PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=210898}

Babel

2006
7,4 174 tys. ocen
7,4 10 1 173598
7,0 46 krytyków
Babel
powrót do forum filmu Babel

[Spoiler] - co było napisane na karteczce która głuchoniema dziewczyna dała policjantowi? Swoją droga rozumiem te dziewczyne, gdyż jakże trudno jest o miłość, gdy jest się niepełnosprawnym. W dodatku podobało mi się jak Brad Pitt rzucił się na tego grubaska-turyste, który narzekał i dawał warunki: "Masz pół godziny i jedziemy". Podobał mi sie wątek dwóch chłopców. Ale czy aby na pewno trafny tytuł filmu?

BUNCH

Szczerze, to myślałem, że będzie coś lepszego. Ktoś tutaj dał porównanie do "Miasta gniewu" - to jest dzieło!

BUNCH

rzeczywiście tytuł jest chyba niedokońca odpowiedni....jak ktoś rozumie dlaczego jest tai tytuł niech napisze

ocenił(a) film na 10
BUNCH

Wczoraj byłam na tym filmie w kinie i muszę przyznać, że mi się podobał ;) chociaż miałabym parę zastrzeżeń ;P ale nie takie jest pytanie ;) Więc moim skromnym zdaniem sądzę, że tytuł jest taki ponieważ jedno zdarzenie łączy losy różnych ludzi (nie znają się nawzajem, są różnej narodowości, z różnych warstw społecznych, o zupełnie innej przeszłości, stylu życia itd.) jeden strzał który wywołał pasmo następstw... Osobiście uważam, że tytuł jest trafny (i nie ma problemów z tłumaczeniem ;) Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
BUNCH

Wczoraj byłam na tym filmie w kinie i muszę przyznać, że mi się podobał ;) chociaż miałabym parę zastrzeżeń ;P ale nie takie jest pytanie ;) Więc moim skromnym zdaniem sądzę, że tytuł jest taki ponieważ jedno zdarzenie łączy losy różnych ludzi (nie znają się nawzajem, są różnej narodowości, z różnych warstw społecznych, o zupełnie innej przeszłości, stylu życia itd.) jeden strzał który wywołał pasmo następstw... Osobiście uważam, że tytuł jest trafny (i nie ma problemów z tłumaczeniem ;) Pozdrawiam

BUNCH

"rzeczywiście tytuł jest chyba niedokońca odpowiedni....jak ktoś rozumie dlaczego jest tai tytuł niech napisze "
Zauważ ze kazdy watek jest w innym jezyku(a jak wiadomo podczas budowania wiezy Babel kazdy zaczał mowic w innym jezyku) wiec tytuł jak najbardziej trafny;)

ocenił(a) film na 9
Bodzio_11

Babel - jak wiadomo Bóg za karę pomieszał ludziom języki i rozsiał po całym świecie. Film jest dowodem na to że pomimo odległości pomimo że się nie rozumiemy mamy inne żecie cele problemy mimo to w jakiś sposób ten czy inny gdzieś jesteśmy ze sobą związani - tak to zrozumiałem

ocenił(a) film na 9
Bodzio_11

Babel - jak wiadomo Bóg za karę pomieszał ludziom języki i rozsiał po całym świecie. Film jest dowodem na to że pomimo odległości pomimo że się nie rozumiemy mamy inne żecie cele problemy mimo to w jakiś sposób ten czy inny gdzieś jesteśmy ze sobą związani - tak to zrozumiałem

BUNCH

Zauważ jeszcze jak ciężko było się wszystkim dogadać. Pasażerowie autobusu i Richard. Richard i Marokańczycy. Amelia i celnicy. Japonka i wszyscy. I wiele innych. W ogóle dogadanie się było dla wszystkich bohaterów filmu trudne.

Polish

Mimo, że babel bywa okresleniem w sytuacjach gdy brak porozumienia,ostateczny wydżwiek filmu jest pozytywny,
Widzimy wiele pieknych sytuacji, w których jednak dochodzi do porozumienia, pomimo róznic kulturowych i językowych, na poziomie niewerbalnym istnieje płaszczyzna międzyludzka, gdzie spotykają się ludzie postawieni w skrajnych sytuacjach, okazujący sobie wiele współczucia i troski,
To właśnie w momencie, gdzie pada za dużo słów jest najwięcej agresji i chaosu oraz tam, gdzie wkracza do gry formalizm i polityka...
Co prawda było wiele sytuacji, które mogłyby znaleźć mniej drastyczny finał, jednak to własnie nadaje filmowi autentyczny wydźwięk, życie nie jest różowe....Wszyscy jednak kierują się tymi samymi, uniwersalnymi emocjami i instynktami ...

