PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=597971}
6,2 20 tys. ocen
6,2 10 1 20064
6,0 11 krytyków
Być jak Kazimierz Deyna
powrót do forum filmu Być jak Kazimierz Deyna

Do połowy film naprawdę bardzo sympatyczny, śmieszny, ironiczny, później niestety zmienia się w typowo polski ckliwy obraz

matg87

Nic dodać, nic ująć

ocenił(a) film na 5
matg87

Zgadzam się. Pierwsza połowa (do pierwszego gwizdka;) całkiem sympatyczna i obiecująca. Nie jest to co prawda komedia na której uśmiejemy się jak norka (zamiast głośnego śmiechu film wywołuję raczej uśmiech) ale początek jest wystarczająco dobry aby się nie nudzić.
Niestety, z czasem historia banalnieje, ulatuje gdzieś dowcip oraz pomysłowość. Czasy PRL w dużej mierze sprowadzono do białych skarpetek. W każdy razie myślę, że temat można było lepiej wykorzystać.
Nie chcę powiedzieć, że film jest zły (zwłaszcza jak na debiut). Jak dla mnie najmocniejszymi punktami filmu jest aktorstwo Gabrieli Muskały (bodaj najbardziej niedoceniona polska aktorka) i świetnego (jak zwykle) Jerzego Treli. Na tle współczesnych polskich produkcji (typu "Kac Wawa", "Tajemnica Westerplatte" czy polskie komedie romantyczne) prezentuje się nieźle. To jednak film który ogląda się całkiem miło (idealnie pasuje do popcornu) ale o którym zaraz po seansie zapominamy. Mnie w każdym razie troszkę rozczarował. Jednak nie na tyle aby żałować czasu spędzonego w kinie i kasy wydanej na bilet (zwłaszcza, że kupiłem bilet w promocji za 11 zł;).