twoje slowa, powaznie, wszyscy chca wiedzie skad te blizny sie wziely :)))
TYLKO NAPISZ PROSZE CIE!

za wikipedia:
Osobowość dyssocjalna, psychopatia, osobowość antyspołeczna – zaburzenie struktury osobowości o charakterze trwałym, dotyczące 2–3% każdego społeczeństwa. Zaburzenie to wiąże się z obecnością trzech deficytów psychicznych: lęku, uczenia się i relacji interpersonalnych.
geje tez maja rodziny i dzieci, po prostu udaja, tak jak psychopaci. a Bane byl powodowany miloscia XD . a teraz sie skup: ojciec lachona wy*ebal go z roboty i nie pozwolil mu sie widywac z coreczka ktora on kochal. i dlatego on chce pomscic ojca.
proponuje najpierw ogladnac filmy, a potem prowadzic dyskusje :))) jestes gosc, naprawde. zwlaszcza z tym Jokerem :)))

ocenił(a) film na 8
hetzer

Jak mam poważnie pisać z kimś niepoważnym?
Obejrzyj sobie TDK masz tam postać Jokera jak na widelcu.
Ty na prawdę nie rozumiesz co czytasz. Tragedia. Powinieneś zwrócić pieniądze za edukacje.
Tracę tutaj czas na kłótnie z kolesiem, który myśli wikipedią zamiast głową i w dodatku nie potrafi czytać - koniec z tym, do widzenia nie będę kontynuował tej absurdalnej dyskusji.
Pozdrawiam i żegnam.

Roborak

megafacepalm!

ocenił(a) film na 10
Roborak

i to jest powód żeby nazwać ten film najgorszym filmem 2012 roku? Za karę przypiąłbym cię do fotela i zmusił do oglądania nieskobudżetowych filmów sci-fi i filmów klasy B - tak jak w "Mechanicznej Pomarańczy" aż byś zaczął tęsknić za avengersami i amerykańskim chłamem.

ocenił(a) film na 5
PanKasztan

Oczywiście, że są gorsze filmy, ale nie mają one aż takiego hype'a. Wszędzie mówiono o Avengersach, spodziewałem się więc czegoś znacznie lepszego. Nie jestem fanem Marvela/DC i do superbohaterów podchodzę bardzo sceptycznie. Jednak Amerykanie potrafią stworzyć dobre filmy w tej tematyce, o czym świadczy m.in. Watchmen, albo Kick-Ass.

Roborak

wiec nie oglądaj takich filmów po ja na przykład też mogę powiedzieć tak tylu ludzi lubi bondy a ja nie lubie takich filmów więc nie oglądam nawet tego nowego jak ktoś nie lubi filmów marvela i dc to nawet najlepszy film z tych nie zmieni nic

wort801

Avengers jest jednym z najlepszych jak ktoś tego typu filmów nie rozumie niech nie ogłada ich według me jest tam dobra akcja ,fabuła,i dobra gra aktorka

Roborak

i sorry że to napiszę ale skoro ty mówisz że Avengersz jest miedzi innymi dla dzieci a hobbitowi dla kogo jest wiec ???? lubię władce piercenia ale co pokazali w hobbicie już beż komentarza zostawię

ocenił(a) film na 5
wort801

Tu się z Tobą zgodzę. O ile LoTR był dla wszystkich, to Hobbit jest raczej dla dzieci. Na sali 80% widzów stanowiły dzieci z podstawówki. Treść filmu również jest dosyć "odbrutalniona". Nie piszę że Trylogia jest brutalna, przecież Hobbit to lektura podstawówki.

ocenił(a) film na 8
Roborak

Ale w tym dialogu Coulsona z Rogersem nie było ani słowa o "dumie" i "amerykańskich symbolach". Steve trochę autoironicznie stwierdził, że styl tego kostiumu może być już trochę przestarzały, na co Coulson odpowiada, że w obliczu nadchodzących wydarzeń ludzie mogą czegoś takiego potrzebować.

Gdzie w tym filmie jest amerykańska propaganda (prócz tej wymienionej sceny, gdzie jej nie ma)?

ocenił(a) film na 10
Madoq

Właśnie to miałam napisać. Zacytuję:
"Bardzo mnie rozśmieszyła scena, w której kapitan ameryka mówi, iż noszenie niebieskiego
wdzianka z gwiazdkami jest dziecinne, na co człowiek żelazko odpowiada mu, że w trudnych
czasach trzeba z dumą prezentować amerykańskie symbole."
Chyba autor nie zrozumiał dialogu. Dla mnie nic śmiesznego w tej scenie nie było.

ocenił(a) film na 9
Roborak

Jako fan fantasy i sf muszę stwierdzić, że nie wszyscy potrafią zrozumieć klimat takich filmów i oceniają je później przez pryzmat realności (bo wg nich james bond to szczyt sf). Uważam, że pod wieloma względami to jeden z najlepszych filmów ostatnich lat. Jest tu wszystko co może zainteresować - postacie, historia i przede wszystkim walka (o to właśnie ludziom chodzi jak wybierają się na taki film) - trzeba dodać że efekty też są na najwyższym poziomie. Jak dla mnie kilka scen humorystycznych dodaje jeszcze dodatkowego smaczku ale na pewno część widzów nawet tego nie zauważa :D

ocenił(a) film na 10
Roborak

Sam żeś najgorszy - Znajdź 2 film który w tak krótkim czasie tyle zarobił.

kubixer11

Zarobił to nie znaczy że dobry, tylko że dużo dzieci i masy zidiociałej hołoty przyszło się pogapić i nażreć popcornu. Przez takie g.wno normalny człowiek nie ma już czego szukać w kinach, nie robi sie ambitniejszych filmów, tylko właśnie taką papkę dla półgłówków.

