Bunkier

The Divide
2011
6,1 12 tys. ocen
6,1 10 1 12313
4,8 5 krytyków
Bunkier
powrót do forum filmu Bunkier

A to dlatego, że:
1. Pierwotnie film miał nazywać się Fallout, więc możliwe, iż reżyser celowo zrobił film w takim klimacie, a tytuł zmienił, bo nie uzyskał praw
2. Klimat jest cholernie Falloutowy, to jak ci ludzie zmieniali się w trakcie filmu było świetne, pod koniec wyglądali jak ci psychole z nowych Falloutów
3. Świat zniszczony po katastrofie nuklearnej wygląda prawie identycznie jak miasta z Fallouta 3
4. Kostiumy wojskowych podobne do tych z gry

Ogólnie film ma świetny klimat, jest bardzo brutalny i miejscami odrażający, ukazuje bestialstwo ludzi, które w Falloucie nie było obce. Chociaż za pewne data by się nie zgadzała, bo z tego co pamiętam wojna nuklearna w grze odbyła się koło roku 2070, a ten film dział się zapewne koło 2020. I tak pewnie nie będzie nikt tego filmu brał pod uwagę przy ewentualnej ekranizacji gry, ale jak dla mnie jest on świetny, a zakończenie otwiera drogę do ciekawej kontynuacji w zupełnie innym stylu. I ja bym kolejną część z chęcią zobaczył.

0wner2

Jeszcze filmu nie widziałem, ale w najbliższym czasie zamierzam, może nawet dziś. Jedynym aspektem, żeby pomimo ogólnej niskiej oceny go obejrzeć - jest mój ulubiony postapokaliptyczny świat, w którym akcja jest osadzona. I choć pewnie przy najlepszych - dużych i hollywoodzkich produkcjach ze znanymi aktorami, które Fallouta odzwierciedlają niemal perfekcyjnie (The Book of Eli, The Road, I Am Legend) ten leży nisko, to mam nadzieję, że się aż tak nie zawiodę ;) Do usłyszenia po seansie.

ocenił(a) film na 9
MDMG

film godny polecenia, przede wszystkim dla myślących ludzi. nie dla idiotów którzy niszczą ten świat.