PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606190}
4,3 72 tys. ocen
4,3 10 1 72107
2,9 31 krytyków
Bejbi blues
powrót do forum filmu Bejbi blues

Dramat!

ocenił(a) film na 1

Każdemu kto chce zobaczyć ten film- ODRADZAM! Film bez żadnego sensu, przekazu, morału. Niczego. Pieniądze którymi zapłaciłem za bilet były najgorzej zainwestowanymi w moim życiu.

ocenił(a) film na 8
adik791

może Tpo prostu nie zrozumiałeś przekazu?

ocenił(a) film na 1
Booojka

możę to po prostu ty masz kiepski gust? :D

ocenił(a) film na 1
Booojka

Proszę, naświetl mi przekaz tego filmu. Z rozkoszą przeczytam twoje wypociny.

ocenił(a) film na 5
adik791

Booojka ma rację. Film jest ciężki i nie każdy potrafi go odebrać "pozytywnie". Na sali oczywiście śmiechy i chichy w scenach, przy których mi łzy płynęły do oczu. Film na pewno nie dla każdego.

ocenił(a) film na 1
natka933

no być może nie zrozumiałem więc może uświadomisz mi jaki jest w tym filmie przekaz.

ocenił(a) film na 5
adik791

Przekaz? Mysle, ze ten film mozna widziec z roznych perspektyw. Ja odbieram go bardzo osobiscie i widze glownie brak matczynej milosci, w ogole milosci rodzicielskiej. Rodzina nie istnieje. Brak rozmowy, wyrazania uczuc. Samotnosc, zamkniecie w swiecie chamstwa i konsumpcji. Kasa, kasa, kasa. Nie wiem, jestem świeżo po filmie, ale takie są moje myśli w tej chwili.

ocenił(a) film na 1
natka933

W sumie to masz rację, nie spojrzałem na to z takiej strony;) też jestem świeżo po filmie i być może zbyt pochopnie go oceniłem. Po prostu widziałem w nim straszną patologię. Nie spodobał mi się motyw " celowego zajścia w ciąże ". W moim otoczeniu 11/10 osób w takim przypadku ( zostania rodzicami w wieku 17 lat) załamałoby się. I dla mnie dziwne jest to że, osoba, której brakowało rodzicielskiej miłości odbija sobie to robiąc własne dziecko w tak młodym wieku i tak naprawdę krzywdząc je równie bardzo. A nawet bardziej.

ocenił(a) film na 8
adik791

Rosłaniec celowo przerysowała pewne sprawy i pokazała przypadki skrajne, ale jak popatrzysz na każdą postać , to właśnie głównym przekazem tego filmu jest to jakie konsekwencje niesie z sobą spłycenie relacji rodzinnych, brak zainteresowania rodziców. Mamy tu rodziców Kuby, których postrzegamy jako " normalną" rodzinę i matkę Natalii i w moim odczuciu - to oni odpowiadają za wszystko co się stało. To od nich zaczął się problem. Ciąża jest tu tylko tłem - ja to odpieram jako jasny przekaz powielania błędów przez kolejne pokolenia. Błędów, które prowadzą do jeszcze większych dramatów.

ocenił(a) film na 5
adik791

W filmie jest tyle kolorowych obrazow, "ciepłych" barw, które tak świetnie kontrastują z tym jakie jest życie bohaterów - szare, żałosne i tylko na pozór stylizowane tak jak te wszystkie stylizacji Natalii.

ocenił(a) film na 1
natka933

nie dziwię się jeśli 93 to twój rok urodzenia :D w tym wieku większość dzieci myśli że jest nader wyjątkowa i cierpi na weltschmerz które objawia się w oglądaniu kiepskich filmów i szukaniu 4923429 dna głęboko niczym wyprawa do jądra ziemi.

m4k4tk4

Jeśli nawet 93 to jej rok urodzenia, to chyba nigdy nie spotkałam się z określeniem dwudziestolatków jako dzieci. Nawet przez dużo starsze ode mnie osoby. No chyba, że rzeczywiście taki ktoś się zachowuje mocno nieodpowiedzialnie i głupio, to nazywa się go "dzieciakiem", ale chyba nie wywnioskowałaś takiego zachowania z kilku wypowiedzi na forum?

