PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=108445}

Bóg mi powiedział

God Told Me To
1976
5,7 501  ocen
5,7 10 1 501
6,3 3 krytyków
Bóg mi powiedział
powrót do forum filmu Bóg mi powiedział

Mamy tutaj sf, horror, kryminał, romans, wątki religijne i trochę erotyki (jeśli można to tak nazwać ;) Film mi się podobał. Sam pomysł na fabułę jest niezwykle oryginalny i wątpię żeby ktoś kiedyś wpadł na pomysł równie oryginalny i zakręcony, a jeśli nawet to na pewno w nie tak świetnym wykonaniu. Nie znaczy to jednak, że produkcja ta niepozbawiona jest wad. Główną wadą jest aktorstwo oraz nazbyt poważne podejście do tematu co daje jednak pewien ciekawy klimat. Wspomnę jeszcze o efektach, które kojarzyły mi się trochę z latami '50 co niewątpliwie wpłynęło na plus dla filmu. 8/10

ocenił(a) film na 6
Cyryn

Rewelacyjny miks gatunkowy, który bywa nieczytelny przez fatalny montaż. Pojawiają się sceny, które znikąd, co było wcześniej, nie wynikają i trzeba zgadywać, o co chodzi. Sens jest i da się go znaleźć, ale między scenami brak przejścia. Od połowy filmu twórcy jakby się spieszyli, jakby mieli mało taśmy i pokazali tylko to, co konieczne. Montaż wygląda na fuszerkę.

Na szczęście te niedogodności wynagradza fabuła, zwłaszcza wątek SF, którego się nie spodziewałem, a który na człowieku wychowanemu na takich filmach jak "Oni żyją" (1988) i "Ludzie cienia" (1997) zawsze zrobi wrażenie.

Film trafia na moją listę najbardziej niedocenionych i niesłusznie zapomnianych filmów.