Biała Masajka

Die Weisse Massai
2005
6,7 20 tys. ocen
6,7 10 1 19942
4,5 2 krytyków
Biała Masajka
powrót do forum filmu Biała Masajka

Bardzo dobry!!

ocenił(a) film na 8

Pomimo tego iż fabuła miejscami jest trochę banalna i można mnieć za złe, że pokazali za mało problemów jakie Carol powinna tam napotkać na swojej drodze, to i tak film sie przyjemnie ogląda. Świetna muzyka, bardzo ładne zdjęcia. Ogólnie to daję 8/10. Film zmusza również do pomyślenia troszkę nad innymi kulturami, a także pokazuje, że prawdziwa miłość mimo wszystko nie zna granic...

Kristofer

tez musze powiedziec ze film niesamowicie mi sie podobal idac na ten film spodziewalam sie innej problematyki myslalam ze inaczje to bedzie wygladalo... pokazana kultura i zwyczaje ludzi ktorzy zamieszkuja Kenie a nie obraz miasteczek turystycznych. swietnie pokazany obraz relacji miedzy ta para i ciekawie pokazany problem komunikacji miedzy nimi polecam wszystkim

ocenił(a) film na 9
Kristofer

Całkowicie się z Tobą zgadzam. Jedynym poważnym problemem jest trochę do przewidzenia fabuła, co czyni akcję oczywistą. Jednak problem poruszany, muzyka, zdjęcia, autentyczne obrazy Afryki, język i kultura Masajów, ich zwyczaje to bardzo mocne strony filmu.

Jedynie na koniec powiem tak - jednak miłośc, mimo że nie zna granic, nie wszystko zwycięży... Różnice kultur to ogromna przeszkoda!

ocenił(a) film na 8
Frank

Oczywiście, że róznica kultur to ogromna przeszkoda, jednak gdyby Lemalian nie był aż tak zazdrosny o nią, to mogliby długo razem żyć. Podziwiam ją, że mimo wszystko aż tyle z nim wytrzymała skoro Lemalian (już później) za każdym razem gdy w sklepie uśmiechnęła się do klienta wpadał w szał zazdrości. Skoro to jest na faktach, to ciekawi mnie jak teraz wygląda życie Carol...Czy ma męża?? Co się stało z jej córka??Czy chciałaby odnaleźć swojego prawdziwego ojca??

ocenił(a) film na 8
Kristofer

Dokładnie zastanawiam się nad tym samym. Z czasem człowiek czuje jednak tęsknotę za rodzicem z którym nie przebywa, czy od urodzenia czy od pewnego mementu w dzieciństwie. A jeśli chodzi o miłość i jej siłę to fakt na początku wszystko wyglądało tak pięknie, jednak potem przeobraziło się w coś abslutnie odwrotnego. Moment gdy Carol wyjeżdża z Afryki z córką i nawet nie żegna się z Lemalianem był bardzo mocny (porównując sobie jej pierwszy wyjazd i słowa w stylu czy wrócisz do mnie) W drugiej sytuacji jest to juz pytanie, raczej retoryczne. To było smutne. Różnica kultur, której nie jestesmy w stanie przeskoczyć, nawet kochając prawdziwym uczuciem bez względu na wszystko ...

użytkownik usunięty
Kristofer

Nie ogladalam jeszcze tego filmu, ale mam wszystkie 3 czesci ksiazki. Dwie pierwsze przeczytalam juz 3 razy. Niedawno dokupilam trzecia czesc pt. Moja afrykanska milosc, w ktorej Corinne opisuje swoj pobyt w Kenii i spotkanie z rodzina po 14 latach. Jest tu sporo na temat pobytu w Barsaloi, troche o powstajacym filmie, jej spotkania z aktorami itp. Jest tez troche o corce Napirai. Polecam tym, ktorzy czytali dwie pierwsze czesci oraz tym, ktorzy tylko ogladali film, a sa ciekawi dalszych losow Corinne.

Frank

A ja myślę, że to nie różnica kultur zaważyła... To zazdrość zniszczyła ten związek, bo z różnicą kultur radzili sobie całkiem nieźle. Ta historia mogła równie dobrze wtdarzyć się pod inną szerokością geograficzną i bez różnicy kultur. Ważna przestroga dla nadmiernie zazdrosnych...

magdalena_13

Tu nie chodzi o "nadmierną zazdrość", ale przedsiębiorcza żona jest chyba obrazą dla Masaja, a Szwajcarka nie pozwoli postawić się na pozycji gorszej niż koza. ;) Jednak różnica kultur.

ocenił(a) film na 5
mona_4

Mysle, ze kultura ma duzy wplyw na relacje.
Bylam kiedys z Hindusem i wiem, ze dla niego byl to wielki problem, ze zarabialam lepiej od niego.A juz calkowicie nie mogl przebolec, ze po stracie pracy, przez 3 miesiac byl na moim utrzymaniu.
Nie pomogly tlumaczenia, ze taka sytuacja moglaby mnie sie zdarzyc i to wtedy on dbalby o mnie.
To byla jedna z wielu rzeczy, ktora nas roznila.Byloby wiele, wiel innych spraw, ktore spowodowaly, ze moj ukochany pojechal na urlop do domu i juz nigdy nie wrocil.
Rodzice znalezli mu zone i ozenil sie ....
Ogladac ten film, pomyslalam, ze tak moze mogloby wygladac moje zycie..