Naprawdę nie rozumiem dlaczego. Dlaczego Polska kreci na okrągło filmy wojenne? Czy chcecie
pokazać całemu światu jacy jesteście biedni i skrzywdzeni? Kilka dobrych filmów powstało i ok
wystarczy. NIE kur*a trzeba dalej, Niemcy, komuna, Ruscy... Dajcie spokój. Może by tak to już
zostawić i nakręcić dobrą komedię? Druga sprawa to gra aktorska. O ile dzieci w tym filmie to dzieci
i można to zrozumieć to nie rozumiem reszty. Kilka scen normalnie a reszta bardzo sztuczna.
ja uważam, że takich filmów jak pianista ,lista schindlera czy europa europa - nigdy za wiele.Historii jest mnóstwo do pokazania i trzeba to pokazywać.
Piętnować ,pokazywać i przypominać jacy to byli Niemcy i Ruscy a także niestety co niektórzy Polacy
Chciałabym zauważyć, że reżyser i scenarzysta pochodzą z Niemiec, a nie Polski ;)
Chciałbym ,żeby takich historii i takich filmów jak Pianista nakręcono jak najwięcej.Historia o której niemożna nigdy zapomnieć a tylko takie filmy pomogą to zrobić.
Dobrze zrozumiałam, że stawiasz ten film na równi z wymienionymi przez siebie? Toż to profanacja.
w żadnym wypadku nie stawiam tych filmów na równi - po prostu wymieniłem dobre filmy dotyczącej danej tematyki
Był czas na durne komedie romantyczne, teraz jest czas na filmy o takiej tematyce. Czy są potrzebne? Według mnie tak. Zawsze jest możliwość wyboru -można nie oglądać
Ja wcale nie miałem na myśli komedii romantycznych. Nie cierpię komedii romantycznych. mówiłem o zwykłej komedii.
Jeśli chodzi o komedie, to dawno nie widziałam fajnej. Myślę, że skończy się moda na filmy wojenne, to kina będą oblegane przez filmy akcji, horrory, bądź właśnie komedie. Jak dla mnie, to świetnie, że są takie filmy. Bo horrorów już dobrych nie robią, dramatów i romansideł nie lubię. A komedie są ostatnio mało śmieszne jak dla mnie
To chyba normalne, że opłaca się robić filmy wojenne. Takie filmy są w pewnym sensie edukacyjne i to oczywiste, że wiele szkół będzie zainteresowanych.
Polska jest okupowania przez Izraela i żydów dlatego Polski rząd liże dupę Żydom zamiast powiedzieć prawde jak było podczas 2 wojny światowej .
żydem jesteś ze nie wiesz jaki problem jest z żydami ? czy jesteś gimbuz ze tak wyskoczyłeś , przed drugą wojną swiatową żydzi napadali na Polaków a Polacy na żydów a podczas 2 wojny światowej żydzi sprzedawali Polaków z Ak a teraz kłamią ze niby z własnej woli poszli, do tego Hitler napad na Polskę z powodu żydów a teraz Izrael nawołuje nienawiść do Polaków uczą u nich że niby przez Polaków Hitler zaatakował Polskę i rożne brednie antypolskie , do tego Polski rząd broni żydów żyd w Polsce ma wiecej praw niż Polaków . nie mówię ty do agresji do żydów, tylko żeby Izrael ,żydzi ogarnęli się z tym nienawidzą do Polaków bo sami nie są świętymi osobami .
Żydzi napadali na Polskę, a Polska na Żydów? To była jakaś wojna polsko-izraelska? ;-)
Moja wiedza jest taka: nie wszyscy Żydzi sprzedawali Polaków z AK, ale fakt, że sprzedawali. Hitler napadł na Polskę nie tylko z powodu Żydów, bo Żydzi byli wszędzie (dlaczego Hitler napadł na Polskę to powinieneś wiedzieć). Polska wcale nie broni Żydów, tylko wymaga kulturalnego zachowania wobec nich, tak jak wobec innych mniejszości, które są źle traktowane.
Czy Żydzi nienawidzą Polaków? Na pewno nie wszyscy. Byłam w Izraelu i jakoś nie spotkałam się z nienawiścią. A jeśli niektórzy Polacy odebrali Żydom majątek, do którego doszli ciężką pracą, to się nie dziwię, że mają pretensje.
Uogólniasz i obrażasz, a tak nie można. Faktem jest, że byli źli Żydzi i dobrzy Żydzi, źli Polacy i dobrzy Polacy. A Ty przedstawiasz swoje teorie jakby Polak był ideałem, a Żyd jakimś złem.
w dziwny internet masz - ja mogę sprawdzić sobie o czym jest dany film a ty nie? Bo skoro oglądasz a masz dosyć takiej tematyki to po co oglądać? Jeżeli ja nie cierpię komedii romantycznych a opis daje do zrozumienia ze film jest z takiej tematyki - to po prostu nie ide na niego..
druga kwestia, nie rozumiem tych którym film się nie podobał - okej macie prawo mieć własna opinie, ale wg mnie ten film był świetny. Czy historia tego chłopca nie zrobiła na was wrażenia - bo chyba po to chodzi sie na tego typu filmy - aby poznać historie? 8-latek, samotny, ucieka przed Niemcami, zatrzymuje sie u obcych... ludzie - wy idziecie podziwiać grę aktorską czy zobaczyć jak to było kiedyś? Idziecie na taki film aby się pośmiać? aby jeść popcorn?
Pewnie gdyby reżyser miał więcej środków na niego powstała by bardziej szczegółowa historia Jurka, ale jak na 108 min film, to wg mnie był bardzo dobry.
Po pierwsze autor narzeka na pewną tendencje i tu nie jest ważne co lubi. Polskie kino zbyt często używa poważnych, dramatycznych opowieści, a nie robi nic dla tych, którzy nie chcą się dołować.
Po drugie może autor poszedł na ten film, bo musiał, albo jest fanem jednego z aktorów. Wiesz jest mnóstwo rzeczy jakie mogą to wyjaśnić. Poza tym dał on ocene 5, czyli mimo wszystko nie uznał filmu za totalną beznadzieje.
Po trzecie akurat gra aktorska to jeden z ważnych elementów filmu, bo to od niej zależy czy na film patrzymy tylko jak na film, czy czujemy częścią oglądanej opowieści.
Po prostu Polacy po upadku komuny stracili część swojej tożsamości. I to widać też w kinie. Po 1989 często filmy polskie próbują być amerykańskie na siłę, a jedyne filmy, które mają naprawdę duszę to dramaty.
Po prostu polskie kino nie potrafi robić innych filmów niż poważne i smutne filmy.
Tak, ale wtedy film polski miał swój jako taki styl. Czasami próbowało wyjrzeć na zachód, skopiować coś, ale nadal w jakimś sensie trzymano się pewnego stylu.
To nie jest polski film. A "Polska" wcale nie kręci ostatnio dużo filmów wojennych. Kręci głupawe filmy gangsterskie udajęce "Holyłud" i to jest dopiero porażka. Reszta też niestety nie lepsza na 100 jeden mozna obejrzeć - nie wiem tylko po co, bo wtórne to i głupie, mniej lub bardziej. Żałość! Tylko dlazego za komuny się dało, a teraz nie można? Chyba chodzi o to, co dołuje także polską piłkę nożną - MAFIA.