Nie jestem fanem tego typu kina ale widziałem filmy Marvela i były ok a ten to totalna bzdura i bajka dla małych dzieci a najbardziej mnie irytuje beznadziejne połączenie absolutnej fikcji z faktami historycznymi bo sposób w jaki przedstawiono wydarzenia z czasów II wojny światowej to po prostu kpina i bujda na resorach.
USA zaczęło wymyślać tylu swoich superbohaterów żeby się dowartościować. Nie oszukujmy się, czym te Stany mogą się pochwalić? Że amerykańskimi naukowcami są zajebiści Polacy i inni europejczycy? Państwo bez korzeni, któremu się pofarciło, które bierze kase za każde wetknięcie swojego nosa w konfilkty które go bezpośrednio nie dotyczą. A ich społeczeństwo jest tak ślepo patriotyczne i wierzy w swój kraj, że przychodzi mi na myśl tylko średniowieczna ciemnota. Rzygać się chce. Banda idiotów. No... Ale filmy robią dobre i nawet lubie tych superbohaterów:) Kapitana nie widziałem i nie chce widzieć, bo Evans w tym kasku wygląda przekomicznie jakby mial wsiadać na MZtke i popier+++dalać po asfalnie na wsi. I jakoś wogole oprocz budowy ciala to mi na Kapitana nie pasuje.
Oczywiście we wszystkim masz rację ale jest jeszcze cos takiego jak komiks ,fantastyka i nie odzwierciedla to w 100% prawdy historycznej ani naukowej .Czemu nie można obejrzeć i pomyśleć o nim z dystansem? Pewnie my jako Polacy nie mamy żadnych superbohaterów dlatego ,ze byśmy ich wyśmiali na wstępie.
No po prostu muszę odpowiedzieć...Klos i Żbik słabe przygody? Gdzieś Ty się człowieku uchował? Żaden komiks Marvela nie posiada takiej fabuły jak powyższe. Ech!
Oczywiście mieli zawodowe przygody na miarę tamtych czasów. Sentyment jest i tylko tyle:)
No i właśnie że popie.dala na motocyklu po lasach. Ja rozumiem że był komiks i mógł się nawet podobać ale co innego komiks a co innego ekranizacja na podstawie komiksu. Superman, Spiderman, X-Man i inni superbohaterowie byli ok aż by się chciało nimi być a ten cieć Kapitan Ameryka jest śmieszny staje na czele garstki żołnierzy amerykańskich i niby dzięki nim świat pokonał nazistów. Za kilka lat amerykanie będą kręcić filmy o tym jak Rumcajs pokonał Bin Ladena, Krecik wywołał kryzys na świecie, a bitwę pod Grunwaldem wygraliśmy bo pomagał nam super Gniewomir Waleczny herbu Pucybut.