W skrócie film jest o tym o czym każde dziecko wie od dawna: wystarczy wpuścić do piwnicy kilku amerykanów, dać im pistolet albo siekierę, zamknąć na jakiś czas (nieważne z jakiego powodu) a sami się pozabijają po jakiś dwóch godzinach. I wszystko byłoby ok gdyby nie to ze przez te dwie godziny widz jest zmuszony oglądać te ich wygłupy i coraz to głupsze pomysły i jeszcze głupsze zachowanie. Nawet dla średnio inteligentnego widza staje się to męczące gdyż wie że nie tak zachowują się ludzie w sytuacji zagrożenia, to tylko głupi amerykanie zachowują się w ten sposób (seks, wóda, filmy, nażreć się do syta, porzucać jedzeniem) no ale czego oczekiwać po debilach. Nieliczni natomiast (albo liczni niestety) dają się nabrać i doszukują się jakiegoś głębszego sensu tam gdzie go po prostu nie ma. Ogólnie wkurzył mnie ten film bo kolejny już scenarzysta obraża mnie mając mnie za idiotę.
tak latwiej zabic niz obciac wlosy hahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa twoja prost interpretacja mnie bawi peklem
ze smiechu
popieram. liczba filmow ze zidiocialymi amerykancami rzucajacym jedzeniem i dymajacych jest porazajaca!!!!!!!!!!!!
i te aluzje, homo.........szkoda Biehna na to łajno.
Koleś jak mu golono głowę płakał, wtedy nastąpiło wewnętrzne załamanie i być może kompletnie poddał się już nieźle podłamanej psychice(przedtem pociął człowieka, dla większości zabicie świni jest niemożliwe) Poza tym każdy z tych ludzi zachowywał się inaczej, jedni bardziej inni mniej ludzko. Mordercy, gwałciciele, prostytutki nie wszystkie te "profesje" podejmuje się w sytuacji kryzysowej, ludzie po prostu tacy są, a co dopiero zebrać ich w kupę ograniczyć przestrzeń, jedzenie i dać siekierę. Zresztą uważam, że tylko w sytuacji mocno kryzysowej możemy się dowiedzieć jacy jesteśmy i nie wykluczam, że ktoś może reagować właśnie w taki sposób(zresztą gospodarz bunkra spodziewał się takiego przebiegu praw).
Dla mnie film się skończył w momencie kiedy jedna z postaci zobaczyła z tak niewielkiej odległości wybuch atomowy.
Jeżeli to na prawdę byłaby atomówka Ten człowiek albo by
a) nie zdążył pomyśleć nawet pierwsze sylaby w słowie "O Niech Mnie Terefere".
b) zmarł maksimum po kilku tygodniach.
No ale ok, niech będzie pomyślałem, jedna wpadka logiczna, nic się nie dzieje, ma szanse.
Potem wparowują Ci żołnierze.
I na tym etapie jakikolwiek sens logiczny się skończył.
Po co ktokolwiek narażałby życie i zdrowie żołnierzy żeby przeczesać teren po wybuchu bomby atomowej?
Przecież wyszkolony żołnierz to skarb, żaden dowódca nie będzie nimi rzucał na wszystkie strony jak dolarami w mokre od szampana dziwki.
I zabrali tylko dziewczynkę. Przepraszam bardzo tracę głowę, ryzykuje się życie 6 wyszkolonych żołnierzy tylko po to żeby zdobyć jakąś dziewczynkę ? WTF
Dobra ktos powie że przeczesują teren bo chcą podobijać niedobitki.
Ok świetnie, w takim razie wchodzą raz-dwa, wszyscy giną koniec fimu, dziękuje dowidzenia.
Na prawde, kwestia wojskowych nie ma tak bardzo sensu że szkoda czasu o niej mówić.
Kwestia samej atomówki: Po ciul ktoś miałby zrzucać atomówkę skoro ma zamiar w jakiś sposób teren zagospodarować ? Atomówek właśnie ze względu na promieniowanie się nie używa. To że rozpierdzieli taki obszar, to ok, fajnie, słitaśnie, ale promieniowanie ? To sięnei przydaje ani jednej ani drugiej stronie konfliktu, wygrasz wojne ? Na ciul Ci ziemia na ileś upierdzielona radioaktywnym promieniowaniem ?
o czym my w ogóle rozmawiamy. 3 dni, gdzie wychodzisz z powrotem do świata
w porównaniu do sytuacji w której "koczy się świat" a wraz z nim wszelkie normy społeczne i moralne- robisz co chcesz -nie ma kto egzekwować prawa - wygrywa prawo silniejszego jak dawniej. Możesz robić co chcesz.
