6,4 11 tys. ocen
6,4 10 1 11433
6,8 28 krytyków
Blue Ruin
powrót do forum filmu Blue Ruin

Czy to jest thriller? Zawiera elementy, dla mnie jednak to bardziej kryminał i to jakiś taki obyczajowy. Nie ma tam za grosz "Hoolywood"... Jakby ktoś "z ręki" kręcił prawdziwą historię z życia i nie chodzi mi o pracę kamery. Surowy film a umysł nie do końca akceptuje zwyklaka-ciapę jako bohatera. To chyba pierwszy przypadek, że ocena Filmweb jest bardziej adekwatna, aniżeli IMDb! Jednakże nie poważę się stwierdzić, że to kiepski film. Chyba każdy musi ocenić sam a Ci z nas, dla których kino (nawet jeżeli na dobrym poziomie) stanowi raczej rozrywkę, niech nawet nie próbują zasiadać do tego obrazu, żeby potem wylewać jad na tym portalu... Pozdro!

ocenił(a) film na 5
rafffff

To dramat/kryminał na moje oko. Błedna klasyfikacja filmu może popsuc zabawę przy oglądaniu. Ciapa-bohater - ja akceptuję taką postac. Zdecydowanie bardziej realistyczna niż super bohaterowie. Zresztą nie taka znowu ciapa bo z uporem dążył do celu . W końcu święty też nie był.

ocenił(a) film na 6
rafffff

"Dreszczowiec (ang. thriller) – rodzaj utworu sensacyjnego, powieści, filmu lub serialu telewizyjnego, mającego wywołać u czytelnika bądź widza dreszcz emocji."

u mnie jaknajbardziej (przynajmniej na poczatku) emocje te zostały wywołane (np. scena w toalecie).

zdjecia i udzwiekowienie na poziomie hollywood jaknajbardziej czyli w pelni profesjonalne, nie widac w tym nigdzie niskiego budzetu a'la Sundance.

Niestety scenarzyscie zabraklo pomyslu jak po ujawieniu twistu (zbyt wczesnie zreszta wg mnie) dalej prowadzic fabule i tym samym ciekawy oryginalnie pomysl sie zaczal rozjezdzac co zaskutkowalo nudnymi i nie wnoszacymi nic nowego ostatnimi 30minutami filmu.

PS. co do oceny na IMDB - jaknajbardziej sie zgodze, zdecydowanie zawyzona, niestety ostatnimi czasy zdarza sie to tam coraz czesciej...

rafffff

Bo tu się pisze KOMENTARZE, a nie recenzje na dziesięć stron. Trzy zdania i wsio