PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129780
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Box office

ocenił(a) film na 4

Już 28 milionów straty do Iron Man III, na 14 dzień po premierze, tendencja zwyżkowa.
Batman i Superman przegrywający i to coraz mocniej z jednym Iron Manem- kto by się spodziewał? Szkoda, że nie WB- mam olbrzymią nadzieję, że ten film w końcu będzie stanowił ostatni z serii Snyder reżyserujący DC. Wyszli mu jedni Watchmen (każdy wie dlaczego, bo idealnie skopiował idealny komiks) a potem już równia pochyła, BvS byłby jeszcze gorszy niz MoS gdyby nie Affleck.
Najbardziej mnie dziś śmieszą buńczuczne zapowiedzi Snydera sprzed premiery ile to jeszcze komiksów nie będzie kręcić heheh:)

ocenił(a) film na 7
KubaLBN92

W swietle recenzji i sprzecznych opinii na temat filmu taki wynik nikogo nie dziwi. Dla mnie MoS jednak gorszy, ale co kto lubi.

ocenił(a) film na 5
Qjaf

Dla mnie nie jest zaskoczeniem że ma takie spadki. Sam lubię pójść na film 2,3 razy jeśli mi się naprawdę spodoba, tutaj byłem raz i w dodatku żałuje wydanych pieniędzy bo film mnie bardzo zawiódł, mimo że byłem w grupie osób której podobał się MoS.

ocenił(a) film na 7
miki2323

Kwestia podejscia. Nie przypominam sobie zadnego filmu, na ktory zalowalbym 20 zl.

ocenił(a) film na 4
KubaLBN92

41 milionów straty BvS do IM3 na 17 dzień po premierze.

ocenił(a) film na 7
KubaLBN92

Ciekawe czy powyzej 900 mln zarobi.

ocenił(a) film na 6
KubaLBN92

Zastanawiam się czy zestawienie Batmana z Supermanem przyczyniło się do zwiększenia wpływów, czy wręcz przeciwnie - do odstraszenia widowni.

Ja jestem w grupie odstraszonych. Z chęcią zobaczyłbym kolejny film o Batmanie, z chęcią obejrzałbym kolejny film Snydera, ale zestawienie obu tych postaci brzmi dla mnie fatalnie w samym zamyśle. Wiem że ma tradycję komiksową, bo Liga Sprawiedliwości, wiem że już się mierzyli ze sobą w "Mroczny rycerz - powrót" i nawet oglądałem animowaną adaptację tamtego komiksu (parę innych o lidze także), ale to właśnie mnie jeszcze bardziej zniechęciło do seansu.

Wiem też, że oczekiwanie na seans trzeciego Kapitana, gdzie ten będzie się mierzyć ze zdecydowanie lepiej dozbrojonym Iron Manem jawi się w tym kontekście jako hipokryzja. Pewnie gdyby "Civil war" wchodził do kin zaraz po "Iron manie" reagowałbym na ten tytuł podobną alergią jak teraz na BvS i nie czekałbym na wejście filmu do kin. Jednak jest inaczej i z postaciami z MCU zdążyłem się oswoić w solowych filmach. Gdyby DCCU wydało wcześniej solowego "Batmana", może osiągnięto by lepsze przychody - o ile jeszcze nie z solowego Batka, to z wprowadzonego później BvS?

ocenił(a) film na 7
Khaosth

Szczerze watpie. Batman i Superman w 1 filmie? To brzmi genialnie! Bodaj najslynniejsi bohaerowie komiksow od kilku dekad wreszcie stana twarza w twarz. Wedlug mnie to material na wielki film. Kazdy zna na wskros historie tych 2 przebierancow, a zatem solowy film, moim zdaniem, nie byl potrzebny jako prolog do switu sprawiedliwosci.

Tak w ogole, to filmowi stuknelo 800 mln wlasnie:)

ocenił(a) film na 4
Qjaf

44 675 693 straty na 20 dzień po premierze.

ocenił(a) film na 7
KubaLBN92

No bedzie na pewno sporo wiecej, ale i tak niektorym moze gula chodzic, ze udalo im sie przekroczyc granice przyzwoitosci :)

ocenił(a) film na 4
Qjaf

Też tak myśle odnośnie tego, że będzie więcej. Ba, nie tylko myślę ja jestem o tym wręcz przekonany:)
Liczby przywołuje co jakiś czas, żeby za jakiś miesiąc np było fajnie ten proces zobrazowany:)

Do miliarda imo nie dociągnie.

ocenił(a) film na 7
KubaLBN92

Powiem tak, no skoro ten film zostal tak slabo oceniony to wydaje sie wrecz niemozliwe, aby zarobil blisko miliard. Tuz po premierze obstawialem 800-900 mln. Moze dobije do wyniku Spidermana 3. Swoja droga to troche dziwne, ze taki Mroczny rycerz, film swietny, zarobil mniej niz IM3 np.

