6,4 11 tys. ocen
6,4 10 1 11433
6,8 28 krytyków
Blue Ruin
powrót do forum filmu Blue Ruin

Pan zemsta

ocenił(a) film na 7

Z małą obsuwą, ale do polskich kin trafi wkrótce niezależna produkcja Jeremy Saulniera, która już wojuje na zestawieniach filmów niezależnych z ostatnich lat. Polscy widzowie pewnie nie będą walić drzwiami i oknami, bo wolą świeże kąski oraz sprawdzonych reżyserów. Niemniej cieszę się że Gutek postawił na tą produkcję. To jest nietuzinkowa rzecz. Łączy w sobie gwałtowność dzieł Tarantino, niespieszne i refleksyjne ujęcia van Santa oraz wnioski znane z trylogii zemsty Chan-wook Parka. Może te skojarzenia brzmią absurdalnie, ale skoro nadal trzymają się mnie kilka godzin po seansie to coś w tym musi być.
Niby to zwykłe kino zemsty polegające na krwawych starciach między przeciwnymi "drużynami", ale scenariusz świetnie nas przez nie przeprowadza. Każda potyczka jest zrealizowana z pomysłem, szczyptą realizmu, a nawet podszyta niezdarnymi potknięciami bohaterów, które wywołają lekki uśmiech. Co najlepsze... ten film się nie rozkleja w żadnym momencie. Jest wyważony i trwa tyle by nie zacząć trącić banałem.
Nie jest to w prawdzie arcydzieło, a nawet kino pretendujące do tej kategorii. Ale solidny thriller umiejętnie korzystający z dziedzictwa twórców gatunku, zdecydowanie tak.

ocenił(a) film na 5
Lucky_luke

Mi tak średnio, a oczekiwania miałem nieco większe. Od strony technicznej film ma w sobie coś i ogląda się go z zaciekawieniem, ale nie do końca przekonał mnie scenariusz. Początek, gdy niewiele wiadomo i niewiele się mówi był dobry, ale same dialogi - chyba pod tym względem właśnie film dla mnie kuleje. Akurat do Tarantino wg mnie najdalej. W ogóle reżyser ma "słuszne" wzorce i dobrze sobie radzi w uzyskaniu fajnego klimatu - trochę jest w tym też np. Coenów, z nowszych twórców Andrew Dominika, Johna Hillcoata. Również sama historia ostatecznie okazała się zbyt banalna, bo za bardzo refleksji po sobie nie pozostawiła. Po prostu nie zaangażowała mnie.

ocenił(a) film na 7
Lucky_luke

Film jest w porządku , aczkolwiek doszukiwanie się w nim nawiązań do filmów innych twórców w tym wypadku jest raczej na wyrost . Gdyby to były cytaty wprost , albo jak w pastiszach lub parodiach różnych gatunków , może bym przytaknął ...Chociaż Coenowie ..., no może , ale to raczej z powodu klimatu i sposobu ukazania głównego bohatera . Najciekawszy film jaki dzisiaj obejrzałem , na 7.

ocenił(a) film na 7
jjarek_filmweb

Tylko że my nie doszukujemy się nawiązań... To jak z zespołem Ghost: oni uważają że ich inspiracją nie był Blue Öyster Cult, ale mnóstwo recenzentów opisując ich płyty wymienia właśnie tą kapelę jako "podobne brzmienie". Grając według reguł już kiedyś przetworzonych w muzyce rockowej, a nie planując tego, stworzyli coś podobnego do czegoś z przeszłości. Tak samo jest tutaj: Tarantino, Coenowie, van Sant i Park ukształtowali kino współczesne. Jeremy Saulnier jak wielu filmowców mimowolnie tworzył swoje dzieło według podstaw już gdzieś widzianych. Stąd moje porównanie.
Nie tylko prubuję odszukać korzenie reżysera, ale również określiłem jakiego typu widzowie mogliby sięgnąć po film. Niektórzy mają mi za złe porównywanie różnych tytułów, ale faktem jest iż popkultura wciąż przetwarza znane pomysły, rozwiązania, sposoby na tworzenie atmosfery, konwencje czy charakterystyczne postaci. Trudno więc uniknąć powtórzeń i tym samym nie być do czegoś porównanym. To naturalne.

ocenił(a) film na 7
Lucky_luke

To nie tak , że ktoś (ja?) ma ci za złe cokolwiek , wyszukiwanie cytatów i porównywanie twórczości reżyserów jest fajną zabawą i świadczy również o tym , że kino jest czyjąś pasją albo przynajmniej dobrym hobby . Zarówno w muzyce , jak też w kinie wszystko już było , i krąży po świecie w różnych kombinacjach i pod różnymi nazwami . Powodzenia .

ocenił(a) film na 7
Lucky_luke

Wyważone słowa i trafny - moim zdaniem - sąd o filmie.

ocenił(a) film na 8
Lucky_luke

Widzę że lubisz takie kino. Już w kilku filmach o zemście przeczytałem Twoje komentarze.

W porównaniu ze wszystkimi, jakie widziałeś, jak oceniłbyś ten film?