Mam pytanie... czy to jest ten film o ofensywie Niemieckiej w Ardenach z 44 roku, który kręcono w słonecznej Hiszpanii ? :)
Sorry za brak kompetencji, ale po prostu pamiętam taki film o Ardenach który mnie troche rozbawił, acz nie widziałem jego początku więc mogłem coś przegapić :)
Tak w Hiszpanii."Patton" zresztą też był kręcony w Hiszpanii.Wiele innych filmów też.
Patton dział się m.in w Tunezji i na Sycylii. Poza tym w epizodach ardeńskich cały czas widać że to belgijskie lasy w grudniu i w styczniu, nawet jeżeli kręcono gdzie indziej. Tak więc nie porównujmy wielkiego filmu do tej kupy gówna.
Akurat sceny z walk w Ardenach nakręcono w okolicach Madrytu.Afrykę i Sycylię udawała południowa Hiszpania.W Tunezji byli tylko aby nakręcić odwiedziny Pattona w Kartaginie.
A kto tu mówi o porównywaniu? Łączy te filmy tylko fakt że oba były kręcone w Hiszpanii. Nic więcej.
Ale ciekawie było zobaczyć czołgi M47 i M48 "Patton" w filmie opowiadającym o generale Pattonie. Taki ciekawy smaczek.
Ale ja pisałem o epizodach w filmie "Patton" gdzie w scenach ofensywy była piękna zima. No chyba że ta zima była pod Madrytem ale ciężko uwierzyć.
Myślałem że widać że to oddzielne konto - po prostu jeden typek wybitnie mnie nie lubi i jeszcze nie znudziło mu się że te jego prowokacje mam wesoło w d... :).