Captain America: Pierwsze starcie

Captain America: The First Avenger
2011
6,7 193 tys. ocen
6,7 10 1 193348
6,2 44 krytyków
Captain America: Pierwsze starcie
powrót do forum filmu Captain America: Pierwsze starcie

Tak tak wiem iż to tylko film i to jeszcze na podstawie komiksu, ale mam kilka zastrzeżeń.
Otóż, nie wiem jak to w komiksie Marvela było, ale w filmie jest ukazane iż masa afroamerykanów walczyła w regularnej US Army. Jak mnie pamięć dobrze nie myli w US Army panowała segregacja rasowa. Był tylko jeden oddział złożony przez czarnoskórych żołnierzy i nazywał się Red Ball Express i był to pułk zaopatrzeniowy, oraz dywizjon myśliwski 332nd USAAF.

Nie to żebym był od razu rasistą bo nim nie jestem. Ale mnie takie szczegóły kują w oczy...

Co do samego filmu, przyznaje z góry iż komiksu nie czytałem i nie miałem w ręku nigdy, i tym samym narażę się fanom Kapitana Ameryki, oceniając film na 4/10

Nexus_Six

to prawda, w czasach drugiej wojny obowiązywała jeszcze w amerykańskiej armii segregacja rasowa, ale oprócz zaopatrzeniowców był jeszcze powstały jeszcze po wojnie secesyjnej regiment piechoty "buffalo soldiers" (o których śpiewał Bob Marley) Byli to właśnie czarnoskórzy regularni żołnierze US Army. ale masz rację nie walczyli "ramie w ramię" z białymi.
ale nie zgodzę się z oceną, jak dla mnie film dobry 6,5/10

ocenił(a) film na 6
locust5

Może i poprawność polityczna ale mnie nie przeszkadza. Zważywszy na fakt, że w ten sposób można skreślić cały film... bo o ile mnie pamięć nie myli to nie jest film historyczny a większość rzeczy jakie w nim są zawarte nigdy nie istniały:)
6/10

ocenił(a) film na 4
locust5

To prawda nie jest to film historyczny etc. Co do oceny, bardziej przypadł mi do gustu Iron Man niżeli właśnie Cpt. America. Stąd poniekąd taka a nie inna ocena ;)

ocenił(a) film na 7
Nexus_Six

A ja z innej beczki film mi się podobał oceniłem go na 7/10 ale zastanawia mnie jedna rzecz mianowicie tarcza.
Jakim cudem znalazła się na rozbitym statku jak była w biurze starka w Iron Manie zakurzona. Taką drobną nieścisłość wyłapałem.

ocenił(a) film na 4
disign

Może były dwie ;p Jedną miał cpt. America a drugą Stark zrobił (może ulepszoną etc) :)

ocenił(a) film na 7
Nexus_Six

jest taka możliwość, tylko przecież ojciec starka powiedział że tarcza została zrobiona z całego stopu jaki był na ziemi więc jest to mało prawdopodobne żeby była druga.

disign

Także uważam, że to jest druga tarcza. Weźmy pod uwagę, że kapitan dzieje się w czasie II wojny, a Iron Man to już czasy teraźniejsze możliwe, że pozyskali nowe już lepsze metale, albo wzmocnili normalne dzięki temu kryształowi od Odyna. Wiadomo, że to tylko film, ale możliwości jest masę na rozwiązanie tego drobnego szczegółu zresztą na tym filmiku widać, że tarcza chyba była w wazie budowy etc http://www.youtube.com/watch?v=h6Mmy49n_xE ;)

Ogólnie co do filmu, był bardzo przyzwoity, moja ocena to 6,5/10 Była akcja co prawda z początku trochę mało, fabuł w miarę się trzyma kupy czego chcieć więcej. Liczyłem na większą klapę po komiksowych produkcjach jak Thor czy Zielona Latarnia.

Dzięki bogu X-meni Pierwsza Klasa też podołali zadaniu ;).

Ciekawe jak wypadnie cała ekipa w Avengersach miejmy nadzieje, że nie wyjdzie przerost formy nad treścią...

ocenił(a) film na 8
xGeeZx

I to chyba jest najlepsze wyjaśnienie. Być może Howard Stark, wciąż wierząc w powrót Rogersa, zaczął konstruować dla niego nową tarczę opartą na ówczesnych technologiach. A mógł to też być inny projekt tylko charakterystycznie malowany, niejako w hołdzie dawnemu przyjacielowi,

disign

myślę że to po prostu taki łącznik między tymi filmami (tak sobie tylko kombinuję:) z tego co czytałem na necie te filmy tj Iron man, Capitan America, Thor i ostatni hulk, to przedpole to filmu "The Avengers " gdzie się mają wszyscy spotkać. To będzie jazda :)