Biegnij, chłopcze, biegnij

Lauf, Junge, lauf
2013
7,0 25 tys. ocen
7,0 10 1 24675
4,0 3 krytyków
Biegnij, chłopcze, biegnij
powrót do forum filmu Biegnij, chłopcze, biegnij

6

ocenił(a) film na 6

Film oceniłbym wyżej, gdyby nie skrzywiony obraz Polaków antysemitów.

rafalprelude

Takie filmy w których Polacy są pokazani jako ci źli powinny być bojkotowane.

ocenił(a) film na 7
nudecroft

Tak... Bo podczas wojny każdy Polak był dobry, a każdy Niemiec zły, mało szerokie myślenie. Połowa Niemców nie miała pojęcia co Hitler wyprawia na świecie, to była propaganda.

użytkownik usunięty
Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 7

Szmatę to masz w mordzie.

rafalprelude

Widzę że jesteś przewrażliwiony lub usiłujesz taki być. Sam dobrze wiesz co mówi się o Żydach w naszym kraju i na pewno słyszaleś o Jedwabnem.

W filmie nie zauważyłem ani jednego Polaka przedstawionego w złym świetle. Dlaczego?

Po pierwsze: W każdym narodzie zdarzy się tzw. "czarna owca", (w tym przypadku antysemita, co nie znaczy że cały naród to antysemici)

W czasie II wony światowej wielu polaków nie chciało pomagać Żydom, partyzantom i innym nie dlatego że ich nienawidzili ale po prostu bali się o swoje życie oraz życie najbliższych, często za ukrywanie Żydów, uciekinierów z obozów, pomaganie partyzantom cala wieś była palona a jej mieszkańcy wymordowani.

Trzeba też umieć oglądać filmy ze zrozumienie., to wbrew pozorom wcale nie jest takie trudne... Polacy "wyganiali" Jurka nie dlatego że był żydem ale w trosce o jego życie. Magda Jańczyk (Elizabeth Duda) zauważyła obce ślady wokół domu, od Mateusza Wróbla musiał odejść nie dlatego że był Żydem ale chłopiec, który rozpoznał w nim żyda chciał donieść na gestapo.

Owszem zdarzały się przypadki takie jak wspomniany wyżej chłopiec, który odmówił operowania Jurka, czy ludzie którzy go zawieźli bezpośrednio na gestapo ale to nie świadczy o tym, że Polacy to antysemici, to byli po prostu agenci gestapo (dostawali za to pieniądze), tak samo wydaliby każdego Polaka, czy innego ukrywającego się człowieka.

Jak dobrze wiadomo byli także Żydzi pracujący dla gestapo, jednym z takich przykładów może być Elke Sirewiz. Czy pokazanie w filmie takiej osoby może być powodem do nazwania filmu antyżydowskim?

Po drugie. Jako kontrast dla negatywnych postaci pokazane są głownie te dobre. Magda Jańczyk, Mateusz Wróbel z całą rodziną, stary rybak, Doktor Żurawski, Kowalski itd. doskonale wiedzieli kim z pochodzenia jest Jurek a przecież traktowali go jak syna.

dzieci które na początku pomagały Jurkowi nie kazały mu zdejmować gaci przy Polakach nie dlatego że twierdzili że każdy Polak to antysemita ale obawiały się tych Polaków którzy mogli być agentami gestapo.

to tak jakby przed Tobą postawić 5 szklanek wody i jedną zatruć a Ty nie wiesz którą... wypijesz którąś? Nie sądzę... a to przecież nie znaczy że woda jest trująca.

Podsumowując, w każdym narodzie nawet Żydowskim znajdzie się jakiś przypadek lub kilka przypadków ludzi nienawidzących Żydów co wcale nie znaczy że pokazanie tych ludzi to skrzywiony obraz antysemitów. Uważam że każdy mądry i myślący człowiek to zrozumie, a głupiego nie przekona żaden nawet najbardziej rozsądny argument.

zibi29_74

Sprawa Jedwabnem już dawno została wyjaśniona - To Niemcy spalili Żydów a nie Polacy. To była niemiecka prowokacja! Mówili o tym wszędzie, że to się wyjaśniło.

nudecroft

Doprawdy? Możesz podać jakieś WIARYGODNE źródło tej informacji?