Jak można być tak zaślepionym i wierzyć, że gdy nikt nie nadzoruje przestrzegania norm - wszyscy grzecznie będą te normy przestrzegać.
Mówiąc o eksperymencie więziennym jako nie wiarygodnym użytkownik popisał się nadzwyczajną ignorancją.
Nie wierzenie w fakty jest czystą głupotą. To jakbyś wykłócała się, że ziemia jest płaska a słońce krąży wokół niej.
Eksperyment powtarzano w różnych krajach - w tym w Polsce i zawsze była ta sama lipa. Tyle że u nas już nie dokończyli bo jeden człowiek się w porę wykazał mózgiem.
To zależy od człowieka jak się zachowa - i również z pozoru normalny człowiek może dostać tak zwanej korby.
nie każdy jest święty. W dzisiejszych czasach nawet gdy ma kto pilnować prawa- i tak się je łamie, kradnie,zabija gwałci i morduje. zaslepiona wiara w ludzką dobroć to czysta głupota.
Jeszcze pisanie, że normalny zdrowy człowiek czegoś by tam nie zrobił, siedziałaś we łbie tych typów?
Myślisz, że Ted Bundy wyglądał na psychola? jakby wyglądał to by nie zerżnał i zarżnał ponad 30 kobiet:P(mówi się nawet o 100)
jak zobaczysz pedofila,gwałciciela, moderce w TV to dziecko myślisz że tak na realu wyglądają?
Nie masz pojęcia co komu we łbie siedzi. twój sąsiad może mieć tak nasrane we łbie że to bajka i się z tym kryć, do odpowiedniego momentu.
Przecież znane są w kraju sprawy gdzie typ zabija dzieci,żone, rodziny. myślisz że oni wyglądają na nienormalnych?
większość wygląda jak przeciętny normalny człowiek.
Nie no z kim my rozmawiamy z jakimś gimbusem i typem co siedział przez 3 dni w jaskini i myśli że przeżył cast away poza światem :D
bez jaj. Wiecie co ? wbijcie na zachód, jak nie w Polsce to na ukraine i do ruskich to zobaczycie wtedy ludzkie "dobro" i przestaniecie opowiadać głupoty.
Świetnie pokazane w filmie role agresywnego lidera a właściwie 2(mówie o tych gejach czy tam kim oni byli)
i przydupasach jak ta laska co ja zabili i ten frajer prawnik.
Często coś takiego występuje w więzieniach. Nie trzeba daleko szukać.
W normalnej otwartej społeczności podobne grupy też występują. (czasem w łagodniejszej formie, czasem i nie)
Co do motywu wojskowego i samej atomówki porażka.
Cóż na miejscu typa nie wpuścił bym do "schronu" nikogo poza najbliższymi znajomymi.Za dużo tam było ludzi.
Z resztą jaki to był schron zwykła piwnica co by ja podmuch nuklearny zniósł razem z blokiem. Ten wybuch był kilkadziesiąt metrów od ludzi. Poza tym nawet jeśli nie to mamy jeszcze promieniowanie przenikliwe i skażenie promieniotwórcze:P a oni tam kisili ogóra miesiącami czy tygodniami niby że bezpieczni:P bo za ścianą:) dobre dobre:D
już pomijam efekt długiego zamknięcia na psychikę ludzką.
Poczytajcie sobie o pracy na platformach wiertniczych,bazach na biegunie i misjach w kosmosie.
Zadziwia mnie ludzka głupota, niewiedza i ignorancja. Zanim coś napiszesz weź zamknij ryj i się doucz a nie gadasz aby gadać, spierając się z faktami typu rano mamy wschód słońca.
gówno wiesz, pozwól, że Cię pouczę:
1)Przy wybuchu jądrowym poza samym rozbłyskiem światła i znacznym grzybem powstaje także fala uderzeniowa spowodowana nagłym wzrostem ciśnienia i jest ona szybsza niż dźwięk, na filmie wyraźnie widać jak ów fala się rozchodzi.A że wybuch miał miejsce w znacznej odległości od apartamentu, w którym działa się akcja to fala dotarła później - właściwie parę sekund po wybuchu, kiedy wszyscy schodzili ze schodów (budynek się zatrząsł). Jedyną niedoróbką było to, że usłyszeli wybuch zanim dotarła do nich fala uderzeniowa. Mit obalony naukowcu
2) Co do b masz rację, promieniowanie przenikliwe trwa ok. 10-15s i powoduje chorobę popromienną, powinni zdychać
3) Nie wiemy kim byli żołnierze i jakie było ich zadanie, ale coś było na rzeczy. Twoje pytanie jest więc bezsensowne. To oni byli uzbrojeni i walczyli z cywilami ... nie rozumiem czemu jakikolwiek dowódca miałby się zawahać w podjęciu decyzji czy atakować. Zgodzę się tylko, że Ci żołnierze to były cipy i amatorzy, ich sposób działania nie jest godzin somalijskich piratów.
