Po tym filmie nigdy więcej nie ośmielicie się tego o niej powiedzieć. Świadomie stwierdzam, że to jedna z najlepszych kreacji jakie kiedykolwiek widziałem. Mimika, ruchy, emocje - myślę, że tylko kilka aktorek na świecie zagrało by tą trudną rolę tak dobrze. Wiem, że Oscary rzadko kiedy coś znaczą i na stan obecny większe szanse, że go nie wygra, ale jeśli nastałby cud to byłby to chyba najbardziej zasłużony rycerzyk w kategorii aktorskiej od czasu... Hopkinsa za "The Father". Wybitna aktorka!
Nie widziałem jeszcze tego filmu, ale we wcześniejszych już pokazywała klasę :)
We wcześniejszych jak najbardziej, ale tutaj to już osiąga level tak wysoki, że sam jako długoletni fan jestem zaskoczony.
Obejrzałem i w pełni się zgadzam. Rola ocierająca się o perfekcję. Ciekawe czy będzie Oscar :l
Nie zmienia faktu że jest tak paskudna, że w każdym filmie szczypią mnie oczy gdy pojawia się na ekranie. Czy w tym filmie też sepleni jak zwykle? Bo nie mogę się przemóc by ją oglądać
Nie jest paskudna, tylko masz po prostu wypaczony gust. Mam nadzieję że pomogłem.
a to niby seplenienie, nie jest kwesią bardzo "usilnie londyńskiego" akcentu? Ale to raczej pytanie, nie czuję się aż tak mocny, aby samemu rozstrzygać. Ale i ładna jest. Inaczej ładna, ale naturalnie ładna. Pozdrawiam ;)
To naprawdę nie jest kwestia akcentu, to jest seplenienie międzyzębowe tzw. interdentalne. Ogólnie to nic strasznego, najczęściej rozpoznawalne już w okresie dziecięcym jest korygowane systematycznymi ćwiczeniami języka. Natomiast u dorosłej osoby, to już jest ewidentne zaniedbanie, nie mówiąc o aktorce takiego pokroju. Co do akcentu.. to czy u prezentera telewizyjnego, czy spikera radiowego, czy lektora rozróżniasz region jego pochodzenia? Oczywiście, że nie i tak powinno być. U aktora również najważniejsza jest dykcja. A co do urody, to nie twierdzę, że Emma jest brzydka.. ale jest mało atrakcyjna dla mnie, ale to tylko mój wypaczony gust, poza tym jak mawiają "nie ma brzydkich kobiet, tylko wódki czasem brak" Pozdro ;)
Tak.... Wady wymowy, to absolutnie nie moja profesja. Kwestia akcentu jednakże, to już inny temat. W Polsce, ludzie mówiący "czystą" polszczyzną nie są do rozróżnienia w kwestii pochodzenia. Inaczej jednak ma się sprawa z angielskim; jest naprawdę mała grupa mówiąca "klasycznym londyńskim angielskim" - można ich usłyszeć w angielskich stacjach. Ten sam tekst prezentowany w amerykańskich mediach (nawet tych najlepszych) ewidentnie brzmi po "jankesku". I Amerykanie nie wstydzą się tego, oni chcą być inni od Anglików, oni chcą promować swoje wartości. Australijski jest również ewidentnie inny od tych dwóch wymienionych wcześniej. Nawet u aktorów to wyraźnie słychać. Dykcja to podstawa oczywiście.
A Emma jest ładna. Inaczej niż kiedyś to postrzegałem, ale jest atrakcyjna. Bo prawdziwe piękno, to nie tylko zewnętrzna powłoka.
Pozdrawiam ;)
Nie przepadałam za nią, ale po "biednych istotach" uważam, że jest aktorką wybitną. Rola życia, podobnie Mark Ruffalo. Kojarzyłam, ale bez entuzjazmu. Ten duet w "Biednych istotach" wprawia w zdumienie.
Ruffalo już kilka lat temu dał kapitalną podwójną rolę w mini serialu - "To wiem na pewno". Szczerze polecam jak ktoś lubi dramaty bo to jedna z lepszych produkcji ostatnich lat. Z resztą wygrał wtedy Emmy i Złotego Globa :)
Jest i zawsze nią była a w tym filmie miała swój przebłysk, tzw. rola życia i tyle. Nic dwa razy się nie zdarzy.
Niestety muszę rozczarować. W społeczności Filmweba każda popularna aktorka (podobnie jak zresztą każdy popularny aktor i reżyser) musi zostać przynajmniej kilkanaście razy zhejtowana że nie ma talentu. Niepisana tradycja
Filmweb to dobre miejsce żeby swobodnie wymienić opinie z koneserami dobrego kina, którzy moga zainspirować do poznania czegoś oryginalnego i na poziomie. Lecz z pewnością ostatnią rzeczą jaką powinno się robić jest zwracanie uwagi na tutejsze rankingi, gdzie co roku jakaś nowość wybija się na pierwsze miejsce a przez działalność trolli nic praktycznie nie ma szans na wyższą średnią niż 8,5/10. Pod względem rankingów dużo lepiej się kierować IMDB
Świetna rola, bo na każdym kroku robiła z siebie debila? Obecni widzowie to jakieś wydmuszki intelektualne.
Powinienem się spodziewać, że skoro to Filmweb to masa takich płytkich ignorantów się nagromadzi tutaj.