Tataaleksandrykatarzyny

Pisali o tym w gazecie był świadek i to opisywał więc nie podam ci teraz tego ale wiem że to była niemiecka prowokacja i to Niemcy spalili tych Żydów, tak pisali i wierzę im.

ocenił(a) film na 6
nudecroft

Ze co? Nawet IPN przeprowadzil sledztwo, z ktorego raport jest ogolnodostepny. Nikt nie podwaza, ze to polscy chlopi spalili Zydow w stodole, za wyjatkiem ciebie.

per333

Co za brednie, żaden polski chłop nie spalił nikogo a na pewno nie Żyda, skąd masz te informacje? Chyba wymyślasz sobie.

ocenił(a) film na 6
nudecroft

Jesli jestes osoba niepelnosprawna intelektualnie, podobnie jak autor tego watku, to raczej niewiele zrozumiesz.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pogrom_w_Jedwabnem

Na dole, w przypisach, jest link do raportu koncowego.

"Według ustaleń Instytutu Pamięci Narodowej rola Polaków była decydująca w realizacji zbrodniczego planu, byli oni wykonawcami zbrodni, ale wydarzyła się ona z niemieckiej inspiracji".

Ludzie intelektualnie zupelnie bezwartosciowi nie beda w stanie zrozumiec tego przekazu i beda mowili, ze to wszystko klamstwo i antypolska propaganda, oraz dodadza, ze Ziemia jest plaska, a twierdzenie, ze jest okragla, to wydzwiek zydomasonskiego spisku. Uposledzenia umyslowego leczyc sie nie da, w zwiazku z tym ludzie, ktorzy sa uposledzeni pewnych rzeczy po prostu nie przeskocza.

per333

Co za bzdury facet, wikipedia kłamie. Musisz być wielce ułomny skoro wierzysz w te bzdury. Przecież dawno wyjaśnili że to Niemcy spalili Żydów a nie Polacy. Jesteś głupi skoro wypisujesz te bzdury. To wszystko oficjalnie zostało potwierdzone i pisali nawet w gazecie o tym że to Niemcy spalili tych Żydków.

ocenił(a) film na 6
nudecroft

O Boze. A jednak trafilem na osobe ulomna intelektualnie. Okay, juz nie naciskam, nie przekonuje, juz wiem z jakiego rodzaju osoba mam do czynienia. Zdrowia zycze.

per333

Ułomną intelektualnie? To mogę powiedzieć o tobie. Ciągle ustawicznie uporem maniaka stoisz przy swoim. Mówiłam ci już że w gazecie pisali jak znalazło się kilku świadków którzy potwierdzili że to była niemiecka prowokacja i to Niemcy spalili wtedy Żydów a nie Polacy. Z resztą piszą o tym w sieci, nie umiesz wygooglować informacji na ten temat. Ostatni raz powtarzam, to zostało oficjalnie potwierdzone że Polacy nigdy tego nie zrobili tylko Niemcy. Niemcy spalili wtedy w szopie Żydów. Z resztą tylko Żyd mógłby tak napisać jak ty takie bzdury więc sam gościu się obnażyłeś. Już lepiej się nie produkuj bo tylko się ośmieszasz i kompromitujesz.

ocenił(a) film na 6
nudecroft

IPN sie osmiesza w temacie udokumentowania faktow? Cala armia historykow zajmujacych sie kilkudziesiecioma pogromami na Zydach z lat 41-42 sie osmiesza?

Jestes osoba prawdopodobnie uposledzona umyslowo albo swiadomie probujaca klamac. Zastanow sie tylko jaki zasieg maja twoje posty. Czy przekonujesz historykow, ktorzy opublikowali juz spora liczbe monografii na temat pogromow?
Co teraz zrobisz? Spalisz ich prace? Prace profesora Grabowskiego, Engelking, Libionki i wielu innych?

