8,0 376 tys. ocen
8,0 10 1 375936
7,3 67 krytyków
Bogowie
powrót do forum filmu Bogowie

Interesuje mnie o co zapytał "Paździoch" w języku angielskim na tym zjeździe gdyż nie zdążyłem
sobie przetłumaczyć

ocenił(a) film na 9
majorkapucha

Coś w stylu "If not the transplant, would the patient survive?".

majorkapucha

Zauważyłem w tym filmie że, Paździoch to jednak menda ;]

ocenił(a) film na 8
rysman91

Haha :D ja za to zauważyłam, że bardzo się postarzał :(

majorkapucha

Jeśli dobrze pamiętam, to "czy pacjent przeżyje jak nie wykona się mu transplantacji". Powiedziane angielskim indiańskim z polskim akcentem. A ten aktor to nie paździoch, tylko Ryszard kotys. Gość zagrał w ponad 170 filmach i 20 serialach a wy go kojarzycie tylko z jedną rolą...

drozdaxxx

się nie zna języka, się nie odpowiada ;-)
powiedział :
czy pacjent by przeżył gdyby nie przeszczep?

olszass

Przecież o to samo chodzi :D

drozdaxxx

nie. to nie to samo ;)

ocenił(a) film na 9
olszass

Oczywiście że "czy pacjent przeżyje jeśli" i "czy pacjent by przeżył gdyby" to nie to samo:) Jednakże jak dobrze rozumiem Paździoch pytał o przypadek z przeszłości, czy pacjent by przeżył gdyby nie transplantacja ale z tego co zrozumiałem to nie przeżył a więc nie bardzo rozumiem zastosowania konstrukcji z would która odnosiłaby się do przyszłości. No chyba że jednak pytał o przyszłość ale wtedy i tak musiałby zapytać if there weren't/wasn't a transplant, would the patient survive? Mnie to się wydaje, że omawiając wydarzenia z przeszłości należałoby użyć III Conditionalu If there hadn't been a transplant, would the patient have survived? Co o tym sądzisz?

MichCorleone

nie musi być if there hadn't been..... :) ale teraz nie pamiętam co powiedział po angielsku. przypomnij

ocenił(a) film na 9
olszass

Ja też nie pamiętam, opieram się tylko na tym co zacytował bianconeri "If not the transplant, would the patient survive?
Would byłoby zasadne gdyby pytał o przyszłość. Kiedy pacjenta jeszcze nie poddano by zabiegowi i ciągle by żył.
Pierwszy tryb warunkowy: Czy jeśli nie będzie transplantacji to pacjent przeżyje? Ewidentnie pytanie o przyszłość.
Drugi tryb warunkowy: Czy gdyby nie było transplantacji to pacjent by przeżył? W odniesieniu do przyszłych wydarzeń
Trzeci tryb warunkowy: Czy gdyby nie było transplantacji to pacjent by przeżył? Mowa o sytuacji w której pacjent nie żyje.

MichCorleone

zgadza się ale trza brać pod uwagę że Pazdzioch celowo użył błędnego conditionala jako Polak nie mówiący super poprawnie po angielsku

ocenił(a) film na 8
drozdaxxx

A Andrzeja Grabowskiego kojarzysz oczywiscie z roli pana Laszcza w ''Ogniem i mieczem'' i ze ''Zlotopolskich'' prawda ?