Zmeczony po pracy, zmeczony walka ktorej wygrac nie mozna ( z szefem),zmeczony batalia z problemami dnia codziennego, pelen pozytywnej energii i olbrzymiej ochoty relaksu postanowilem sie odstresowac przy jakims solidnym Lubudu, w ktorej walka bedzie na wskros inna niz ta toczona przeze mnie.Pomyslalem ze mr. Statham moze mi pomoc.Okladka ze zdjeciem przystojniachy z gnatem w rece i haslo "Cop-Killer vs. Killer-Cop" tylko lechtaly moja proznosc ktora domagala sie czegos nieskomplikowanego.
Zobacze pare ciosow "z karata", troche strzelaniny, moze jakas mala milosc ,poscig samochodem...a jak!!!! Markizy i herbatka juz przygotowane...
Plany moje zostaly doslownie,BRUTALNIE zaweryfikowane.kiedy siknela krew w stylu gore, zrobilo sie nie tylko strasznie ale przeszedl mnie zimny dreszcz ,powiedzmy, nieprzyjemnosci.wiedzialem juz ze to nie bedzie to o co mi chodzilo tego wieczoru.Parafrazujac Juliusza Cezara "Ciastka zostaly odrzucone".Zajalem sie filmem.
Fabula nieskomplikowana zwlaszcza dla fanow "Brudnego Harrego". Moze nie jota w jote podobna ale trudno nie zauwazyc blizniaczych podobienstw.
bardzo fajne zdjecia, czasami moze az zbyt natretnie chcace byc dobrymi( nie wiem czy to aby czytelny opis tego co chcialem oddac).Muzyka.Nie wiem.nie zauwazylem.Cos tam momentami fajnie gralo ale jakos w pamiec nie zapadla co nie znaczy ze jest zla.
Aktorzy.No tutaj mozna naprawde sie posprzeczac,podyskutowac.Pole do popisu. Bo jest do czego porownywac. Duet Andrew Robinson & Cint Eastwood kontra poczciwy Jason Statham & Aidan Gillen. Tutaj minimalnie zwyciezaja weterani.o ile Jason statham jest znacznie slabszy od Eastwooda o tyle Gillen jak najbardziej wytrzymuje konkurencje jakze pamietnego przeciez fanom serii "scorpiona". Dla mnie rewelacja.Gdyby gline jeszcze zagral ktos o wiekszych mozliwosciach aktorskich od Stathama z pewnoscia film bylby lepiej odebrany...a jest jak jest. Postacie fajnie zarysowane,konkretne,brytolskie jak najbardziej.
Film polecam,nie tylko fanom Brudnego H. ale i tym ktorzy go nie widzieli.Jesli komus sie film spodobal, i nie widzial Klasyka,musi,to nie zart MUSI i tyle,go ogladnac ;)
7/10