Balonowy chłopak

Bubble Boy
2001
5,7 12 tys. ocen
5,7 10 1 12262
6,0 2 krytyków
Balonowy chłopak
powrót do forum filmu Balonowy chłopak

To jest fantastyczna, inteligentna komedia! Już dawno się tak nie ubawiłem! Moim zdaniem nie można patrzeć na ten film jak na kolejną głupią komedię. Przecież porusza on bardzo ważny temat i to w sposób zabawny. Mam tutaj na myśli przesadną opiekę rodziców nad potomstwem. Główny bohater był całkowicie izolowany od otoczenia. Wiadomo, wszystko dobrze się dla niego skończyło, ale co działo się po drodze?! Przez swoją naiwność i nieprzystosowanie, cały czas pakował się z jednych kłopotów w drugie. Tutaj najlepiej widać jaki wpływ na dziecko ma takie zamknięcie. Kolejną zaletą filmu jest ogromny komizm postaci - fantastyczny Jake Gyllenhaal w roli chłopca-bańki, czy też jego filmowa matka. Następna zaleta - satyra na pozornie dobrze prowadzone życie - ojciec pantoflarz, matka "bardzo wierząca", a przecierz wiemy o jej grzeszkach z młodości. Te ciastka sojowe w kształcie krzyrza?! - mnie odrazu chwycił śmiech - te bajki czytane przez matkę?! - ta sekta?! - no i nie zapominając o cyrku dziwolągów?!... Mogę tutaj jeszcze wymieniać wiele takich rzeczy. Po prostu fantastyczny film!!!

ocenił(a) film na 3
furesa

Myślę, że porusza równie ważny temat tolerancji dla innych ludzi. Mimo to nie podobał mi się. Jest tak groteskowy, że aż straszny.

ocenił(a) film na 10
furesa

Popieram super komedia, zazwyczaj mnie nie cieszą inne... a tu prosze było inaczej, pełny ubaw :)

ocenił(a) film na 7
furesa

Film niczego sobie ;) milo mi sie go dzis ogladalo

ocenił(a) film na 1
furesa

Krew mnie zalewa jak widze pozytywne opinie o tym filmie.Dla mnie to najgorszy film jaki w życiu oberzałem(a mam 22 lata,wiec troche filmów obejrzałem)Nie wiem jak to mozliwe,że ten gniot ma taka wysoka ocenę.Głosowali chyba tylko sami analfabeci filmowi.Łączenie tego filmu z przymiotnikiem inteligentna to obraza wszelkiego gustu.Zgodze sie,ze podejmuje ciekawą tematykę-nadopiekunczość matki,jak i satyra na tą obłude tej rodziny.Jest za to jedno podstawowe ale.Sposób realizacji stoi na żenujaco niskim poziomie,a scenarzyscie tego filmu zabroniłbym dalej pracować w tym zawodzie.Jedną z niewielu zalet tego filmu jest Marley Shelton grajaca Chloe.Podsumowujac DNO,DNO,DNO.

ocenił(a) film na 3
Slayer55

Slayer55, moim zdaniem grubo przesadzasz oceniając ten film. To po prostu lekka, przyjemna komedyjka, a nie ambitne dzieło na miarę Almodovara, czy też idąc w drugą stronę: kandydat do nagrody Oscar. Pusty śmiech mnie ogarnął, kiedy w Twoim absolutnie niekonstruktywnym i bezwartościowym komentarzu, jako argument przemawiający za określeniem "dno" podajesz wyłącznie wartość Twojej, subiektywnej opnii, uzasadniając to swoim wiekiem, co uważam za żenujące posunięcie.
W każdym razie sądzę, że powinieneś zaskarżyć twórców "Balonowego Chłopca", za urażenie Twojego wyszukanego, arystokratycznego gustu filmowego.

ocenił(a) film na 1
yahooaneca

Po pierwsze każdy film oceniany jest subiektywnie.Oczywiscie można dyskutować,ale z zasady kazda ocena ma charakter subiektywny.Nastepna sprawa-mój wiek nie ma tu zadnego znaczenia.Miał jedynie podkreślić,że obejrzałem w życiu wiecej niz kilka filmów i moja ocena nie wynika z małego doswiadczenia filmowego.Nie oznacza to,ze obejrzałem wszystkie filmy i jestem wielkim specem od kina.Faktem jest,że wole bardziej ambitne kino,ale lubie również dobre komedie np straszny film.Podstawowa wadą tego filmu to fakt,ze nie był smieszny,a to jest podtawowy wyznacznik komedii.Poza tym czytając inne opnie widać,ze cześć osób ma podobne zdanie jak ja.