PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=459973}

Bracia

Brothers
2009
7,5 142 tys. ocen
7,5 10 1 142479
6,5 31 krytyków
Bracia
powrót do forum filmu Bracia

Każdy aktor grający w tym filmie jest rewelacyjny od trzech głównych bohaterów poczynając na dwóch dziewczynkach grających role córek kończąc.

Film jest oszczędnie zrobiony, wygląda wręcz na niskobudżetowy, ale wydaję mi się, że to po części zasługa faktu iż jest to remake duńskiego filmu. Jest zrobiony po europejsku i myślę, że z korzyścią dla niego samego. Nie ma w nim przesady, patosu, przerysowania.
Wszystkie postaci są prawdziwe a historia jak najbardziej realistyczna i aktualna.

Jestem pod dużym wrażeniem poruszającej i mocnej kreacji Tobey Maguire'a, a także różnorodności i wiarygodności Gyllenhaal'a.
To zdecydowanie film dwóch utalentowanych "braci".

Zdecydowanie polecam!

Gajowa

Mnie osobisie Tobey cholernie irytował, nigdy nie przekonywał mnie swoją grą aktorską, ale w tym filmie był dla mnie najsłabszym elementem. Powinien wziac przykład z duńskiej wersji "braci". Klasycznie swietnie zagrała Natalie i Jake.

ocenił(a) film na 8
toxygen

No tak, rozumiem. Ja osobiście też nie jestem fanką Tobey'go. Uważam jednak , że tym filmie był dobry i przekonywujący.

Zapomniałam jeszcze napisać o dwóch rzeczach a propos filmu.

Po pierwsze bardzo dobre jest tło muzyczne w filmie, nadaje odpowiedni klimat i pasuje do całości. W zwiastunach film promowano tym, że ścieżka dźwiękowa przygotowana jest przez U2. Pojawia się tam jeden kawałek z charakterystycznym wokalem Bono, ale reszta to jednak kompozycje instrumentalne. Mimo wszystko muzyka zwróciła moją uwagę i była zdecydowanym atutem w filmie.

Po drugie i w tym miejscu mniej przyjemnie, mogłabym tego właściwie nie pisać, ale dotyka mnie to zawsze ilekroć pójdę do kina między ludzi. Niestety jest tak głównie w Polsce. A mianowicie jakie są reakcje ludzi na to co oglądają na ekranie. Ten film ma dramatyczny przekaz i poruszające sceny, które gdyby komuś z nas przyszło przeżywać w prawdziwym życiu byłyby dla każdego koszmarem. A jednak dorośli widzowie w kinie parokrotnie śmiali się w głos na trudnych psychologicznie scenach. Nie potrafię tego zrozumieć. Taki brak wrażliwości i chamstwa sprawia, że w pewien sposób jest mi wstyd za ludzi, których nie znam. Dodałam zdanie, że jest tak w Polsce, bo niestety im jestem starsza tym częściej zauważam zachowania moich rodaków w różnych sytuacjach, które w żadnym innym miejscu na świecie, które mam szczęście odwiedzić nie mają miejsca. Przykre to bardzo.

To tyle. Pozdrawiam Toxygen!