4) Atomówka to broń. Równie dobrze możesz zadać pytanie z serii na ciul używać amunicji typu doom doom jak chcesz gościa tylko obezwładnić a nie rozerwać go na strzępy. Albo podstawić łopatę i siekierę i bawić się w nieskończoność. Otóż mój drogi, odpowiedzią jest - SKUTECZNOŚĆ, właśnie dlatego używa się broni jądrowej, albo używało jak tam chcesz. Aha no i oczywiście detonacja broni jądrowej spowodowałyby znaczącą dezorganizację oraz pociągnęła za sobą duże koszty usunięcia skażenia.
Co jeszcze... są różne bomby i różnią się różnymi zasadami działania, to na filmie równie dobrze mogła być bomba neutronowa, więc skażenie promieniotwórcze tereny byłoby niskie, ale wszelkie żywe organizmy wymarłyby przez promieniowanie przenikliwe + nigdzie ni zauważyłem wzmianki o osiedleniu się na terenie ex-Nowego Jorku
1) Ten rozbłysk światła powoduje zapłon wszystkiego w promieniu 2-4km oraz poparzenia 3 stopnia w promieniu ponad 8km od wybuchu. Silny błysk towarzyszący eksplozji w promieniu do 20km może też być przyczyną czasowej bądź trwałej utraty wzroku. Zdecydowanie najpospolitsza jest chwilowa lepota spowodowana zużyciem całego barwnika siatkówki przez intensywne światło. Najbardziej poważnym uszkodzeniem jest poparzenie siatkówki, które występuje najczęciej przy skierowaniu wzroku w miejsce eksplozji. Podsumowując: nawet jeśli by nie rozniosła ich fala uderzeniowa (a rozniosła by przy wiatrach 650km/h) i by nie spłonęli natychmiast to zginęliby raz od promieniowania, dwa od poparzeń, trzy udusiliby się ponieważ kula ognia pochłania cały tlen z atmosfery zaraz po wybuchu.
nie wiem jak długi i szeroki jest NY ale sam manhattan ma jakieś 4 km szerokości i 20 km długości, nie znamy odległości między miejscem eksplozji, a akcji toczącej się w filmie, więc śmiem twierdzić jedynie , że powinna ich zabić choroba popromienna
a tlen z atmosfery wysysa bomba paliwowo-powietrzna nie jądrowa
Przykładowo: bomba jądrowa o sile 1 megatony powoduje zapłon WSZYSTKICH materiałów palnych w promieniu 12km, ludność na tym terenie zostaje uduszona ponieważ cały tlen zostaje zużyty w ciągu kilku minut przez pożary. Promieniowanie cieplne to od 35% do 45% całej energii wybuchu bomby atomowej. Promieniowanie przenikliwe (gamma) to tylko około 4%, neutronowe 1% zaś fala uderzeniowa ponad 60%. Suche fakty.
po ludności na tym terenie pozostaje tylko ślad na chodniku :D nikt się nie zdąży udusić, promieniowanie przenikliwe dociera z prędkością światła i choć trwa przez te 15s to przenika przez niemalże każdy materiał, nawet jak się zamkniesz w sraczu za tytanową 1m ścianą 30km od epicentrum wybuchu. Si? Ile energii wybuchu bomby zajmują poszczególne czynniki rażenia jest w tej dyskusji zajedwabiście mało istotne. Pamiętaj, że nie znamy odległości i mocy bomby, dlatego promieniowanie cieplne poza oślepieniem ni powinno jej tam wyrządzić większych szkód.
Niemniej jednak faktem jest, że do schronu dojść nie powinna, przynajmniej o własnych siłach.
Przeczytaj swoje wypowiedzi to będziesz miał konkrety. Nie wiesz że czasem lepiej się zamknąć niż brnąć dalej w głupotę?
To nie jest odpowiedź na zarzut "niewiele wiesz", proszę, utwierdź mnie w przekonaniu, że tak faktycznie jest.
Może nie zrozumiałeś wypowiedzi powyżej więc napiszę jeszcze raz: "PRZECZYTAJ SWOJE WYPOWIEDZI TO BĘDZIESZ MIAŁ KONKRETY".
Jeszcze raz zapytasz czy już załapałeś?
Że też ludzie Twojego pokroju mają prawo do życia... Powiedz mi kuźwa, jak mam sam się uświadomić, że niewiele wiem, czytając swoje wypowiedzi, w których zawarta jest wiedza jaką posiadam!?! Jesteś taki tępy, czy tylko udajesz?