Powtarzaj, ze sie osmieszaja i kompromituja, kompromituja i osmieszaja, ale zastanow sie jak ty jestes odbierana/odbierany przez normalnych ludzi. Jako skrajny oszolom i totalny debil z wyksztalceniem maksymalnie podstawowym. Czy ludzie tak glupi jak ty moga kogos przekonac powtarzajac sto razy jakies klamstwo? Czy sa zdolni zakwestionowac udokumentowane fakty? Czy osoby niedorozwiniete intelektualnie moga byc autorytetami?
I jeszcze to absurdalne, ze dziennikarze cos tam opublikowali. Historia zajmuja sie historycy, a nie dziennikarze. Wsrod historykow tez sa oszolomy, ale tak samo jak wszedzie, sa wyrzucani na margines.
Ty ze swoja nieprzecietna glupota jestes marginesem spolecznym.

per333

Puknij się w ten swój pusty łeb, bo pod twoim czerpem tylko wiatr hula. Jaki IPN? debilu przecież wszystko co tu piszesz te brednie to tego czytać się nie chce. Już ci wytknęłam że popełniasz błąd i to kolosalny. Polscy chłopi ratowali Żydów a nie mordowali. Poczytaj sobie mądre książki czyli wszystkie pozycje Henryka Pająka i Waldemara Łysiaka. Tylko ktoś taki jak ty mógłby napisać takie brednie. Jesteś nikim, zwykłym śmieciem. Nie jesteś Polakiem, jesteś do niczego.

ocenił(a) film na 6
nudecroft

Mamy tu do czynienia ewidentnie z osoba niepelnosprawna intelektualnie. Mam nadzieje, ze rodzina sie toba nalezycie opiekuje.. I tyle w temacie.

per333

To samo mogę powiedzieć o tobie. Historycy udowodnili że Polacy uratowali tysiące Żydów a nawet powstawały polskie siatki konspiracyjne które miały na celu ratowanie Żydów.

per333

Sprawa Jedwabnem już dawno się wyjaśniła - to Niemcy spalili Żydów a nie Polacy. Wszędzie o tym mówili, trąbili we wszystkich mediach, gdzieś ty wtedy był? Byłeś w śpiączce?

ocenił(a) film na 6
ramzes1981

Klamstwo powtorzone sto razy ma sie stac prawda? Tylko w srodowiskach patologicznych ludzie wierza, ze polscy chlopi nie mordowali Zydow. Historycy nie maja juz co do tego watpliwosci. Oczywiscie, mozecie na forach szerzyc klamstwa, ale na forach neonazisci, skrajne oszolomy i inne plugastwo jest nadreprezentowane i nigdzie nie cieszy sie szacunkiem. Wasz przekaz ma mala sile razenia, krotko mowiac.
Wyniki prac historykow sa jednoznaczne, zreszta dotycza nie tylko Jedwabnego, ale tez wielu innych miejscowosci, w ktorych chlopi organizowali na Zydach pogromy w latach 1941-42.

per333

Dobra, nie ważne, nie masz racji. Chłopi nigdy nie zabili ani jednego Żyda, chłopi pomagali i ratowali Żydów często narażając własne życie bo jak dobrze wiesz za ukrywanie Żyda była śmierć czyli ten kto chciał uratować Żyda narażał się tym samym.

ocenił(a) film na 6
ramzes1981

"Chłopi nigdy nie zabili ani jednego Żyda"

Klamstwo powtarzane sto razy... Nie tym razem. Rownie dobrze mozesz stwierdzic, ze stolica Bulgarii jest Lizbona. Kto w to uwierzy? Tylko najglupsi.

per333

Żyd, nie może się pogodzić z tym, że to nie Polacy zamordowali Żydów w Jedwabnem. Mówią o Polakach, że są antysemitami, a sami
nie tolerują innych.

per333

Wikipedia ma nieaktualne informacje bo później znaleźli się świadkowie którzy potwierdzili że to Niemcy spalili tych Żydów a nie Polacy. Był nawet artykuł na ten temat.

per333

Wszystko oficjalnie potwierdzono że to Niemcy spalili tych Żydów a nie Polacy. Gdzie ty żyjesz facet? skoro nie słyszałeś o tych informacjach. Wszystko dawno wyjaśniono.

ocenił(a) film na 7
nudecroft

Większych bredni nie słyszałem już dawno. Zachowujesz się jak putin (Katyń?... przecież to niemcy)

"Wszystko oficjalnie potwierdzono że to Niemcy spalili tych Żydów a nie Polacy." Kto potwierdził? Ci naukowcy jarka i antka od wybuchających parówek?

