PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=629795}

Boże, błogosław Amerykę

God Bless America
2011
6,9 17 tys. ocen
6,9 10 1 17462
4,9 7 krytyków
Boże, błogosław Amerykę
powrót do forum filmu Boże, błogosław Amerykę

Nasz Dzień Świra po amerykańsku. I nie ma co się pluć, że to potwarz dla produkcji Koterskiego. Reżyser zamiast wylewać żale na blogu, nagrał film. A że o Ameryce to musiało być prowokacyjnie - broń palna i ta niby pedofilia to nie tylko element wyśmiewające mentalność Amerykan, a coś co ma przyciągać tamtejszego widza. Mało subtelnie zrobione, lecz pozwala odetchnąć po ciężkim dniu. Poszedł "niezły", bo pomimo wielu wad daje frajdę.

ocenił(a) film na 7
jaszczomb_jmb

Dokładnie to sobie pomyślałem po pierwszych minutach filmu: Amerykański Dzień świra. Piona! (choć wiem, że to grozi śmiercią ;))

ocenił(a) film na 6
jaszczomb_jmb

To ja chciałem obejrzeć, a tu mówisz, że to amerykański "dzień Świra"...To chyba sobie odpuszczę, bo to zła reklama jak dla mnie :)

ocenił(a) film na 5
jaszczomb_jmb

Trochę na wyrost te porównanie do "Dnia Świra" bo to jednak dwa zupełnie różne typy bohaterów. Jak dla mnie film kontrowersyjny do oceniania, bo o ile pierwszej połowie chętnie wystawiłbym 10, tak drugiej już ledwo-ledwo 4+. O ile pierwsza część filmu faktycznie jest całkiem udanym komentarzem amerykańskiej (i niestety, nie tylko) rzeczywistości oraz odczuć NORMALNEJ osoby z nią zwiazanej, tak druga część jest dla mnie kiepskim klonem "Urodzonych Morderców". A szkoda, bo film miał potencjał.

Tak czy srak, scena w biurze GENIALNA a patent ze "strzelaniem" do współpracowników ze zszywacza uskuteczniam osobiście od kiedy obejrzałem filma :D

ocenił(a) film na 6
jaszczomb_jmb

Dokładnie to samo sobie pomyślałam, będzie amerykański "Dzień Świra". Fakt dla filmu Koterskiego jest to jak ładnie to ująłeś potwarz, ale w końcu jaki kraj taki "Dzień Świra". Zgadzam się również z kolegą powyżej, pierwsza połowa filmu bardzo dobra, niestety od połowy sukcesywnie zaniżał poziom nad czym ubolewam, bo mógł być to rewelacyjny film.