A może bawisz się w prowokatora, mylnie nazywanego trollem? Jeśli tak, to gratuluję, udało Ci się, tracę cierpliwość w starciu z głupotą.
Komiczny jesteś, sam zacząłeś. W dodatku inwektywy jakimi się posługujesz są żenujące, nawet w gimnazjum riposty mają lepsze niż przyczep sobie fiuta do czoła, bo nie umiesz logicznie myśleć (LMFAO).
Będę uparty i poproszę Cię ponownie o udowodnienie tezy jaką wysunąłeś, jakobym gówno wiedział. Wiesz... Pitagoras nie powiedział ludziom, żeby sami sobie znaleźli odpowiedź, dlaczego a^2+b^2=c^, po czym bezczelnie dodał, że są idiotami.
Z każdą Twoją kolejną pyskówką, pseudo intelektualisto, nabieram podejrzeń co do Twojego waść stanu wiedzy. Pogrążasz się, a ja z całą przyjemnością będę tracił dech ze śmiechu, w reakcji na prezentowaną przez ciebie głupotę.
Kontynuuj...
Ty nadal nie rozumiesz mojego postu? tego 4 oczka wyżej niż ten. 4 to cyfra pomiędzy 3 a 5. Nie 6 i nie 1.... 4..... jak Twój IQ
Dasz radę.
BTW zamiast skomleć o podpowiedź rusz w końcu głową. RUSZ w sensie "nie potrząśnij" a "zacznij myśleć"
Powinno być: nie w sensie "potrząśnij", a "zacznij myśleć".
Popełniłeś faux pax, bo od ostatniego komentarza, który umieściłeś, 4 oczka wyżej jest mój. Powinno być - o 4 oczka (...)" .
W dodatku, wszystko co napisałem wcześniej idealnie pasuje do Twojego komentarza. Brawo, nic nie próbujesz zmienić, aby poprawić jakość konwersacji i udowodnić mi, że wiesz ode mnie więcej i masz prawo mówić, że gówno wiem, smutne...
Liczyłem na więcej.
Druga połowa filmu była strasznie irytująca i beznadziejna.
Szkoda,bo potencjał był,ale twórcy to schrzanili niemal na maxa.
4/10
Popieram w 100%.Juz naprawde nie mozna ogladac filmow typu:kilka osob zamknietych w jakims pomieszczeniu i po jakims czasie bija sie,gwalca,ponizaja,torturuja,zabijaja.Juz naprawde tak ciezko wymyslic cos inteligentniejszego?Z trudem mozna dotrwac do konca bo po prostu patrzac na to dno podnosi sie cisnienie.Szkoda,bo film zapowiadal sie dosc dobrze.
Ja również gratuluję Ci drugiego imienia. Żeby było zabawniej napisz jeszcze jakie dostałeś z bierzmowania.
Przykładów zezwierzęcenia nie trzeba szukać daleko, więc to co mówisz to bzdura.. poczytaj o eksperymencie zimbardo, obejrzyj film Stoic (na przykład) a poczytaj, a w przekonasz się, że niewiele trzeba żeby ludzie wyzbyli się człowieczeństwa, wystarczy odrobina izolacji.. to oczywiście nie jest konieczność i jedyna droga (to że ześwirują) ale bardzo dobry katalizator.. historia to potwierdza..
Zarówno eksperyment jak i film do którego się odwołujesz przedstawiają inną sytuację: ludzie w nich zostali zamknięci w więzieniu przez innych ludzi wbrew własnej woli a możliwość ucieczki były bardzo małe. W tym zaś filmie ludzie sami z własnej woli zamknęli się w piwnicy gdyż było to schronienie, nie zaś więzienie. Mieli, w przeciwieństwie do przypadków które przywołujesz, narzędzia oraz możliwości aby próbować wydostać się i na dobrą sprawę mogli to zrobić w każdej chwili, nie byli trzymani pod przymusem. Piwnica była dla nich bezpiecznym schronieniem przed światem zewnętrznym w przeciwieństwie do więzień, obozów itp. do których większość się odwołuje. Wydaje mi się że gdyby w eksperymencie do którego się odnosisz zamknąć więźniów w celach ale zamiast strażników dać im ograniczone zapasy wody, jedzenia i kilofy to raczej na pewno zaczęli by kuć mur niż wzajemnie się zabijać. Czy nie jest to logiczne?
To jest nawet bardzo logiczne jeżeli posiada się tzw "inteligencję" lub/oraz tzw "mózg".
przeczytałem tu już wszystkie posty i STWIERDZAM że tych "narzędzi" nie posiada 95% osób.
Dzięki takim ludziom cofamy się w rozwoju.
Dzięki takim ludziom filmy z serii "totalna porażka" mają ocenę powyżej 6. WTF?!