w dniu premiery -piątek w USA ponad 82 mln,poza granicami USA 44 mln ,na koncie ma już 126 mln
W pierwszy weekend USA obstawiałbym minimum 180 mln, więc tam powinno dobić do 350 mln (nie wiadomo jak duże spadki zaliczy w następnym tygodniu). W reszcie świata może być hitem. Myślę, że spokojnie dobiją do miliarda.
Wiem, ze to zaden wyznacznik, ale jesli tak przecietny film jak "Spectre" uzbieralo blisko 900 mln to nowa adaptacja komiksu DC powinna zebrac porownywalna lub wieksza kase. Poki co idzie bardzo ladnie, ale wiadomo...
170 otwarcia sugeruje 350 max w Ameryce i pewnie z 500 poza. Wiele zależy od Chin, a to jak zwykle loteria.
Chiny po 3 dniach 58mln.
Piątek-19,82mln
Sobota 22,34 mln
Niedz-15,82 mln
Szansa na ponad 200mln u nich.
Nie przesadzaj 170M otwarcia to wielki wynik. i w Stanach zakręci się w okolicach 400-430 tak na moje oko. 500 w pozostałych krajach ? 254M otwarcia a pierwszy weekend przy tego typu produkcjach stanowi od 30% do 40%. Więc można się spodziewać w granicach od 635M do 845M a znając życie będzie gdzieś po środku czyli około 725M co razem powinno dać w okolicach 1,125 Miliarda Choć to oczywiście zależy od wielu zmiennych ale raczej nie ma szans na to żeby ten film nie dobił do 1 Miliarda ale też raczej Avengers'ów nie przeskoczy chociaż przy dobrych wiatrach ma szansę "wypchnąć" Iron Man'a 3 z TOP 10
Trzeba zaznaczyć, że batmany Nolana słabo zarabiały poza Stanami i nie miały argumentu w postaci Chin.
Natomiast BvS na rynku zewnętrznym więcej zarobi. Mroczny rycerz i Mroczny rycerz powstaje przekroczyły miliard, ale nie miały szans dobić do 1,1mld, bo głównie swój wynik opierały na Stanach.
W przypadku BvS zobaczymy jakie będą spadki.
Właśnie też mnie zastanawiają spadki, ale słabe recenzje wcale nie muszą oznaczać że przychody gwałtownie spadną. Pamiętam jak Insygnia II zadebiutowała ponad 90M i przy takich rewelacyjnych recenzjach myślałem że 500M w stanach to formalność a po cichu myślałem że śmignie 600M a tu spadek w drugim tygodniu ponad 70%. nawet do 400M sporo zabrakło. Nie mówię że BvS nie czeka taki sam los bo tego nie przewidzę ale są filmy jak Transformers co przy podobnie słabych recenzjach nie miały dużych spadków. Wszystko wyjdzie w praniu. Za miesiąc powinniśmy znać już 85%-90% całkowitego BO więc wtedy dopiero będziemy wiedzieć jak naprawdę będzie.
W Stanach kolejne części Trnaformers zarabiały co raz mniej 2 > 3 > 4,
a na zachodzie tendencja odwrotna. W Chinach mają bzika na punkcie tej serii.
Tak zwracam na to uwage ze względu na niższe noty i oceny. Ludzie nie będą chodzić po dwa razy, wiele osób zrezygnuje, a największa grupa fanów już obejrzała. Jasne z 350 może zrobić się 400 jest szansa.
Zresztą już tłumaczę:
Weekend pierwszy to 170 mln. Drugi weekend to będzie 50-60% spadku. Z nastawieniem na 60 bo nie dojdą nowe kina a oceny niskie. Daje to zaledwie 70 milionów w drugi weekend. Kolejny weeknd to będzie 45-50 spadku co zostawi nas z około 35 milionami. Także za 2 tygodnie nie wróżę mu nawet 300. 2 kolejne tygodnie to zwykle 40-45% spadku co daje nam odpowiednio jakies 15 i 8 powiedzmy. Czyli wtedy dobitka do 300. To uśredniając wyniki ekranizacji komiksu i spadków. Także 350 nie jest zaniżone specjalnie ;)
Biorąc pod uwagę całokształt i fakt, że ekranizacje komiksu zwykle zarabiają niewiele ponad 2-krotność wekendu daje kolejny argument. Tylko te najlepsze zarobiły więcej. Ale zgadzam się, 400 jest możliwe.
Co do zagranicy warto zwrócić uwagę, że ten tydzień to premiery niemalże wszędzie. Mało który kraj odpuścił ze względu na wielkanoc. Także tutaj spadki też będą duże, bo zwykle 2 i 3 tydzień są nieco ratowane przez premiery w kolejnych krajach.
Tyle tylko że jeśli mogę to są trochę nieścisłości w twoim rachunku. Nie liczysz w ogóle zarobków z Pn, Wt, Śr i Czw tylko obliczasz od samych weekendów. BvS zarobi jeszcze przynajmniej 45-50M i wtedy będzie około 225 M za pierwszy tydzień i to od tej kwoty należy zacząć obliczenia bo licząc od samych weekendów tak jak ty to robisz znacznie zaniżasz przychody nie uwzględniając środku tygodnia.
Teraz można policzyć hipotetyczne 215M spadek 60% w 2 tyg. =86M i już masz ponad 300 M
Nie do końca bo we wszystkich wypadkach opierałem się na porównaniach względem premierowych weekendów a nie tygodni.
Generalnie rzecz biorąc nie powinno to wpłynąć znacząco na końcowy weekend i i tak obstawiam, że zamknie się w max 400.
No ok opierasz się na weekendach a w środku tygodnia wg ciebie film nic nie zarobi ? Wg mnie do czwartku może dodać jeszcze nawet 50M w twoich obliczeniach w ogóle tego nie uwzględniasz tylko liczysz od kolejnych weekendów i stwierdzasz że "Także za 2 tygodnie nie wróżę mu nawet 300." a Ja ci pokazałem że 300 może mieć już nawet za tydzień.
Poza tym to tylko te najgorsze założenie a tak jak wcześniej wspominałem film może nadal zarabiać wbrew krytyce i zaskoczyć wszystkich jak jak w dzień otwarcia tymi 82M. Mądrzy będziemy dopiero za miesiąc
Ponowię. Opierałem się między innymi przyrównaniem otwarcie a końcowy wynik. Myślsiz, że pod tym względem środek tygodnia zmieni?
Z perspektywy czasu: Przesadzałem?;> Czy jednak po pierwszym weekendzie dobrze przewidziałem końcowy wynik?
W tej chwili $530 M, ale moim zdaniem potrzebują miliarda, aby uratować DC, a Warner mógł rywalizować z Disneyem. Warto zaznaczyć, że Batman zarobił dla firmy więcej niż Superman. Podobnie jak Iron Man - więcej niż Thor i Rogers.