PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27181
1,9 23 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

Pomyślałam, że utworze wątek bo nie jest tak źle. Nasłuchałam i naczytałam się tyle złego o tym filmie, że bałam się go obejrzeć... w końcu przemogłam się i w sumie to jestem mile zaskoczona :) Mam nadzieje, że jeśli ktoś został zniechęcony do obejrzenia filmu po zobaczeniu tej oceny inaczej spojrzy na sprawę.
Czytałam o efektach robionych na paintcie ale nie jest tak źle tzn. widziałam gorsze, były to głównie jakieś horrory albo filmy akcji ale w takich filmach przecież głównie chodzi o efekty a w "Bitwie pod Wiedniem" chodziło o ten wątek historyczny, który bądź co bądź ujety został nawet nieźle.
W sumie to racja, że forma przerosła treść a film został rozreklamowany prawie jak "Titanic", nawet chyba focus historia jeden numer poświęcił bitwie pod Wiedniem z zaakcentowaniem premiery filmu, ale przecież ostatnio tak jest z każdym filmem np. "Weekend" tak reklamowali, że komedia na maxa a obejrzałam cały i praktycznie się nie śmiałam...
Ta niska ocena jest chyba spowodowana zawiedzeniem waszych/naszych odczuć patriotycznych, ja szczerze mówiąc dałabym jeszcze więcej temu filmowi gdyby wątek polaków był obszerniejszy tzn. zajmował mniej więcej czas jaki został poświęcony na tego mnicha :P.
Z reguły nie lubię tego wpierdzielania akcentów chrześcijańskich na siłę ale jak reżyser miał taką wizję no to trudno, wole to niż dłużącą się w nieskończoność scenę rozszarpywania chrześcijan przez lwy w "Quo vadis".
Poza tym, Adamczyk był akurat świetny w dialogu z mnichem, w ogóle najlepsza rola w filmie (w sensie wykon).

Także chill out Polacy ! :) Kto nie widział "Martwicy mózgu" ten nie wie na czym polega film z kategorii totalny gniot :) a naprawdę zarówno w polskim jak i światowym kinie bywały gorsze pomyłki, jak chcecie piszcie przykłady bo mnie się nie ce xd

platinum

ja widziałem martwice mózgu 15 lat temu i była to fajna rozrywka a Bitwa teraz taki nie jest, Chillout?! - to ty lepiej nie pusz sie jak paw i ocen ten film z godnością a nie - żeby tylko pokazać swoją inność na filmwebie .

ocenił(a) film na 6
megakruker

ci co jadą tak w dół w ocenach puszą się jak pawie, ja przedstawiałam inny pogląd bo ta ostra krytyka jest za ostra :P

platinum

chodzi o to że Polacy wkońcu liczyli na Godny film o polskiej historii. Bitwa o Wiedeń była jednym z dumnych zwycięstw naszego oręża. Także nasze nadzieje na widowiskowe przedstawienie naszych dziejów spełzły po raz kolejny na niczym. Nie dziw się bo te pare milionów wydanych przez polską kinematografie tylko na reklamę filmu to kasa wyrzucona w błoto. A historyjka mnicha w tle akcji historycznej nijak się ima do naszych spostrzeżeń na bitwę o Wiedeń. "Polskie zwycięstwo które zmieniło losy świata" - Ha!
Ale na pewno nie tego filmu....

ocenił(a) film na 6
megakruker

no i w zupełności się zgadzam :) ... ale patrząc od techniczno-fabularnej strony tego filmu to 2,9 gwiazdek to naprawdę krzywdząca ocena...
z drugiej strony to nie wymagajmy od włochów, że podczas kręcenia filmu (nie oszukujmy się nastawionego głównie na zarobek) będą się skupiać na odczuciach patriotycznych polaków... Sami nie podjęliśmy się wyzwania nakręcenia filmu o bitwie pod Wiedniem, ale moim zdaniem to dobrze bo to mogła by być odpowiedź na to co mogłoby być gorszym filmem niż ta włoska produkcja.
nie mam nic do polskiego kina ale czasy "Potopu" i "Krzyżaków" dawno minęły :P

platinum

2,9 jako filmu to przesadzone ale patrząc na to jak ludzie liczyli na ten trudny do zrobienia wątek historyczny to się nie dziw .
Uważam że polacy gdyby mieli 50 mln dolców to by naprawdę zrobili świetny film, nie śmieje się z polskiej kinematografii ale taka jest prawda że robimy lepsze efekty specjalne w reklamach a nie w filmach z braku funduszy.

ocenił(a) film na 6
megakruker

fakt i mamy świetnych fachowców po łódzkiej filmówce ;)
wątpię jednak czy byśmy sobie poradzili ale to już moja opinia, nie musi to być prawdą ale tego się pewnie nie dowiemy :)

ocenił(a) film na 1
platinum

Proszę Cię... jak można bronić tego gniota? Przecież ten film to totalna kompromitacja... już nie chodzi nawet o scenariusz (choć ten powodował u mnie śmiech z zażenowaniem jednocześnie) a o kunszt w robieniu filmów. Masakra!!!