Może temat już był, ale strasznie nurtuje mnie sprawa dystrybutora. Ponieważ na każdym plakacie, zwiastunie itp widnieje logo Paramount Pictures, a tu proszę wszędzie pisze ze to film od Walt Disney Pictures. Wiec dla kogo idą pieniądze które zarobi film? Czy to chodzi o to ze Disney zbiera kasę ze stanów, a Paramount ze świata. Jak to jest z tym? Bardzo proszę o wytłumaczenie
Wydaje mi się, że Disney, mimo iż jest dystrybutorem, to dogadał się z Paramount, żeby ich logo wszędzie było umieszczane. Nie wiem jednak, na jakiej zasadzie to działa.
Disney w 2009 przejął Marvel Studios, ale zyski z ich bohaterów dopiero czerpie z Avengersów, bo plany o nakręceniu Iron Mana, Thora i Kapitana Amerykę był już wcześniej, a umowa ws. dystrybucji była podpisana z Paramountem. Disney kupił Marvel za 4mld USD, ale Paramount nadal ma 8% udziałów, oraz zyska 9% przychodów z Iron Mana 3. Z uwagi na to, że filmy o poszczególnych bohaterach powstawały w skrzydłach Paramountu, to zyskał on również prawo do umieszczenie w materiałach promocyjnych oraz w filmie Avengers oraz Iron Man 3 swojego loga. Również za Avengers oraz Iron Man 3, Paramount ma uzyskać 115 mln USD jako minimalną, gwarantowaną kwotę, ale i tak Disney zgarnia większość, chociaż będzie mało wyeksponowany.