PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=459973}

Bracia

Brothers
2009
7,5 142 tys. ocen
7,5 10 1 142479
6,5 31 krytyków
Bracia
powrót do forum filmu Bracia

Amerykański remake nie udał się tak dobrze, jak mógł. "Bracia" to film dobry, ale po seansie pozostawia spory niedosyt. Największym felerem jest upraszczanie i skracanie wszelkich wątków filmu. Rodzące się uczucie Grace do Tommy'ego potraktowano po macoszemu, podobnie jak sceny z przetrzymywaniem Sama w niewoli. Ogólnie film wywierał na mnie zbyt mało emocji.

Zawiodło mnie aktorstwo. Nie zrozumcie mnie źle. Cała trójka głównych bohaterów zagrała poprawienie, ale gdyby obsadzono lepszych aktorów, to z pewnością "Bracia" wywarliby na mnie dużo lepsze wrażenie. Zwłaszcza nie przekonywał mnie Maguire. Nie pasował kompletnie do roli twardziela, a zwłaszcza później jako człowiek z zaburzeniami. Dopiero w finalnej scenie przed domem Cahilów Maguire zaczął co nieco wywierać emocji. Ale to za mało, jak na cały film.

Dlatego powinno być 9 a jest tylko 7.

Freeman47

Może i masz racje z tą grą aktorską, ja się nie zgadzam, ale zapewne nie jestem obiektywna, gdyż film był niezwykle urzekający.

( spojler) Z jednej strony chciałam żeby wątek Tommy'ego i Grace sie rozwinął, by mogłobyć z nich coś więcej, ale z drugiej strony cieszę się sprawa sie tak rozwiązała. Może gdybym nie wiedziała że Sam wróci, może gdyby tak było, to kibicowałabym bratu za wszelką cenę i chciałabym żeby właśnie z nim związąła się Grace (tworzyli by naprawdę dobrą parę), ale miałam tą świadomosć, że Sam żyje, cierpi i za wszelką cenę chce wrócić do żony i córeczek. Tommy pomógł jej przetrwać te najtrudniejsze momenty. ale kiedy jej mąż wrócił pora było zapomnieć o przelotnych miłostkach i wrócić do ukochanego męza.
Film pokazuje ludzką psychikę po tak traumatycznym przeżyciu, a nie chodzi tu o jakieś wątki miłosne.

Film wywarł na mnie piorunujące wrażenie, jest ciężkim i prawdziwym zarazem orzechem do zgryzienia.
Bardzo dobre kino. Polecam.