Roborak

Jeśli w filmie w którym rząd USA spuszcza atomówkę na swoje największe miasto jest amerykańska propaganda to ja jestem baletnicą, ale przynajmniej takie tematy udowadniają, że trzeba tu trochę pomyśleć w odróżnieniu od niektórych innych blockbusterów.

użytkownik usunięty
Roborak

No cóż pewnie Jestem Legendą jest lepszy i mniej dzieciny choć ocena 9 .....

użytkownik usunięty
Roborak

Oglądałeś Czas Apokalipsy i Pulp Fiction,bo to filmy dla inteligentnych ludzi,a nie takich dzieciaków jak ty..,a nawet jak oglądałeś to chyba nie skumałeś o co kaman.

ocenił(a) film na 3
Roborak

Zgadzam sie,dziecinny filmik bez fabuly.Mialem bardzo dobre zdanie o filmach Marvela z pojedynczymi bohaterami tego filmu.Wziecie ich wszystkich razem i zrobenie tego filmu to totalnie nieporozumienie.Dobre 15min filmu to za malo.3/10 za fajne dialogi i efekty

ocenił(a) film na 5
olejoo

WOW! Wreszcie ktoś kto podziela moje zdanie.

ocenił(a) film na 9
olejoo

nie powinno sie szufladkowac filmow na dla dzieci doroslych itp jeden chce akcji inny inteligentnej historii a ktos tam sporej dawki humoru shrek epoka lodowcowa ,madagaskar lub inna animacja jest skierowana do mlodszego widza a napewno cos ogladales i sie dobrze bawiles lecz to nieznaczy ze jestec dziecinny wiec niema o czym mowic

ocenił(a) film na 3
simek19

z takich filmow jak avengers zrobienie bajeczki to zbrodnia

Roborak

jzu widze jak dzieci ponizje 10 roku zycia czaja o co chodzi ws tym filmie i sa zainteresowane nie rozsmieszaj! sam mam bratankow i siostrzenice itp w tym wieku i wiem ze to nie dla nich... nie czujesz klimatu i nie wiesz co skad sie bierze stad twoja dziwna ocena

ocenił(a) film na 3
Roborak

Z tych co oglądałem zdecydowanie najgorszy.

ocenił(a) film na 10
Roborak

Po pierwsze: ten film jest adaptacją komiksa, więc raczej dla fanów komiksów/Marvela. Sama nie czytałam ani jednego egzemplarzu komiksu, ale i tak jestem fanką.
Większość ludzi poszło na ten film bo "taki sławny i reklamowany, to musi być coś", może i był jakoś tam bardziej sławny, ale dlatego że "Avengers" to jest o grupie bohaterów, a nie o pojedyńczym, prawda? Takie "zsumowanie" ich, więc coś większego.
Po drugie: wcale nie było takiej sceny, jaką opisałeś, może ci chodziło o pogadankę Rogersa z Coulsonem, a poza tym nie ma w tym nic śmiesznego.
Po trzecie: Amerykańska propaganda? Gdzie? Ja takiej bynajmniej nie dostrzegłam
Po czwarte: Fabuła? Może i było parę momentów mniej logicznych, ale to wszystko było spójne. Przynajmniej dla mnie.
Efekty bardzo dobre, realistyczne. O to chyba chodzi, no nie?
Co do twoich "grup" że tak to ujmę, to zgadzam się z fanami komiksów, ale z dziećmi to już nie. Kurde, no po jakiego osła ma iść taki dzieciak na ten film, skoro prawdopodobnie w zyciu na oczy nie widział IM, albo Cap'a lub Thora? No chyba, że rzeczywiście interesi się uniwersum Marvela, i rozumie o czym to jest.
Każdy ma własne zdanie, ja wyraziłam swoje. Dziękuję za uwagę.

ocenił(a) film na 9
lifeiscool

zgadzam sie w 100% :)

ocenił(a) film na 8
lifeiscool

Pewnie chodziło o gościa ubranego we flagę USA - może koledze na górze uciekło to skąd on się wziął i po co to wdzianko.
Efekty były dobre ale były nierealistyczne - ale to nie wielki problem w końcu to film realizmu raczej nie stosujący.
Produkcja udana, więc dla fanów Marvela to jest wielka gratka, a dla innych sposób aby spędzić dwie godziny wśród superbohaterów, wielu świateł i wybuchów - czyli na pewno nikt się nudzić nie będzie.