Jakie zauważyliście w filmie "smaczki" i nawiązania do innych filmów Marvela?
Odnośnie innych filmów to oprócz "nachalnych" jak ojciec Starka i jego expo oraz scena w teraźniejszości, chyba tylko nawiązania do Thora z Cosmic Cube i tym czymś, gdzie została znaleziona. Jeszcze można podciągnąć "lewitujący" samochód jako prototyp tego, dzięki czemu Iron Man lata. Co do smaczków odnośnie komiksów: Kapitan dający Hitlerowi w mordę, obaj wyglądający prawie identycznie jak tu: http://www.comicspriceguide.com/blog/image.axd?picture=2011%2F7%2Fcap.jpg
oraz komiksy o kapitanie ameryce w filmie z identyczną okładką
Odnośnie innych smaczków, w filmie parokrotnie widać ten oto plakat: http://www.easyloverecords.com/wp-content/uploads/2010/10/i-want-you-flat.jpg
nie, bardzo ładnie wszystko wymieniłeś :) tylko ten plakat to zwykły plakat używany w stanach od lat, żadna rewelacja
plakat zachęcający do wstąpienia do armii podczas wojny jak dla mnie jest smaczkiem, bo to nie jest film historyczny i wcale go tam być nie musiało ;) jak dla mnie smaczek, który ukazuje, że Cap działał podczas "prawdziej" II wojny światowej, bo innych takich historycznych rzeczy w filmie było mniej niż choćby w X-men pierwsza klasa
Słabo nawiązali do historii, a ten plakat dla Twojego dziadka był równie znany jak amerykańska flaga:)
taa... ale jak już wspomniałem, to nie jest film historyczny. dla czytelników komiksów uderzenie hitlera przez kapitana też jest również znana jak flaga USA, więc to też nie smaczek?
Może nie na temat ale takich nawiązań pomiędzy pomiędzy bohaterami w Universum Marvela jest sporo - w Thorze np. Agent Colson pyta się kiedy na ziemi ląduje stalowy gigant - "czy to ktoś od Starka?" ;p wiadomo o kogo chodzi.
Smaczku i nawiązań w filmie było dużo ponieważ film pokazuje jak blisko są powiązane wszystkie postacie Marvela. Znalazłem parę ciekawostek w filmie ale paru nie jestem pewien np. kiedy Stark badał broń hydry towarzyszył mu Vanko wiec pewnie na podstawie broni hydry powstanie nowe "serce" Iron mana.
[spoiler uwaga]
Mam pytanie także kto wytrwał przez napisy i zobaczyl zwiastun filmu Avengers tak jak ja?
[spoiler uwaga]
Ja wytrwałam, chociaż pan już z miotłą stał niecierpliwie.;) Tak szybko scenki leciały, że muszę na youtubie sobie jeszcze raz obejrzeć.
ku.wa, a ja go nie zobaczyłem. Z początku myślałem, że Nick Fury się pojawi po napisach, a był przed, tak więc wyszedłem po tej scenie z kina. Kurde mać.
Ja wytrwałem ! ;D Jedyny na sali dotrwałem końca napisów i widziałem owy zwiastun. Całkiem fajny.
Nie jest to wprawdzie film Marvela, ale w jednej scenie zauważyłem nawiązanie do "Poszukiwaczy zaginionej Arki". Mianowicie gdy Red Scull odnajduje Cosmic Cube po chwili wypowiada zdanie: " A Hitler przeczesuje pustynie w poszukiwaniu starych relikwii' (nie pamiętam czy to dokładnie tak leciało). Myślę że chodzi tu właśnie o poszukiwanie Arki Przymierza przez nazistów, co jest tematem właśnie pierwszego Indiany Jones'a.
eee trochę na siłe moim zdaniem. germanie po prostu sie bawili w latach 30tych w poszukiwania przedmiotów zwiazanych z okultyzmem, to była obsesja himmlera. no ale w sumie Jones tego dotyczy :)
Jest jeszcze nawiązanie do " Złotej Ery" , pojawia się bowiem postać oryginalnego Human Torcha ( tego robota). Rzecz ma miejsce podczas Expo na którym Howard Stark prezentuje swój "latający automobil" . Jest też mniej sugestywne nawiązanie do pierwszych filmów z Kapitanem (jazna na motorze z tarczą przy kierownicy).
Właśnie, tego nie rozumiem. Skąd wziął Iron Man tarczę Kapitana Ameryki, skoro ona jest w lodzie? Odpowiedzi się domyślam, ale nie jestem pewny
Ale czekaj, oglądaleś... :P
Uważam, że to jest jedna z wynalazkowych prób starego Starka, bo tarczę Kapitan miał przy sobie, a oni byli w jakiejś graciarni. Poza tym ta tarcza była zniszczona, więc raczej nie była oryginałem.
Znalazłem jednak i inne informacje, według których tarcza jest CA, IM dostał ją od jednego z Avengersów. To do mnie przemawia, ale czemu jest zniszczona?
No to byłoby logiczne. Tylko czasowo wygląda to dziwacznie. Tarcza była z Kapitanem pod lodem, więc Nick Fury w tym momencie już Kapitana znalazł. W filmie tarczę dał mu Coulson, więc moje przypuszczenia były błędne. Wygląda to nie tyle na nieścisłość, ale na niedomówienie. Może wyjaśnią w Avengersach. Czekamy? :D
przecież tarcza Cap'a pojawia się już w Iron Manie 1, zanim Tony miał jakie kolwiek styczności z Shield i Furym. Jest to "pozostałość" po ojcu starka, który jak wiemu ową tarczę zaprojektował i wykonał. Tylko szkoda, że tej samej tarczy co z Iron Manie nie widzieliśmy z Kapitanie Ameryce
Mi najbardziej podobało się delikatne nawiązanie do Indiana Jonesa..
W jednej ze scen Red Scull wspomina o tym, że Hitler szuka błyskotek na pustyni :)
Moja pełna recenzja Kapitana Ameryki (zarówno filmu jak i 3D) tutaj:
http://obywatelhd.pl/index.php/2011/08/10/dopalacze-sa-dobre-kapitan-ameryka-ogl adac-w-2d-czy-3d
Jeszcze przed sceną jak Stark pokazuje ten lewitujący pojazd, to obok szyldu stark enterprises można zauważyć MARVEL coś tam, nie pamiętam. ;)
A Stan Lee w której scenie był?
Scena kiedy senator zapowiada kapitana, juz po odbiciu więźniów, a on nie wyłazi. Zamiast niego przychodzi jakiś przydupas senatora. Stan jest jakimś generałkiem i mówi "myślałem, że jest wyższy"
Ja zauważyłem jeden dośc poważny (moim zaniem brak).
Steve Rogers nie spotyka się z Wolverinem z X-Men'ów
A przecież już w samej kreskówce było jak Lolag rozmawiając z Xavierem o "Projekcie odrodzenie" mówi że znał Steve Rogersea z Wojska a w filmie zero wzmianki na ten temat
Bo prawa do X-menów należą do 20th Century Fox, a prawa do Kapitana do Paramount'u