film wyciaga i uwypukla wszystkie wady polskiej SD. Bylam na poczatku tego roku w szpitalu. Mialam miec zabieg, ktory normalnie jest robiony w 15min pod znieczuleniem. Zostalam uspiona, wczesniej wysmiana. Czułam się jak kawał mięsa. Obudzilam sie z siniakami na nogach, miałam slady krwi których nie powinno być w ogole, bo 'zabieg' byl bezkrwawy. Czulam sie jak ofiara gwaltu, ale nikomu niczego nie powiedzialam, bo i tak by mnie olali... To ostatni raz jak skusilam sie na 'darmowe' leczenie publiczne. Rodzic tez nie będę. Tym bardziej pod rządami pisu. Bardzo dobrze, że wyszedł taki film!!!!
Dziękuję Ci za podzielenie się swoją historią ! Ja miałam podobnie jak ty, długo leżałam w szpitalu i też czułam się po ich zabiegach jak ofiara gwałtu. Mnie odmówiono nawet leków przeciwbólowych !
Zgadzam się z tobą w 100%, bardzo dobrze, że wyszedł taki film !
Patryk, bardzo Ci dziękuję za ten film !
cześć,
Również Ci dziękuję.
Ja w ogóle nie wiem, kto krytykuje ten film? Lobby farmaceutyczne i Grażyny z kolejki do ogólnego?
Czy w tym filmie było coś o czym każdy z nas kiedyś nie słyszał? - nie.
Bardzo dobrze, że jest o nim głośni... może wspólnymi siłami zmienimy to komunistyczne podejście do pacjenta... coś okropnego...
Nie wiem czy masz porównanie z prywatną przechodnią/gabinetem... ale ja jak pierwszy raz poszłam prywatnie, to czułam się jakbym z Juraty trafiła do Dubaju. Nie spodziewałam się, że personel może być LUDZKI...
Myślę, że film krytykują ci co nigdy nie przeżyli niczego okropnego ze służbą zdrowia. Mieli szczęście i nigdy poważnie nie chorowali, nie leżeli w szpitalach i nie zostali potraktowani jak "kawałek mięsa", który można dowolnie pociąć na stole operacyjnym. Im się wydaje, że to wszystko jest zmyślone, bo są chyba zbyt przerażeni, żeby myśleć, że tak może być w naszym kraju i im też może się to kiedyś przydarzyć. Nie rozumieją, że ten film właśnie po to pokazuje te drastyczne przypadki, żeby pokazać patologię w służbie zdrowia, dopiero jak się coś pokaże, to wtedy można zacząć rozmawiać jak to naprawić. Na dzień dzisiejszy to ciągle jest gdzieś głęboko ukrywane takie drastyczne przypadki. Czasami o tym powiedzą na Faktach TVN.
Myślę też, że część krytykujących, to ludzie ze służby zdrowia i ich rodziny: lekarze, pielęgniarki, aptekarze i oczywiście koncerny farmaceutyczne, wszyscy, którzy w tym filmie bardzo dostają w łeb. Oczywiście według nich to wszystko jest niesłuszne.
Sama chodzę do prywatnego dentysty, ale na innych prywatnych lekarzy, nie mówiąc już o prywatnych szpitalach, to mnie nie stać. Widzę różnicę jak najbardziej. Nawet Panie z rejestracji u dentysty są milsze i bardziej kompetentne, niż ich odpowiedniczki z NFZ. Tamte baby z przychodni publicznych, to się zachowują jak komunistyczny beton. To samo dotyczy lekarzy.
No cóż, oglądałam teraz Agnieszkę Dygant u Kuby Wojewódzkiego, i ona tak samo jak i on potwierdzili, że leczą się prywatnie. W ogóle mnie to nie dziwi. Nic, tylko mieć pieniądze i można wszystko. Jak Dygant rodziła swoje dzieci, to na pewno też prywatnie.
Tak jak i ty rodzić nie zamierzam, inna sprawa, że nie chcę mieć dzieci - to mój wybór, ale nawet jakbym chciała mieć dziecko, to na pewno nie w takich warunkach jakie oferują państwowe szpitale.