WSZYSCY HISTORYCY ZAJMUJĄCY SIĘ TĄ SPRAWĄ POTWIERDZILI, ŻE ZA MORD ODPOWIEDZIALNI SĄ MIESZKAJĄCY TAM POLACY. Jedynie prawicowe nibymedia wciąż kłamią na ten temat.

walkor

"Zachowujesz się jak putin" - traktuje to jako komplement.. Po co piszesz głupoty że wszyscy historycy potwierdzają że to Polacy są winni? Mówią różnie a ci którzy tak mówią jak ty to nie Polacy. Każdy kto upiera się że Polacy odpowiedzialni są za tamte mordy nie jest Polakiem tylko wrogiem polskości. I ni widzisz facet, sam się obnażyłeś tak samo jak ten dureń per333.

ocenił(a) film na 7
nudecroft

Porównanie do Putina traktujesz jak komplement i twierdzisz że to inni są wrogami polskości? Hmm ciekawy tok myślenia... Wrogiem polskości jest ten kto zaprzecza prawdzie. Tak ciężko jest przyznać, że w naszym kraju również znajdą się mordercy? Historycy nie mają wątpliwości, to publicyści (i to tylko ci o jawnie antysemickich poglądach) je mają, ale ich wiedza na ten temat jest znikoma.

walkor

Prawdę mówiąc też nie słyszałem ani jednej logicznej opinii, która obwiniałaby Niemców za ten mord. Pojawiające się niektórych mediach spekulacje są oparte na wywodach jednego człowieka, który zasłynął już wcześniej tym, że próbował wmówić wszystkim, że nie było holokaustu.

ocenił(a) film na 6
zibi29_74

Wydajesz opinie na mój temat, zupełnie nie znając mojej osoby, jednak ten fakt pominę. W tym filmie chodzi mi o proporcje.. Reżyser nie przedstawił tych niedobrych Polaków incydentalnie, czy jako "czarne owce". Mniej więcej tyle samo Polaków odmówiło chłopakowi pomocy co jej udzieliła.. Nie podobają mi się te proporcje a co zatem idzie nie zgadzam się z nimi. Zauważ w jak bezwzględny i ironiczny sposób przedstawione są sceny zamykania Jurkowi drzwi przed nosem. W trosce o swoje czy jego bezpieczeństwo? Oczywiście nie będę przedłużał polemiki, Ty masz swoją rację, ja swoją i szczerze wątpię aby ktokolwiek z naszej dwójki ją zmienił:) Pozdrawiam.

rafalprelude

Wybacz jeśli Cię uraziłem, nie miałem takiego zamiaru. Co do proporcji... Naród polski nosi opinię bardzo gościnnego a nawet w obecnych czasach jest problem z uzyskaniem schronienia, mimo że nie ma wojny i nie grozi za to śmierć. Nie wiem też czy zauważyłeś ale Jurek pukając do drzwi witał się słowami "Niech będzie pochwalony Jezus Chrystus" moim zdaniem takie powitanie raczej nie wskazuje na pochodzenie żydowskie więc zamykanie drzwi można potraktować jako odmowę Polakowi a co za tym idzie niewiele to ma wspólnego antysemityzmem. Pierwsza osoba do której trafił nie tylko udzieliła mu pomocy ale nakarmiła i nauczyła jak się zachowywać w stosunku do ludzi. Podejrzewam że także bardziej miała na myśli strach przed Niemcami niż nienawiść do Żydów.

Pozwól że zadam Ci pytanie: jak Ty byś się zachował będąc w podobnej sytuacji? Ja szczerze mówiąc nie wiem. Zwłaszcza że Niemcy mogli wpaść do wsi w każdej chwili. Wierz mi, nie jest to ani tchórzostwo ani brak ludzkich odczuć... nigdy nie bylem w takiej sytuacji dlatego nie wiem jak wyglądałoby moje zachowanie.

ocenił(a) film na 6
zibi29_74

Również nie mam pojęcia jakbym się zachował, jednak w Twoich słowach coś jest...

ocenił(a) film na 6
rafalprelude

To ty, niezbyt kumaty uzytkowniku, oceniasz innych forumowiczow i czesto pierwszy wszczynasz z nimi pyskowki. Kaleczysz przy tym polszczyzne niemilosiernie, jednoczesnie czepiajac sie innych z powodu tego, ze nie zawsze uzywaja polskich znakow (z przyczyn technicznych). Nie umiesz pisac po polsku poprawnie, co jest okolicznoscia ciebie absolutnie kompromitujaca.

