Boże, błogosław Amerykę

God Bless America
2011
6,9 17 tys. ocen
6,9 10 1 17481
4,7 6 krytyków
Boże, błogosław Amerykę
powrót do forum filmu Boże, błogosław Amerykę

Witam,
Mam wrażenie, że sens tego filmu sięga głębiej niż się na pozór wydaje. To nie kolejny
obraz w rodzaju "Urodzonych morderców". To raczej film krzyk, oskarżenie. Jest tak źle z
nami, że jesteśmy w stanie zaakceptować w imię tzw przyzwoitości takich właśnie
"bohaterów". A przecież to co robią jest straszne i nie do zaakceptowania. Przeraziły mnie
stwierdzenia w Waszych postach: " Na koniec wreszcie też chciałbym móc użyć pistoletu gdy
spotykam w kinie bydło żrejące popcorn, siorbiące colę lub trunki wyskokowe, rechoczące,
prowadzące głośne rozmowy i komentujące film, dzwoniące i odbierające komórkę w
trakcie seansu...." czy "Zabijanie okrutnych ludzi mną nie wstrząsa...". Czy naprawdę jest ze
światem tzw cywilizowanym aż tak źle? Cyba tak, jeśli takie filmy powstają i są odczytywane
w taki a nie inny sposób. Bohaterowie są integralną częścią świata, którego tak nienawidzą.
Nie mogli by zaistnieć bez niego. Są tak samo wstrętni i żałośni, a sympatia jaką obdarza
ich widz, to tylko poddanie się sprytnej manipulacji twórców. To gogolowskie: "Z czego się
śmiejecie? Z siebie się śmiejecie." Pozdrawiam

editha66

Moim zdaniem bardzo dobrze, że taki film powstał. Odbieranie go jednak dosłownie jest niezrozumieniem przekazu. Nie chodzi przecież o unicestwienie w sensie fizycznym, nie chodzi o przyzwolenie na zabijanie, ani utożsamianie się z bohaterami. God Bless America pokazuje, żebyśmy nie wpuszczali byle papki do głowy. Nie musimy się zgadzać na chamstwo, prostactwo i głupotę.

zizu90

jestem tego samego zdania

editha66

Boze ten film to papka dla pseudointelektualistow,powstalo takich kilka jak swietny Super,a w czym ten jest lepszy?Ze facet czytal Nabokova albo Allena?Jezeli nie lubisz Tv nie ogladaj proste,jezeli denerwuje Cie facet w kinie przywal mu.Ten film wlasnie jest tym wszystkim co denerwowalo glownego bohatera,zaprzeczeniem cywilizacji oraz majacym zaszokowac.