PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106376}

Batman - Początek

Batman Begins
2005
7,6 369 tys. ocen
7,6 10 1 369266
7,4 74 krytyków
Batman - Początek
powrót do forum filmu Batman - Początek
Znawca_Kina_Akcji

Ale przez 3 lata był najlepszy! ;D

ocenił(a) film na 9
Juby_

CIEKAWE CZY TDKR PRZEBIJE TDK

ocenił(a) film na 9
mrPARADOKS

Zakładam, że nie, ale Początek nie jest wcale dużo gorszy od MR.

ocenił(a) film na 7
Znawca_Kina_Akcji

BATMAN jest najlepszy. Potem TDK... Begins na 3 miejscu.

LeoMessi86

Najlepszy jest TDK, potem Begins (strasznie niedoceniony, a jest niewiele gorszy od Mrocznego rycerza), potem ten od Burtona (właśnie go sobie odświeżyłem).

Sebu_BGZ

Agree.

LeoMessi86

Zgadzam się.

użytkownik usunięty
neo_angin

Nie zgadzam się

No to jakie ułożenie według ciebie? Pewnie to najbardziej banalne ustawienie fanów Nolana czyli TDK, Begins i dalej inne.

neo_angin

Czemu od razu banalne ustawienie fanów Nolana? Batman od Burtona jest moim zdaniem dobry, ale "nie kupuje" tego całego klimatu tam panującego...

Sebu_BGZ

Bo chciałem zobaczyć reakcje tego fanboja xD. A, tak na serio to wpisałem mój ranking tutaj:

http://www.filmweb.pl/film/Mroczny+rycerz-2008-236351/discussion/Proponuje+ma%C5 %82%C4%85+sond%C4%99+-+batman+Burtona+czy+Nolana+-+Nie+pytam+kt%C3%B3ry+lepszy,1 758963

A, Many się specjalnie podpiął pod moją wypowiedź bo wie że jestem fanem Burtona. Tak w ogóle to z najlepszy i tak uważam tą animację:
http://www.filmweb.pl/film/Batman+Maska+Batmana-1993-123413

Co do Batmanów Burtona uważam że zostały karygodnie zgnojone w rankingu po filmach Nolana. Po prostu są zbytnio porównywane, a nie powinny.

użytkownik usunięty
neo_angin

to nie jest banalne ustawienie tylko obiektywne!

HAHAHAHAHA. No dobra koniec żartów. Twoja wypowiedź powinna trafić do perełek tego portalu. Żadnego obiektywizmu w tym nie ma bo wszędzie piejesz że Nolan jest aktualnie najlepszym reżyserem.

użytkownik usunięty
neo_angin

Obiektywie Batmany Nolana mają przewagę nad Burtonowymi w każdym elemencie filmowego rzemiosła.
Nolan z pewnością jeden z najlepszych współczesnych reżyserów o ile nie najlepszy. Ostatnie lata w jego wykonaniu to mistrzostw 5 genialnych filmów i jeden dobry, biorąc pod uwagę ostatnie lata to chyba żaden reżyser nie może się poszczycić takim dorobkiem.

Coenowie. Dla mnie jeszcze Fincher, ale publika nie lubi jego nowych filmów.
"Obiektywie Batmany Nolana mają przewagę nad Burtonowymi w każdym elemencie filmowego rzemiosła."

Nawet bez zbędnego szukania pod względem muzyki Batmany Burtona miażdzą Nolanowskie. Zimmer robi ciągle takie same score'y i jest to już nudne.

neo_angin

Z Coenami to jest tak, że raz na jakiś czas potrafią stworzyć wielkie dzieło, ale są też wpadki. Fincher z wszystkiego potrafi zrobić co najmniej dobry film, ale jeszcze żaden obraz nie zachwycił mnie na tyle, bym mógł nazywać go reżyserem wybitnym (dwa najlepsze, bliskie bycia "arcydziełami" moim zdaniem; Siedem - 8/10, Podziemny krąg - 8/10).

Nolanowi jeszcze ani razu nie powinęła się noga. Bo, fakt, nie wszystkie jego filmy są wybitne (tego się nie da zrobić), ale trzeba przypomnieć, że do "Bezsenności" nie pisał scenariusza i nie jest ona w pełni jego produkcją. Od Batmana się zaczęło, każdy jego następny film podoba mi się coraz bardziej.

Sebu_BGZ

Fincher to obok Burtona mój ulubiony reżyser dlatego napisałem że dla mnie. "Podziemny Krąg" to mój ulubiony film, a do mojej setki ulubionych filmów którą niedługo wrzucę na bloga łapie się jeszcze "Siedem" i może "Ciekawy przypadek Benjamina Buttona". Nad tym się zastanawiam. Coenów trzy filmy się łapią ("Fargo", "Big Lebowski" i "To nie jest kraj dla starych ludzi"). Nolana łapią się też trzy ("Mroczny Rycerz", "Prestiż" i "Incepcja" oraz może po powtórce "Memento"). A, "Bezsenność mi się podobała bo lubię te klimaty.

użytkownik usunięty
neo_angin

Tak Podziemny krąg to absolutny geniusz, Siedem również świetny thriller choć trochę zajeżdża sztampą, Socjal Network też bardzo dobty film z którego można się wiele ciekawego dowiedzieć, natomiast Ciekawy przypadek Benjamina Buttona to już jest papka robiona pod Oscary. Obcy3 - bardzo dużo odstaje od 2 pierwszych części.

Nolan nad Fincherem ma przewagę ponieważ robi własne film od podstaw natomiast Fincher jeszcze nigdy nie napisał żadnego scenariusza, podejrzewam że nawet sensownego dialogu nie potrafiłby skleić.

użytkownik usunięty
Sebu_BGZ

Jak dla mnie Coenowie nie zaliczyli żadnej wpadki, te ich komedie może nie są wybitne ale trzymają poziom, mają całkiem niezłe scenariusze a i aktorsko stoją na wysokim poziomie.

ocenił(a) film na 9
Znawca_Kina_Akcji

Uważam, że najlepszy jest BATMAN BEGINS. Spójrzcie prawdzie w oczy, jest to film o wiele spójniejszy, bliższy klimatowi komiksu, niż TDK. Nie porównuję filmów Nolana do filmów Burtona, ale Begins lepsze na pewno od TDK. Pozdro:)

użytkownik usunięty
jimmyjoe

Zgadzam się
Bardziej podoba mi się Batman begins od TDK pod każdym względem.
Ogólnie wolę batmany Nolana od tych Burtona, ale sam Nolan jest dla mnie przeciętnym reżyserem, ma wzloty i upadki.

użytkownik usunięty

a wkutym to filmie Nolan miał upadek?

użytkownik usunięty

Moim zdaniem w Incepcji miał upadek

użytkownik usunięty

chyba nie

http://www.filmweb.pl/film/Incepcja-2010-500891/discussion/zagadka+logiczna+w+fo rmie+filmowej,1763074

Polecam Tobie ten temat, dla mnie to wystarczający argument by móc nazwać Nolana najlepszym współczesnym reżyserem.

użytkownik usunięty
Sebu_BGZ

Dla mnie słabiutki argument.

To zacznij ty je podawać.

użytkownik usunięty

Popieram Batman Begins lepszy od Dark Knight

ocenił(a) film na 7
Znawca_Kina_Akcji

jak dla mnie to jest nr4