Czymże takim zabłysnęła na ekranie w tym filmie? Pół filmu grała Maćka z klanu, drugą jego część wypinała dupsko. Proszę mnie oświecić.
Jeszcze nigdy nie widziałem żeby ktoś nazwał Emmę przecietną aktorką. Natomiast co najmniej od Birdmana w 2014 było wiadomo, że to osoba wybitnie uzdolniona aktorsko, a moim zdaniem - od 4-5 lat najlepsza aktorka na świecie jeśli chodzi o warsztat.
Zgadzam się. Doskonała kreacja. Prognozuję jednak statuetkę dla aktorki - a dla filmu nawet kilka. Bo jest to wyjątkowy ulep i wybitny propagandowy gniot. Idealnie nadaje się do tej jaskini lewactwa w Hollywood.
Cud to byłby gdyby Sandra Huller zdobyła Oscara bo wszyscy sprzeczają się o Gladstone i Stone które nie mają nawet startu do wybitnej kreacji z Anatomii upadku. W sprawiedliwym świecie to Huller wyszłaby z nagrodą ale wątpie że Akademia zechce nagrodzić niemiecką aktorkę. Jeśli zaś chodzi o role Stone w "Biednych istotach" to cóż... podobała mi się ale to nadal nie czyni z niej wielkiej aktorki, taka ekspresja granicząca z szarżowaniem to nie jest wielkie aktorstwo.
Właśnie w tym cały problem, że to jest wielkie aktorstwo. Tylko nieliczni potrafią tak szarżować, żeby nie przekroczyć granicy żenady.
Wystarczy zobaczyć jej monolog z Birda, żeby nie mieć wątpliwości, że to aktorka klasy światowej https://www.youtube.com/watch?v=tn48hUyFrKQ
To miało być aktorstwo wysokiej próby? Ok, ewidentnie widać, że krytykiem filmowym nie mógłbyś być...
Powiedz to tym wszystkim krytykom, którzy ogłosili jej rolę najlepszą kreacją aktorską 2023. Dodam, że topka na podstawie głosów 158 krytyków. https://www.indiewire.com/features/best-of/best-movies-2023-critics-survey-poll- performances-1234933605/
Tak sobie przewijam ten wątek i powiem, że dawno nie miałem takiej ochoty rzucić w cholerę tej piaskownicy, która przejęła nazwę od tak przyzwoitego niegdyś portalu jak Filmweb. Takiego dzbaństwa i ignorancji jak w komentarzach powyżej to na żadnym innym portalu filmowym nie widuję. Śmieszne wpisy ameb umysłowych na temat wielkiej kreacji Emmy Stone tylko świadczą o tym, że przed założeniem konta powinien zobowiązywać jakiś test wiedzy filmowej + ewentualny test IQ. Każdy kto oglądał film na trzeźwo i widział jakieś inne role Emmy Stone potwierdzi, że odwaliła tutaj rolę wybitną. Jesteście żałośni, ludzie.
O jej. Ale się przejąłeś. Emma będzie ci wdzięczna, za obronę, szlachetny rycerzu. Mam nadzieję, że w gniewie nie porąbałeś komputera swoim mieczem.
Nigdy nie uważałem Emmy za przeciętną aktorkę.Od kiedy zobaczyłem ją w bardzo słabym ,,House Bunny"wiedziałem że to będzie gwiazdą.Uwielbiam Emmę Stone
Bylam swietna juz w "Birdmanie".Dalej bylo tylko lepiej. W "Biednych istotach" jest genialny,to jest jej rola zycia moim zdaniem.Jesli przyznawac Oscary to tylko za takie kreacje.
Wśród księży są pedofile, tak samo jak wśród artystów, aktorów i w każdym zawodzie są pedofile, ale lewactwo nagłaśnia tylko afery wśród księży.
Kilka miesięcy temu jakaś rura oskarżyła księdza bezpodstawnie o pedofilie i ten ksiądz jeśli dobrze pamiętam targnął się na życie.
A w Szczecinie syn posłanki z Platformy Obywatelskiej także targnął się na życie, a Platforma chroniła tego pedofila ze swoich struktur i oskarżali niesłusznie Radio Szczecin.
Gdybyś mogła dokładnie sprecyzować co konkretnie ukradli.
Bo złodziejstwo było do 2015 roku gdzie luka vat wynosiła 27% w 2013 roku i 24,3% w 2015 roku ostatnim kiedy rządziła Platforma.
W 2021 luka vat zmalała do 4,3% a więc za rządów PiS-u.
Kilka przykładów na niegodziwe czyny polityków Platformy.
Karpiński przyjął 5 milionów zł łapówki i trafił do aresztu. Z celi trafił prosto do Brukseli. Został europosłem!
Nowak został zatrzymany za łapówki w Polsce i na Ukrainie
Tomasz Grodzki już ponad 900 dni chowa się za immunitetem za przyjmowanie pieniędzy od rodzin pacjentów za leczenie bliskich, pomimo ponad 100 świadków.
Podpułkownik Sienkiewicz, gdy prezesem Orlenu był Jacek Krawiec zarobił prawie 13 milionów zł. Umowa zawarta z Orlenem dotyczyła sporządzenia analiz i serwisów informacyjnych - miesięcznie zarabiał ok. 50 tys. zł netto plus dodatki.
Roman Giertych z innymi ludźmi wyprowadził 92 miliony zł z firmy w której pracował.
Poproszę o kilka twoich przykładów.