Egzotyczny film, który zabierze widza w inny klimat, pokaże inny kraj, inną kulturę, zupełnie odmienny od naszego styl życia.. i Szwajcarkę, która ulega chwili, goni za "ukochanym" mężczyzną, spędza z nim 4 lata, nie akceptuje jego kultury, zmienia jego, zmienia jego świat, on dostoswuje się do niej, zmienia swoje przyzwyczajenia, dotyka ją, je przy niej, pomaga jej w paracach, pierze, dba o nią-chociaż jako wojownik nie powinien tego robić.. Książka wcale nie gruba, jednak cięzka do przedstawienia- zabrakło całej hostorii z Mombasy, powrotu tamw ramach ratowania małżeństwa, całego poczatku znajomości, który trwał dłużej niż ta jedna doba, wielokrotnych chorów i wyjazdów do Szwajcarii, wielokrotnych ataków zazdrości... z filmu wnioskowałabym, że rozuszczona kobieta mnie wytrzymała jednego dwóch ataków zazdrości i szukała pretekstu do ucieczki.. w ksiazce było teo więcej, uczucia bohaterki był znacznie głebsze.. chociaz nadal jej nie rozuzmiem, ksiązka nieco bardziej to ułatwia niz film... Może gdybym tylko obejrzała film, nie oceniłabym go tak krytycznie, może jako film jest niezły, ale jako ekranizacja ksiazki, niestety jest bardzo zły.. a wręcz męczyłam się, ale z racji fascynacji ksiązką, chciałam wytrwać i przy filmie...I SZCZERZE NIE POLECAM dla ludzi, których zafascynowała ksiązka...a za to ksiazke bardzo polecam tym, którym spodobał się film :)