Aztecki tyranozaur

Tyrannosaurus Azteca
2007
2,7 569  ocen
2,7 10 1 569
Aztecki tyranozaur
powrót do forum filmu Aztecki tyranozaur

Tak 4/10

ocenił(a) film na 4

Historia abstrakcyjna, ale nawet nawet się coś działo. Da się luknąć. Gra ok. Ładne widoki. Grafika, oj kiepsko i przewidywalny, ale tak 4/10

ocenił(a) film na 1
Kamila186

Czyja gra była tam "ok"? Nie dopatrzyłem się takich rzeczy. o,O

użytkownik usunięty
Xedrios

Twojej starej.

ocenił(a) film na 1

Trololololololo.

Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Xedrios

Twoja stara.

ocenił(a) film na 1

Przepis na klasyczną karpatkę.
Karpatka zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry i masy budyniowej. Dla mnie jest to idealny przepis na karpatkę. Masa jest zbita, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie. Polecam.
Składniki:
Ciasto parzone:
1 szklanka wody
150g margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia (tak na koniec noża)
Masa:
3 szklanki mleka
300g masła (Ilość masła możecie zmniejszyć, jeśli nie lubicie bardzo maślanej masy)
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
2 żółtka

Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto. Wodę zagotować z margaryną. Garnek ściągnąć z pieca i mieszając energicznie (najlepiej łyżką drewnianą), dodać mąkę. Garnek postawić z powrotem na piecu i gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, ok. 2- 3 minut. (Ciasto ma być jednolite i ładnie odchodzić od garnka). Ciasto pozostawić na chwilę do ostygnięcia. (Najłatwiej przełożyć do miski lub innego garnka, wtedy szybciej ostygnie, ale nie musi całkowicie). Do lekko ciepłego lub zimnego ciasta, miksując mikserem, dodać po jednym jajku, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Ciasto podzielić na 2 części.
Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką we formie.
Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze 180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Przygotować masę budyniową. 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min. Budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
Masę rozsmarować na jednym blacie ciasta. Przykryć drugim blatem. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz.
Gotowe posypać cukrem pudrem.
Smacznego .

użytkownik usunięty
Xedrios

Twoja stara.

ocenił(a) film na 1

jeśli chodzi o naukę małego kotka jak korzystać z kuwety to jest bardzo proste,wystarczy wsadzić kotka do kuwety,gdy widac,ze bedzie miał zamiar sikać,albo w momencie gdy zaczyna-spokojnie,aby sie nie stresował.musi poznac nowe otoczenie i pózniej tak drugi raz i sam załapie od razu.jak juz mu sie pokaze,gdzie ma sie załatwiac to problem z głowy. Kotki nie wynoszą z miseczki jedzenia,sa bardzo czyste i kulturalne.Jesli chodzi o spanie to musi miec swój kojec,najlepiej mieciutki,trzeba mu pokazac,wsadzic go i z czasem sam nauczy sie szybko. pozdrawiam