Boże, błogosław Amerykę

God Bless America
2011
6,9 17 tys. ocen
6,9 10 1 17481
4,7 6 krytyków
Boże, błogosław Amerykę
powrót do forum filmu Boże, błogosław Amerykę

W sumie chyba jeden z najciekawszych filmów jakie mi dane było oglądć w ostatnim czasie.
ostatnimi czasy rynek zalewaja rózne beznadzieje:
- jakies katastroficzne bzdety jak to obcy morduja ludzi
- horrory typu armia zombie zjada połowe ludzkosći
- debilne komedie

Film jest inny.
Pokazuje Ameryke i Amerykanów jako bande debili gdzie srednio inteligentny człowiek chcac pogadac nie ma z kim nie ma jak.
Mamy tez młode pokolenie - dziewczyna która jezdzi z Frankiem to dziecko które daje szanse juesej . Pokazuje ze sa tez mlodzi ludzie którzy nie trawia debilizmu - ale jak widac jest to mniejszosc.
Od siebie jeszcze dodam - nie ma co traktowac powaznie pewnych spraw (jak ktos pisal ze jezdza morduja i ich nikt nie lapie dopiero na koncu) to przerysowanie i to zapewne celowe.
Film dla mnie doskonaly sam w sobie, jego idea i pokazanie kretynizmu tego swiata.
Chyba ze ktos liczy na wspaniala gre aktorska - to niech lepiej pusci titanica czy inne badziewiee!

ocenił(a) film na 8
Wizard1984

,,Chyba ze ktos liczy na wspaniala gre aktorska - to niech lepiej pusci titanica czy inne badziewiee!,,

Rozumiem. ze chcesz powiedziec jakoby Murray zle zagral swoja role?

ocenił(a) film na 10
danteusz

Zobacz na płacz niżej.
Troche sie zakrecilem bo pisalem to rano.

ocenił(a) film na 3
Wizard1984

To, że w ogóle powstał taki film, który mimo pewnego potencjału w postaci pomysłu - bo wykonanie oceniam bardzo nisko - jest wyraźnie naciągany, kiczowaty i przewidywalny, pokazuje tylko, że po tych "katastroficznych bzdetach (...), horrorach (...) i debilnych komediach" przyszedł czas na to, że kiepscy filmowcy biorą się za kolejne gatunki.
Sad but true.

spinster

Dokładnie!Filmu jeszcze nie ogladałem ale raczej nie chcę,pachnie mi kiczem ale polecam inny rewelacyjny o tej samej tematyce:
"Spokojny człowiek".

ocenił(a) film na 8
aronn

Zgadzasz się z krytyczną wypowiedzią na temat filmu, którego nie widziałeś. Ja się ze spinster kompletnie nie zgadzam i wg mnie pisze bzdury.

ocenił(a) film na 3
Bonneville

Bonneville, poluzuj sobie warkoczyki. Tu się dyskutuje o filmach, a nie o dyskutujących.
Tam była uwaga nie tylko o tym kiepskim filmie, ale o arogancji filmowców w tych czasach, którzy nie trzepią już takiego majonezu na żenujących komediach (on buntownik + ona dobra uczennica = miłość ALBO przyjaciele-prawiczki chcą mieć seks przed pierwszym rokiem studiów ALBO ktoś kogoś z kimś pomylił i najpierw ścigała go mafia, a na końcu był milionerem etc. etc.) , więc zabrali się za "poważniejsze" tematy, które nomen omen są skierowane do tej samej grupy odbiorców.
Podsumowując, o ile wcześniej robili straszne gówno dotyczące tzw. normalnego życia rozpuszczonych debili, o tyle teraz robią takie samo gówno, w którym ośmieszają tych debili, wcześniej przez siebie wykreowanych.
O z tym spróbuj dyskutować.

ocenił(a) film na 8
spinster

Ależ dyskutuję! Wprawdzie głównie z aronnem, który filmu nie widział. Mówię poważnie, to nie jest złośliwość. Ja ten film uważam za świetną rozrywkę. Jako czarna komedia absolutnie spełnia swoje zadanie i nie widzę powodu, dla którego nie miałaby powstać komedia w tym tonie. Nie widzę też powodów by zmieniać proporcję. Ten film ma być luźną i miłą fantazją dla ludzi uczulonych na postępującą nędzę intelektualną i moralną, wynikającą z medialnej manipulacji i sterowania społeczeństwem. Uważam, że całkiem konsekwentnie i bez żadnej przesady film to pokazuje. Jest też przewrotny, nie jest czarno-biały. Bohaterowie mają różne motywy, co innego nimi powoduje. Jest też spory dystans twórców do bohaterów bez skrajności. Mam na myśli, że nie są pokazani jako jedyni sprawiedliwi, słusznie myślący, albo totalni frustraci bez szans. Nie sądzę by był to film kierowany do szerokiego grona debili, ponieważ pojawiają się tam dość istotne sytuacje, zaważające na losach bohaterów, których debil nie wychwyci i nie zrozumie.

Bonneville

Nic mnie nie ominęło wartościowego,w zarysach mogę przewidzieć o co chodziło twórcom tego filmu.

ocenił(a) film na 8
aronn

Też mi się zdaje, że to nie film dla Ciebie. Daruj sobie.

spinster

Ten film , pokazuje ludzi szczególnie takich jak ty , debili którzy żyją mass mediami i żyja w dobie internetu . Ludzie stawają się coraz głupsi i to jest świetnie ukazane w tym filmie

ToxiCM

Tak a ty jesteś inny,mądrzejszy od nich wszystkich :D