PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=824725}

Buntownicy z seminarium

Un pas în urma serafimilor
2017
6,4 339  ocen
6,4 10 1 339
Buntownicy z seminarium
powrót do forum filmu Buntownicy z seminarium

Pod takim tytułem widziałam film w kinie. To jest dosłowne tłumaczenie z rumuńskiego. Nie wiem skąd się wziął tytuł "Buntownicy z seminarium". W dodatku ten tytuł, jak i opis Fimwebowy powodują, że polski widz myśli o seminarium duchownym "robionym" po maturze. W realiach Rumuńskiej Cerkwi jest to odpowiednik rzadkiego w Polsce niższego seminarium duchowego, które jest wyznaniową szkołą ogólnokształcącą. Niektórzy tam idą z myślą o zostaniu kiedyś ksiedzem,ale to jest odleglejsza perspektywa. W Polsce trzeba odbyć jeszcze studia teologiczne, żeby być wyświęconym, a niższe seminarium duchowne nie wystarczy. Ale wielu tam idzie tylko z powodu renomy szkoły, a nie w celu zostania księdzem. Zresztą po filmie widać, że bohaterowie byli tam raczej z woli rodziców, niż własnej. Swoją drogą, to ciekawa jest jak to się ma do realiów w Rumunii, czy tam "kadeci" takich ośrodków są naprawdę tak zepsuci (hazard, lichwa, wyłudzenia, dziwkarstwo, alkohol, donosicielstwo, itp. itd) ? W nich za grosz nie ma powołania. W trakcie oglądania filmu miałam trochę wątpliwości jak się ma to realiów, ale być może reżyser spotkał się aż z taką patologią. Ciekawe jak w "zwykłych " szkołach
A swoja drogą, to młodzi aktorzy, przeważnie bez doświadczenia,całkiem dobrze zagrali. Główny bohater już doświadczenie aktorskie miał, ale i tak, jak na 20-latka, to nieźle sobie poradził