ocenił(a) film na 4
zibi29_74

Pozwól że zadam Ci pytanie: jak Ty byś się zachował będąc w podobnej sytuacji w 2014 roku? Dlaczego żydzi zawsze uciekają? Skąd jest ten ich problem? Czy teraz ich styl życia zmienił się na tyle, że nie muszą uciekać?

ocenił(a) film na 8
rafalprelude

Polecam poczytać książki napisane przez Żydów, Polaków wspominających wojnę... dowiesz się, że byli źli i dobrzy Niemcy, źli i dobrzy Polacy, źli i dobrzy Żydzi, źli i dobrzy... itd itd :) Świat nie jest czarno-biały. Jesteś pewny, że mając rodzinę na utrzymaniu i ledwo, ledwo sobie radząc pomógłbyś komuś kto może przez sam fakt, że żyje skazać Ciebie, Twoją rodzinę i pół wioski na śmierć? Wszyscy chcielibyśmy być bohaterami, ale czy jesteśmy żyjąc bezpiecznie w swoich domach? Pozdrawiam

ocenił(a) film na 6
asixxxxx

Za polecenia dziękuję, historią zwłaszcza Polski interesuję się niespełna 20 lat. W zbytnim uproszczeniu odebrałaś mój komentarz. Oczywistym jest fakt, że świat nie jest czarno-biały. Mnie chodzi o zakłamany obraz Polaków w ostatnich kilku filmach, traktujących II wojnę światową o proporcję tych "obojętnych" i dobrych Polaków. Odwracając Twoje pytanie, jesteś pewna iż nie pomogłabyś komuś kto tejże pomocy potrzebuje? Nawet narażając rodzinę? Masz pewność? To sytuację które nie podlegają dywagacją. Pozdrawiam.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
rafalprelude

Pamiętaj, że to w Twoim spojrzeniu jest to zakłamany obraz Polaków. Tak naprawdę nie sądzę, że nam jest to oceniać. Co do pomocy lub jej braku, chodziło mi jedynie o to, że nie powinniśmy się wypowiadać na ten temat ponieważ żyjemy w zupełnie innych realiach.

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 6
rafalprelude

Twoja wiedza o historii Polski jest zapewne taka jak twoja zdolnosc do pisania poprawnie w jezyku polskim. Nie wypowiadaj sie wiec na tematy, o ktorych masz zaledwie metne pojecie.
Uzywasz slow, ktorych znaczenia nie rozumiesz co sprawia, ze "jawisz sie" jako zwyczajny przyglup. Kolejny Kononowicz tego forum.

"To sytuację które nie podlegają dywagacją"
Bez komentarza. Prawdopodobnie jestes polanalfabeta.

ocenił(a) film na 4
asixxxxx

...byli źli i dobrzy Niemcy, źli i dobrzy Polacy, źli i dobrzy Żydzi. Czy obecnie proporcje się zmieniły?

ocenił(a) film na 6
rafalprelude

Kolego mam już troszkę lat na karku i też interesuję się historią Polski a w szczególności okresem II Wojny Światowej a w dodatku moi ś.p dziadkowie przeżyli wojnę, jeden w obozie koncentracyjnym, drugi w partyzantce i nikt tak dobrze nie naświetlił mi okresu wojennego jak właśnie Oni. Uwierz mi że film bardzo delikatnie przedstawia jacy Polacy byli naprawdę, otóż było o wiele więcej antysemitów, sprzedawczyków i najzwyklejszych bandytów niż przedstawia to współczesne kino co nie znaczy że Polacy byli sprzedajnym narodem. Jak napisał kolega wyżej w każdym narodzie znajdzie się czarna owca, niestety w okresie wojennym naród Polski miał ich bardzo wiele w swoich szeregach :(

ocenił(a) film na 4
thorgal75

Problemem II Wojny Światowej jest jej przyczyna. Polacy nie byli przyczyną powstania II WŚ tylko ludzie, którzy na niej najwięcej zarobili. Byli tacy?

ocenił(a) film na 6
rafalprelude

Nie zdziwilbym sie gdyby sie okazalo, ze sam jestes antysemita. Antysemici rzeczywiscie skrzywiaja obraz Polakow i zawsze przynosza nam wstyd. Antysemityzm nigdy nic dobrego dla Polski nie uczynil. Natomiast stwierdzenie faktu, ze antysemityzm w Polsce byl powszechny moze uwierac tylko przymulow, ktorzy nigdy nie umieja zmierzyc sie z prawda, a fakty lubia kwestionowac.

rafalprelude

Prawda niestety bywa brutalna. Polacy NIESTETY są antysemitami i bardzo wyraźnie to widać chociażby przy komentarzach w jakikolwiek sposób związanych z Żydami tudzież Izraelem. Internauci z błyskiem w oku piszą: "szkoda, że Hitler w całości nie wytępił to żmijowe plemię", "Żydzi są łatwopalni", "uwielbiam zapach palonego czosnku o poranku", "Żydów mordować nożem, bo szkoda kuli" itp. itd.

