4,8 52 tys. ocen
4,8 10 1 52159
4,3 26 krytyków
Brüno
powrót do forum filmu Brüno

Ciężko mi powiedzieć, czy "Bruno" można nazwać komedią w pełnym tego słowa zakresie, bo tak naprawdę śmieszne w nim są nie gagi, teksty czy inne głupoty głównego bohatera, ale to, co dzięki nim Cohen stara się nam pokazać; autor tasakiem z wulgarnego języka spreparował przekrój głupot współczesnego społeczeństwa, wyśmiał stereotypy, przekonania, pokazał jak co poniektórzy są zdesperowani aby "zrobić" karierę, wskazał fetor show businessu i świata mody.

Tańczący penis nie jest tu tylko tańczącym penisem (chociaż cała sala się śmiała przy tej scenie), ale przede wszystkim bodźcem, który nie dość, że pokazuje nam do czego skłonny jest "łowca talentów" aby wypromować dobrze płacącego mu idiotę, to i wskazuje nam przekomiczne reakcje "grupy kontrolnej" na ów obraz.

Jeżeli Ty, drogi widzu, utożsamiasz się właśnie z tą "grupą kontrolną", nie dziwię się, że film nie przypadł Ci do gustu - to po prostu nie jest film dla Ciebie, szyderstwo to nie twoja broszka ;).

Jednak, jeżeli jesteś w stanie przełknąć grubiańską, kiczowatą otoczkę (a nawet ją docenić, jak w moim przypadku), wyniesiesz z tej produkcji więcej, niż z niejednego filmu Almodovara.

ocenił(a) film na 8

Lepiej bym tego nie ujęła. Generalnie po seansie mieliśmy mieszane uczucia, chociaż podczas filmu cały czas się śmialiśmy. Jednak przez cały wieczór i rankiem następnego dnia, przypominając sobie poszczególne sceny nie mogliśmy przestać się śmiać, choć wcześniej uznaliśmy, że ten film nas wypaczył, zgwałcił i do końca życia wszystko co związane ze srajdołkiem będzie przypominał nam sceny z "Bruno". Po kilku chwilach padło zdanie które chcieliśmy wszyscy powiedzieć od jakiegoś czasu, słowa prawdy (dla nas): "Ejjjj, to mimo wszystko był dobry film" :D
p.s. choć na pewno nie dla każdego ;)

ocenił(a) film na 9

świetna recenzja.
zgadzam sie.
pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
leaney

/"Srajewem" oczywiście ;) Przynajmniej wg naszych tłumaczy. Recenzja jest wg mnie tak trafna, że pozwoliłam sobie na tą nic nie znaczącą poprawkę, tylko po to by po raz kolejny znalazła się w czołówce :)