Qjaf

Mroczny rycerz i Mroczny rycerz powstaje były w 2d (tańsze bilety).
Tym bardziej ich wynik ponad miliard budzi respekt.
Zwłaszcza to ile zarobiły te filmy w Stanach.

KubaLBN92

A teraz pytanie.. czemu porównujesz do IM3 a nie do IM 1 albo 2? albo do CA 1 albo 2? albo T1 albo 2? Hm?

http://www.filmweb.pl/film/Batman+v+Superman%3A+%C5%9Awit+sprawiedliwo%C5%9Bci-2 016-687215/discussion/%22Marvel+vs+DC%22+Podsumowanie+czyli+to+co+tygryski+lubi% C4%85+najbardziej.,2769885

Tutaj wszystko opisałem.. Pozdro :P

ocenił(a) film na 4
SagaTM

No przecież w mamy tu dwóch najbardziej rozpoznawalnych bohaterów DC, a według niektórych komiksów w ogóle. Porównuję ich z jednym Iron Manem i jeszcze źle?:)

KubaLBN92

No to dodaj jeszcze, że pierwszy i drugi Ironoman zarobił w okolicach 600 mln i jak na razie tylko 3 filmy ze stajni Marvela zarobiły więcej niż BvS na 13, więc nie bądź zabawny..

Na tą chwilę potencjał samego Batmana to około 1 mld, bo tak zarabiały filmy Nolana z pominięciem Batman Begins. BVS zapewne skończy z wynikiem ponad 900mln, więc universum DC zaczyna z zarobkami większymi niż te jakie notował Marvel z pierwszym Kapitanem, Thorem i Ironmanem.

użytkownik usunięty
SagaTM

Film ma Batmana, Supermana i Wonder Woman.

Trzy najpopularniejsze postaci komiksowe DC, gdzie dwa pierwsze zna każdy ,a trzecia jest najpopularniejszą postacią kobiecą.

Jak na takie marki, to jest dramat, że już prawie miesiąc od premiery a miliarda dalej nie widać.

MCU potrafiło się długo sprzedawać bez obecności takiej ikony jak Spider-man, radzą sobie bez X-menów.

WB po prostu nie umie korzystać ze swojego aresenału.

Wiesz.. Dla Marvela ikoniczną postacią jest zapewne Kapitan Ameryka, a Ironmena i Thora też fani komiksów znają, chyba, że twierdzisz inaczej? O Hulku nie wspominam, bo nikt o nim sprzed Avengers nie chce pamiętać. W każdym razie.. żeby dobić do miliarda, każda z ikonicznych postaci Marvela potrzebowała co najmniej 2 filmów. Ja tu o faktach pisze.. a fakty są takie, że tylko 3 filmy na 13 od Marvela przekroczyły 1 mld z czego Avengers 2 zarobił już ponad 100mln mniej przy wyższym budżecie od części 1.

użytkownik usunięty
SagaTM

Ale nie ma sensu porównywać tego filmu do Iron Mana, czy Capa A.

To nie solowy film, raczej taka 1/2 Avengers.

Batman i Superman popularnością wyprzedzają Capa, Iron Mana i Hulka razem wziętych.

Marvel suma summarum kasę trzepie, dawno się rozkręcił.

Jako całościowa marka mają większą rozpoznawalność u przeciętnego kowalskiego niż DC- że, WB wpycha znów ludziom Batmana i Supermana, kiedy Marvel z pewnością siebie walił projekty typu Guardiani czy Ant-man...

Nikt kto zna DC tylko z filmów nie wymieni żadnych innych postaci. no jeszcze teraz +WW.

Robienie solowych filmów w MCU , to i tyle nakręcanie promocji, co też danie czasu na oswojenie się z każdą postacią osobno.

WB wrzuca jak na razie wszystko do jednego wora i liczy, że widzowie to kupią- a JL to będzie jeszcze pomnożenie tej strategii przez 10.

KubaLBN92

W Stanach BvS zarobi na 99% mniej niż Deadpool, który dociągnie do ok 367-370mln.
A globalnie BvS może doczłapie do 900mln.

ocenił(a) film na 5
returner

Już na 100% nie przebije Deadpoola w stanach i na 100% nie przeskoczy 900.