Avengers

The Avengers
2012
7,5 348 tys. ocen
7,5 10 1 347956
6,8 61 krytyków
Avengers
powrót do forum filmu Avengers

ruszyla kolekcja marvela!
wlasnie widzialem reklame w tv,jutro lece do kiosku!:D

ocenił(a) film na 5
roach22

Niewątpliwie Marvel prowadzi bardzo dobrą politykę,stworzył w miarę spójne uniwersum, niestety jest ona również niezwykle ryzykowna. Chwilowo jest boom na produkcję o superbohaterach wszelkiego rodzaju (Batmany,Superman, X-men, Avengers itp). Z jednej strony dobrze (podsyca to rynek i ludzie znowu mają chęć na czytanie komiksów) z drugiej strony źle, w pewnym momencie nastąpi przesyt tego wszystkiego i będzie krach produkcji o superbohaterach - moim zdaniem to raczej nieuniknione.
Uniwersum Marvela ma też swoje wady i mankamenty. W tej chwili może jeszcze tego dobrze nie widać, ale ten świat, bohaterowie i historie w nim umieszczeni, to robi się zbyt rozwlekłe. W tej chwili aby w pełni zrozumieć akcję w Avengers trzeba było obejrzeć co najmniej 4 filmy - IM2, CA, Thor i Hulka; dochodzi piąty - IM jeśli chcemy zrozumieć IM2. Aby obejrzeć w 2015 roku Avengers 2 nie wystarczy obejrzeć pierwszą część, dodatkowo dojdą CA2, Thor2, IM3 i GoG + filmy poprzedzające Avengers. 10 filmów będzie prowadzić do nowego filmu Whedona. Rozumiem, to będzie wielka gratka dla fanów, ale czy przeciętny widz się tym nie znudzi? I czy taka forma kreacji uniwersum przyciągnie nową widownie? Czas to zweryfikuje nie ja.

Co do JL, nie komentuje bo niewiele o niej nie wiemy, po za tym, że mają scenariusz i prawdopodobnie nowy MoS będzie ją bezpośrednio poprzedzał. Koncepcyjnie może wyglądać inaczej niż Avengers i trafiać odrobinę w inny target, więc to tak jakby mógłby być plus. Co do prac na JL to trwały już nad nią od bodajże 2007 roku, potem je zawieszono. Nie można więc mieć pretensji o to, że WB chce skończyć to co zaczął i tylko tak "przypadkiem" zbiegło się to z sukcesem kasowym Avengers (dobrze wiemy, że przypadków nie ma). Można mieć obiekcje względem tego, iż DC powoli zaczyna naśladować Marvela - choć nie jest to pełne odzwierciedlenie jego polityki kreowania spójnego uniwersum.
Nie osądzam WB i tego, że chcą zarobić, każdy film Marvela również był robiony dla kasy, z tą tylko różnicą, że oni zmierzali do sukcesu inną drogą. DC może też znajdzie swoją.

ocenił(a) film na 10
zombie001

zawsze mozna zestartowac wszystko, jak ma w zwczju WB/DC ;) przesyt jest nieunikniony, to fakt, ale tez grupa docelowa jest wyjakowo duza- 10 do 40 lat.
znam duzo ludzi, ktorzy ogladali Avengers i nie widzieli poprzednich filmow i byli zadowoleni/zachwyceni. wszystko zalezy od jakosci.
dodatkowo musze zauwazyc, ze latwiej jest ogladac samych Avengers niz takiego TDKR ktory bez znajomosci TDK jest niezrozumialy.

aew4334555

Pierwszy nr tez już mam, heh z reszta mam już 3x tę historie (FM, DK i H teraz). Oczywiście wydane perfekcyjne i za te pieniądze są bezkonkurencyjni ;] Z dalszymi zakupami to juz wybiórczo np Weapon X , Ostatnie łowy Kravena czy Narodziny Venoma to 100%pewniaki. Dodam Ze Egmont zaczyna z new52 DC(tom co 2 miechy, pierwsze półrocze to Gacek 2tomy i eS później ma dojść przedWatchmen i kolejne tomy) + komiksy od Muchy wiec będzie na co wydawać ciężko zarobione siano ;]

hudylobo

Niecierpliwie czekam na Watchmen. Filmy był rewelacyjny, myślę, że komiks nie będzie gorszy...

Lukop

Racja, jeśli chodzi o pierwowzór to być możne reedycja bedzie(3tomy w jednym wydaniu HC), a Before Watchmen dzieją się przed filmem i opowiadania skupiają się na poszczególnych bohaterach. Seria ma pozytywne opinie wiec można w ciemno kupić ,sam zastanawiałem się nad oryginałem po angielsku ale teraz już czekam na wydanie PL. Co do Batmanów to bede lekko stratny ale i tak kupię bo to świetne historie a Superman to też nie byle co. I jeśli chodzi o Egmont to mamy jeszcze dojrzałe/dorosłe serie Virtigo .

ocenił(a) film na 10
Lukop

film jest zaledwie wyblaklym odbiciem komiksu

hetzer

nie badz smieszny to jedna z najwierniej oddanych ekranizacji komiksowych ever,nie spominajac o rewelacyjnym i oddajacym klimat tego dziela intrem.

aew4334555

*wspominajac

ocenił(a) film na 10
aew4334555

jak to jeden z krytykow powiedzial, film przypomina piekna, wypasiona rakiete z wielkimi silnikami i ogromnym potencjalem. jedyny problem jest w tym, ze ta rakieta robi tylko duzo dymu i halasu ale nigdzie nie leci.

hetzer

yhym.

ocenił(a) film na 5
hetzer

zabawne, bo ja (zaznaczam "ja") mógłbym to samo powiedzieć o Avengers :>

aew4334555

wlasnie kupilem te cacko!

aew4334555

a tak z ciekawości jak ta rewelacyjnie wydana kolekcja(cena i jakość) będzie miała wpływ na wydającego w Polsce marvela Muchę Komiks która wydaje głównie z tego nurtu a cena jest kolosalnie wyższa hmm :/

aew4334555

2# tom juz w kioskach!