Oczywiście nie wszyscy Polacy to antysemici. Są też ci uczciwi, ale nie można kategorycznie stwierdzić, czy należą oni do mniejszości, czy do większości. W filmie mamy i dobrych, i złych Polaków. Zresztą wszędzie są źli i dobrzy ludzie.

A jak faktycznie było w Jedwabnem? Trudno to stwierdzić jednoznacznie. IPN podaje, że zbrodni dokonali Polacy z inspiracji Niemców, którzy na to pozwolili i się temu przyglądali. Jest też druga wersja (ostatnio nagłaśniana mediach) twierdząca, że Polacy absolutnie nie mieli z tym nic wspólnego. Ta wersja wydaje się skrajnie wyidealizowana, przez co jest wątpliwa. Zresztą nawet gdyby Polacy byli istotnie winni tej zbrodni, to i tak by się do tego nie przyznali. Taki nasz naród. Chociaż w pewien sposób są winni, bo bezczynność i obojętność na mord zbiorowy jest pewnego rodzaju współodpowiedzialnością.

P.S. Nie jestem Żydem. Domyślam się, że po tym, co wyżej napisałem inni będą poddawać to w wątpliwość, ale wzrusza mnie to aż do łez.

użytkownik usunięty
alizim

@alizin
Uważasz, ze Polacy poprzez swoją bezczynność i obojętność są współodpowiedzialni. No dobrze. Ale co wtedy powiedzieć o Żydach? Przecież ci byli bezczynni i obojętni(szok co nie?). A nawet swojego ocalenia upatrywali we współpracy(tak!) z nazistami. Często na kartach wspomnień można przeczytać, ze jak będziemy przydatni, będziemy pracować na rzecz okupanta to ocalejemy.
Sądzę, ze wielką podłością jest zarzucanie Polakom obojętności, a jeśli wynika to z nieznajomości historii, co najmniej naiwnością.. Na pewno nie byłą większa od obojętności samych Żydów. Współsprawstwo polskiej policji granatowej na pewno nie jest większe niż współsprawstwo policji żydowskiej. A judenraty były wykonawcą woli Niemców. I w zasadzie nie robiły nic, dla ratowania żydowskich dzieci. I sądzę, ze tu więcej zrobili Polacy, niż dysponujące ogromnymi środkami judenraty, które wolały wydać kasę na ratowanie własnej skóry. Ewentualnie na dziwki.

Absolutnie z Tobą się zgadzam. Dla uściślenia dodam, że pisząc o polskim antysemityzmie, nie chciałem powiedzieć, że żaden Polak nigdy nie uratował życia jakiemuś Żydowi. Robiło to wiele osób, co jest powodem do dumy. Jednocześnie nie twierdzę, że Żydzi są aniołkami, bo tak nie jest. Wszędzie, niezależnie od narodowości, rasy, wyznania itd. są dobrzy i źli ludzie (wzmiankowałem o tym w swojej poprzedniej wypowiedzi). Uogólnianie i przypisywanie wszelkich wad tylko jednemu narodowi wypacza rzeczywistość i podsyca nienawiść. Zatrważające jest to , że w dzisiejszej Polsce antysemityzm jest tak silny (tak, jest!). Jak już wcześniej napisałem, chamskie wypowiedzi wobec Żydów są prawie na porządku dziennym. Pojawiają się nawet wtedy, gdy mowa o jakimkolwiek żydowskim artyście (o wartościowym pisarzu, malarzu, wirtuozie skrzypiec tudzież fortepianu) i zamiast ich wychwalać za dokonania artystyczne, to są „skazywani na śmierć w największych męczarniach”, a osoby umieszczające takie wpisy mają nadzieję, że pewnego pięknego dnia znajdzie się następca Hitlera i dokończy to, co on „spartaczył”. Od razu na myśl przychodzi polskie porzekadło: „We wsi ktoś napadł na sklep. Winnego nie znaleziono, więc powiesili Żyda”. Zresztą chyba w naturze ludzkiej jest znalezienie sobie obiektu nienawiści. Może to mylny obraz, ale według mojej osobistej obserwacji Polacy nienawidzą kogokolwiek: Żydów, gejów, katolików (o dziwo), samych Polaków (Polak Polakowi życzy gehenny). Przed chwilą na Wirtualnej Polsce pojawiła się informacja o chorobie nowotworowej Grzegorza Boćka (siatkarza - przepraszam jeśli moje sprecyzowanie dotknęło tych, którzy znają sportowca) i dużo osób umieściło wpisy, w których życzyło mu śmierci. Oto jeden z nich: „Życze tej choroby wszystkim siatkarzom i ich piknikowym kibicom aby POLSKA wyzwoliła sie od gejostwa” - zachowałem oryginalną pisownię. Nie wiem skąd tyle nienawiści w Polakach. Kiedyś chyba tak nie było...