ocenił(a) film na 1
adik791

W 100% się zgadzam. 1 dałem tylko i wyłącznie za kawałek "Warp 1977". Ostatnia scena zniszczyła mój mózg i wiarę w ludzi...

ocenił(a) film na 1
Recznikowaty

W sumie to masz rację, nie spojrzałem na to z takiej strony;) też jestem świeżo po filmie i być może zbyt pochopnie go oceniłem. Po prostu widziałem w nim straszną patologię. Nie spodobał mi się motyw " celowego zajścia w ciąże ". W moim otoczeniu 11/10 osób w takim przypadku ( zostania rodzicami w wieku 17 lat) załamałoby się. I dla mnie dziwne jest to że, osoba, której brakowało rodzicielskiej miłości odbija sobie to robiąc własne dziecko w tak młodym wieku i tak naprawdę krzywdząc je równie bardzo. A nawet bardziej.

ocenił(a) film na 8
adik791

kiedy właśnie o to chodzi, żeby ostatni scena wbiła w siedzenie jeszcze bardziej i podkreśliła całość filmu.
szkoda, że oceniając film kierujecie się tak głupimi rzeczami, bo nie możecie przyjąć, że w Polsce naprawdę są dzieciaki z takimi problemami, to że nie nie macie z nimi styczności, nie znaczy, że nie istnieją.
natka933 - dzięki za wsparcie ;) bo już myślałam, że tylko na mnie wpłynął ten film, a reszta polskiego społeczeństwa jedzie po nim, bo nawet nie chce im się zastanowić nad przekazem.

ocenił(a) film na 1
Booojka

Przekazem? Podprogowym chyba,szukanie drugiego dna w kiepskim filmie,problem jest,wiadomo tragedia,małolatka bez pracy na zielonej wyspie pozuje na paryżankę która lubi pędzic z wózkiem na wrotkach w centrum miasta,,gnębi ojca dziecka bo on woli kolesi i deskę, chce być przykladną matką i po chwili wciąga kreske , pali pety przy dziecku i rozwala mu głowe klockami.Rezyserka filmu powiedziała w Polskim radiu ,,Robienie filmów o ludziach młodych, z mojego punktu widzenia, jest bardziej atrakcyjne - Dzieciaki nie są nudne i mniej banalne od dorosłych'' i dlatego zrobiła ten gniot o niebanalnych młodych,dobrze że te dzieciaki nie są takie nudne bo oczym pani Rosłaniec by filmy nagrywała,olaboga-Dlaczego wiekszość widzów nudzi się na BB .Z prostego powodu,Zaczęte motywy nie doprowadzają do niczego,następuje zlepek scen,gnębi idiotyzm, nonsens ,niespójność związana z zakończeniem. Ostateczna puenta sprawia że ręce opadaja, jest niesmak i osłupienie.Pozatym po ludzku film po prostu nie wciąga.Najbardziej mi się podobała rola Frycza,po jego twarzy było widać ukryty przekaz,caly czas myślał co bedzie na obiad.Czekam na Bejbi Blues 2.

ocenił(a) film na 1
darecki77

W końcu ktoś należycie skomentował ten film;p w 100% się zgadzam, brawo! ;p

ocenił(a) film na 1
darecki77

Prawda! Bylem dzis ze znajomymi w kinie i każda osoba miale takie samo zdanie na temat tego co zobaczylismy. Slabi aktorzy, scenariusz i cala reszta. Gowniany film.

ocenił(a) film na 3
bandzior99

Zgadzam się w 100% i nie rozumiem zachwytu nad tym badziewiem. Film mnie męczył i to strasznie. Może to jest jakaś rzeczywistość bo dzieci rodzą dzieci, są patologie i nieodpowiedzialni ludzie ale jeśli to jest film to liczy się też FABUŁA, której tu ewidentnie nie było a nie pomysł zerżnięty z "Nastoletnich matek" MTV pt. "Zrobię film o 17 dziewczynie która ma posrane życie i urodziła dziecko" Film miałby szanse na jakąś karierę gdyby miał sens i był bardziej przemyślany, tymczasem Rosłaniec chyba się zachłysnęła sławą po w miarę dobrym przyjęciu "Galerianek"

ocenił(a) film na 1
Booojka

ps.mam nadzieje że w Bejbi Blues 2 bedzie jeszcze wiecej hardcore i standardowe hasełka przed premierą ,,głośny,skandaliczny,szokujący''