Ende

malinaf

Tak, jak np. scena gdy Pitt chce zapłacic za pomoc, a ten nie przyjmuje pieniędzy.

ocenił(a) film na 10
BUNCH

też bardzo chciałabym wiedzieć co było na taj kartce...no ale to chyba cecha dobrych filmów takie niedopowiedzenie (Między słowami <szept na końcu>, Dziecko Rosmary <dziecko nigdy nie było pokazane>)...to jest "to coś" ;)

a tytuł jest dla mnie bardzo trafny i nie wiem czemu macie jakieś wątpliwości...
zauważcie iloma językami mówią ci ludzie:
-historia Amelii - angielski, hiszpański,
-historia w Maroku - angielski, dialekty arabskie,
-azjatycka historia - japoński, migowy...

dla mnie genialny film i chyba powoli staję się fanką Alejandra Inárritu i Gaela García Bernala mmmmm

shoe_gal

A co znaczy to, ze głuchoniema kłąmała o matce? Jaki to ma sens? Myślałem, że sama chce skoczyć. Jak to odbieraCIE?

ocenił(a) film na 10
BUNCH

ojciec powiedział że matka zastrzeliła się.../pytanie jedynie czym: czy może tym czymś 270 co otrzymał abdullah?/

a dziewczyna twierdzi że skoczyła

a może ona tak mówiła by chronić ojca? ten wątek chyba nie był do końca dopracowany, albo ja jakoś nieuważnie patrzyłam :(

ocenił(a) film na 9
BUNCH

dziewczyna kłamała żeby chronić ojca przed oskarżeniami oraz żeby zwrócić na siebie uwagę policjanta który jej się podobał

ocenił(a) film na 8
BUNCH

ja tez mysle ze w tym watku z gluchoniema japonka nie do konca wszystko wyjasniono... kazdy moze sam praktycznie ulozyc jakas intryge. zwlaszcza ze nie pokazano co bylo na karteczce, ktora panna dala policjantowi. i po co "mowila" ze jej matka skoczyla z balkonu skoro niby sie zastrzelila. moze po prostu ojciec dziewczyny zdradzal swoja zonke wlasnie z corka, i zabil matke przy uzyciu strzelby ktora pozniej oddaje hassanowi. corka aby kryc ojca klamie policjantowi. ma tez krzywe jazdy ze chce kazdemu dupy dac przez wyrzuty sumienia ze sypia z wlasnym starym... a na karteczce to juz nie mam pojecia co moglo byc napisane. w sumie byla cala zapisana. moze opisala mu prawde o tej calej historii i pozniej chciala wyskoczyc z balkonu ale nie miala odwagi... tak rozkminilem ten watek :D jak ktos ma jakis inny pomysl to piszcie...

ocenił(a) film na 10
daro_3

daro, nie ma co naditerpretowywać sytuacji a już zwłaszcza wplątywać wątku pedofilii czy kazirodztwa, choć nie przeczę że laska miała dość osobliwe wyobrażenie o nawiązywaniu relacji fizycznej, bo o miłości to tu nawet mowy być nie może ;)
a takie zaburzenia mają różne podstawy

może za kilka tygodni jak jakiś azjata zrobi pause i przetłumaczy to morze krzaczków to się czegoś dowiemy, a może zamiarem było zakręcenie tego tak po maksie? nie ma co filmu sprowadzać do dwóch scen...

watek dziewczyny z czasem coraz mocniej wybija się w mojej pamięci na czoło tego obrazu, ale może to raczej efekt rozkminki niż jego wartości wobec całego filmu...

ocenił(a) film na 8
shoe_gal

zastanawiajace jest ze w 2 poprzednich filmach Inárritu nie bylo takich niedomowien mimo ze scenariusze tez byly niezle zakrecone. w filmie tym bez sensu byl dla mnie jeszcze motyw kiedy meksyk santiago zostawia opiekunke z dziecmi w srodku nocy samych na jakiejs pustyni. rozumiem ze byl najebany i zestresowany ze ich sciga straz graniczna ale nikt przy zdrowych zmyslach by chyba nie postapil tak jak on. a powracajac do motywu gluchoniemej dziewczyny to w zaden inny sposob poki co nie potrafie logicznie wytlumaczyc koncowki tej historii...

ocenił(a) film na 10
daro_3

fakt poprzednie były bardziej czytelne ale nie postackie...nie wiem co tu ma miejsce, ale faktem jest że takie nakreślenie historii zmusza do myślenia bardziej niż normalnie

w zasadzie jak ja oglądałam scenę ucieczki z przejścia granicznego to bardzo chciałam żeby santiago od razu ich zostawił na przejściu bo uciekając po pijaku z dwójką małych dzieci narażał je na ogromne wręcz śmiertelne niebezpieczeństwo, ale wg mnie powinien zrobić to bliżej przejścia a nie kilka kilometrów w głąb pustyni...
mimo to takie rozwiązanie sytuacji miało doniosłe znaczenie dla dalszego rozwoju wydarzeń i jakby głupie nam się to nie wydawało z pozycji widza, należy uszanować wizję Innaritu
ja ciesze się dodatkowo że postępowanie bohaterów jest logiczne i nie jakieś całkowicie wydumane...tak jak właśnie z tym pozostawieniem na pustyni /BTW logika po pijaku to też ciekawa sprawa :p/