Czy Żydzi pamiętają o naszym bohaterstwie i doceniają nasze „poświęcenie”? Oczywiście, że tak. Dowodem tego jest chociażby lista Sprawiedliwych wśród Narodów Świata przyznawanych przez Instytut Pamięci Męczenników i Bohaterów Holocaustu Jad Waszem, na której plasujemy się na pierwszym miejscu jeśli chodzi o odznaczenia dla poszczególnych osób. Oto „podium”:
1. Polska - 6 454
2. Holandia - 5 351
3. Francja - 3 760

użytkownik usunięty
alizim

Nie chcę pozostawić twojego postu bez odpowiedzi.
Fakty są takie, że to Niemcy zgotowali Żydom ten los. Tylko, że coraz mniej ludzi o tym pamięta. Gdyż to my, Polacy, musimy się tłumaczyć ze swojego antysemityzmu. A na filmach Żydów mordują naziści i Polacy. Nie daje Ci to nic do myślenia?
Po prostu Żydzi, Niemcy mają znakomitą politykę historyczną. Bardzo dobrych speców o pa. Potrafią przekuć(Żydzi) ofiary holokaustu na realne korzyści.

Rozumiem, że podane przez Ciebie argumenty mają usprawiedliwiać polski antysemityzm. No cóż, zawsze znajdzie się jakaś wymówka (mniej lub bardziej autentyczna), żeby kogoś nienawidzić...

użytkownik usunięty
alizim

Rozumujesz źle. Wykazujesz lenistwo intelektualne.W którym miejscu usprawiedliwiam antysemityzm w ogóle, a polski w szczególności? Trzeba wykazać wyjątkowo złą wolę, by zarzucić mi nienawiść.

Zarzucając mi lenistwo intelektualne, nawet nie wiesz jak bardzo się ośmieszyłeś. Ale nie będę się wdawał szczegóły. Szkoda mojego cennego czasu pracownika naukowego.

A wniosek o usprawiedliwianie polskiego antysemityzmu wysunąłem z Twojej wypowiedzi: "Nie daje Ci to nic do myślenia?
Po prostu Żydzi, Niemcy mają znakomitą politykę historyczną. Bardzo dobrych speców o pa. [pewnie chodziło o PR]. Potrafią przekuć(Żydzi) ofiary holokaustu na realne korzyści."

Najzwyczajniej nie potrafisz w wystarczająco eksplicytny sposób wyrażać swoich myśli. W Twoich wypowiedziach są niedopowiedzenia (być może to zamierzona retoryka), przez co osoby trzecie mogą opacznie odebrać Twoje myśli. To tyle w temacie.

użytkownik usunięty
alizim

Musiałem sprawdzić co znaczy "eksplicytny".
Trzeba wykazać się wyjątkowo złą wolą, aby wysnuć z moich wypowiedzi, nawet jeśli nie są zbyt jasne, wniosek o moim usprawiedliwianiu holokaustu.

Zarzucając Ci lenistwo intelektualne, być może się ośmieszyłem. A być może nie. Stalin potrafił się takimi posługiwać. Być może wnioski Szanownego Pracownika Naukowego są pochopne, a dla mnie krzywdzące.
Pozdrawiam i życzę sukcesów naukowych.