Balonowy chłopak

Bubble Boy
2001
5,7 12 tys. ocen
5,7 10 1 12262
6,0 2 krytyków
Balonowy chłopak
powrót do forum filmu Balonowy chłopak

To amerykańska komedia, na pozór podobna do innych komedii tego typu (czytaj niskiego lotu). Mnie jednak zaskoczyła swoimi chorymi zwrotami, nienormalnymi żartami. Tytułowy "Balonowy Chłopak" to koleś, którego rodzice zamknęli w wielkim balonie, ponieważ jako dziecko był uczulony na kurz i wszystkie zarazki. Kiedy jednak zakochuje się w dziewczynie z sąsiedztwa wszystko się zmienia. Dziewczyna wyjeżdża z miasta, a on za nią. Niestety jako, że jest on podatny na szkodliwe powietrze i każdy zarazek, nie może zwyczajnie opuścić domu. Konstruuje w tym celu specjalną bańkę, która uchroni go przed ewentualnym zakażeniem. Podróż w sterylnej bańce jest miejscami głupia, miejscami zabawna, na pewno jednak zaskakuje niecodziennymi przygodami.

Mamy tu meksykańskiego aktora grającego często w filmach Rodrigueza, karła z filmów z Austinem Powersem (film jest producentów drugiej części "Austina Powersa". Choćby oni warci są obejrzenia, bo potrafią rozbawić. Osobiście polecam wątek z sektą ludzi szczęśliwych. Ja lubię ten film, przypomina mi lata 80-te, proste komedie amerykańskie w połączeniu z bardzo zwariowanymi pomysłami.