PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1367}
7,3 6,1 tys. ocen
7,3 10 1 6055
6,8 9 krytyków
Brat 2: Misja w Chicago
powrót do forum filmu Brat 2: Misja w Chicago

Nie tyle nieudana, co zupełnie niepotrzebna kontynuacja dobrego „Brata”.

Nie wiem czy Balabanov nakręcił go z racji zachłyśnięcia się sukcesem części pierwszej, ale był to zamysł poroniony. Pomysłu na fabułę jako takiej nie ma, a exodus do Ameryki jest najgorszą rzeczą jaka mogła ten film spotkać.
O ile pierwszy film mocno stawiał na relację między braćmi i ukazywał ich psychologiczną więź, tak tutaj mamy do czynienia tylko i wyłącznie z ogranym portretem Amerykańskiego zadupia, które widzieliśmy w kinie już dziesiątki razy i to uchwyconego przez ludzi, którzy nie wywodzą się z drugiej strony tego świata.

Co prawda można ten zabieg interpretować jako rozdarcie ideałów dwóch braci bohaterów (główny bohater jest szlachetny, więc wychodzi z tej próby zwycięsko, drugiego zgubił świat pieniądza, więc przegrywa walkę), ale zostało to nakreślone zbyt stereotypowo.

Wiem, że ten film ma wielu zwolenników.
Grzecznie, bez wrogości pozwólcie mi do nich nie należeć…

Moja ocena - 4/10

ocenił(a) film na 4
Grifter

Witam w klubie. Dla mnie dwójka totalnie nie ma startu do genialnej jedynki. To dwa odrębne jakby zrobione przez dwóch różnych ludzi filmy.
W gruncie rzeczy to po filmie Brat zainteresowałem się twórczością Bałabanova.

ocenił(a) film na 10
STAMiNA

Ale dwójka ma lepsze tempo, jest lepsza w oglądaniu. Oczywiście to sprawa gustu, ale ja lubię oba filmy, choć są rzeczywiście różne

ocenił(a) film na 8
Grifter

Dwójka jest płytsza i bardziej efekciarska niż jedynka, ale ten film stał się kultowym mega hitem, z którego wiele cytatów weszło na stałe to codziennego języka Rosjan. Coś jak u nas Psy Pasikowskiego.

ocenił(a) film na 4
Mroovkoyad

Wierzę na słowo. Coś z pewnością jest na rzeczy.

ocenił(a) film na 10
Mroovkoyad

Jestem tego samego zdania! Dwójka ma dużo lepsze tempo. Oba uwielbiam, ale dla mnie dwójka lepsza

ocenił(a) film na 10
Mroovkoyad

To słuszne uwagi, ale ją się po prostu lekko, dobrze ogląda

Grifter

Sorry, ale to takie narzekanie dla narzekania bo przecież "żaden film będący kontynuacją nie może być lepszy od pierwszego" - moim zdaniem dwójka jest dużo lepsza. Oczywiście to rzecz gustu, ale objeżdżanie tego filmu to przesada. To przecież świetny film z fajną akcją i niepodwarzalnymi tekstami!

ocenił(a) film na 10
belfegorrr

Też tak sądzę, ma lepsze tempo

ocenił(a) film na 8
Grifter

Ponieważ ostatnio namówiłem znajomego z Filmwebu do zobaczenia "Brata2", więc rzuciłem wzrokiem na forum i zobaczyłem twój wpis.
W "Bracie2" widzę jednak dobrze zrobioną kontynuację "Brata", przyznaję, że gorszą od poprzednika.
W "Bracie" Daniła szuka swojego miejsca w ojczyźnie. Jest przyciągany przez świat normalny, Swietłanę i jest przyciągany przez świat kryminalistów. Okazuje się, że wszystko, co potrafi, czego go Ojczyzna nauczyła, predestynuje go do wejścia w świat kryminalistów. W normalnym świecie nie ma dla niego miejsca.
W "Bracie2" swoje miejsce już znalazł i wypełnia go promiennym, młodzieńczym uśmiechem. To ciekawy pomysł i jakże szyderczy, gdy po zabiciu dwóch ochroniarzy tłumaczy Amerykaninowi dlaczego siła jest w prawdzie. Ja bym tego pomysłu na film nie lekceważył i oceniam go wysoko.

ocenił(a) film na 4
Grifter

Zgadzam się. Słabiutki, ale jakoś ujdzie. Bez zachwytu, już bym drugi raz go nie oglądała.

ocenił(a) film na 10
Grifter

niepotrzebna? Wręcz konieczna, zrobiona w lepszym tempie, super film, podobnie jak i pierwsza częsć

Grifter

(jeszcze) nie widziałam i (pewnie) nie zobaczę, po tym, jak skończyła się pierwsza część i jak zmienił się stosunek sił między obojgiem braci kontynuacja, w której we dwoje dalej tkwią w tej branży wydaje mi się podważać sens ich metamorfozy.

ocenił(a) film na 4
kickyourdaddy

I dobrze robisz!!