PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=149266}

Biała Masajka

Die Weisse Massai
2005
6,7 20 tys. ocen
6,7 10 1 19891
4,5 2 krytyków
Biała Masajka
powrót do forum filmu Biała Masajka

Szkoda ...

ocenił(a) film na 7

Mimo wszystko, na końcu filmu było mi go szkoda. Kiedy mówił "wiem, ze już nie wrócisz".
Przyleciała, rozkochala go w sobie, dała mu dziecko, a pózniej to wszystko mu odebrała. A
wszystko to, bo miała taki kaprys, najpierw żeby tam zostać, a pózniej żeby wrócić do
Szwajcarii... Uderzył ja, był chorobliwie zazdrosny, ale jak mówiły tamtejsze kobiety, każdy
wojownik tam sie tak zachowuje. Nawet jej przyjaciółka Elizabeth ostrzegają ja, ze nie jest
łatwo, a ona mimo wszystko chciała z nim zostać.

Książka naturalnie lepsza :)

ocenił(a) film na 7
madzia3418

Piszesz jakby to wszystko było jej winą , a on biedny miał być prawo tyranem. Skoro czytałaś książkę wiesz dobrze ,że ona się starała, zmieniła swój świat dla niego, on również był inny na początku. Okłamał nawet własną matkę. Ale to były dwie całkowicie inne kultury. Obydwoje zdawali sobie z tego sprawę. Nie można od niej oczekiwać żeby zgadzała się na wszystko. Została inaczej wychowana. Do wielu spraw przywykła , zaakceptowała je (np. że on będzie miał jeszcze jedną żonę bo chce 8 dzieci) Po prostu im nie wyszło. Ale to nie oznacza że powinna zostać z nim na siłę, dać sobie wejść na głowę i pozwolić żeby ją poniżał bo miał urojenia.

ocenił(a) film na 9
Monika1514

W książce przewija się temat zakompleksienia męża, gdy żona okazuje się przedsiębiorczą osobą. W filmie to się ujawnia w scenie z rozliczeniem za pobicie jej przez tego młodego chłopaka, którego wyrzuciła ze sklepu, dla jej męża szczytem poniżenia było wypasać kozy, które ona zdobyła i jak sam to ujął, należały do niej. Pomimo wsparcia ludzi w wiosce czuł ,ze się z niego naśmiewają i w dodatku jątrzą wmawiając mu, czego to jego żona nie wyprawia na boku. W dodatku w filmie nie było ani słowem o tym, że zaczął nadużywać alkoholu.

ocenił(a) film na 7
KorahZmorah

No, 3 lata temu to prawie komentowałam , więc już dokładnie wszystkiego nie pamiętam :) Film mi się podobał, ale nie zachowanie głównej bohaterki - Teraz z perspektywy czasu uważam za dziecinne rzucać wszystko byleby być z kolesiem którego ledwo się zna , nie mówiąc już o jego kulturze.
Współczuje mu rozstania z dzieckiem, ale uważam ,że dobrze się stało tj ,że się rozstali.