Cela 211

Celda 211
2009
7,4 41 tys. ocen
7,4 10 1 40672
7,1 7 krytyków
Cela 211
powrót do forum filmu Cela 211

Gdy zobaczyłam pierwszą scenę więźnia podcinającego sobie żyły, od razu zakwalifikowałam ten film do tych, co to nie mogą zaoferować widzowi nic poza brutalnością. Przed oczami stanęly mi sceny z innych filmów "więziennych" gorszego gatunku pełne pozbawionej sensu przemocy itp. I tu popełniłabym błąd. Gdy puściłam go po raz drugi uwagę moją przykuła czołówka filmu. W jego realizacji brały udział nie tylko telewizja komercyjna TELECINCO, CANAL Espana ale także instytucje państwowe jak hiszpański odpowiednik naszego powiatu "Ayuntamiento Zamora". Ayuntamiento Galicia". Więc nie mogło być tak źle, chociaż z drugiej strony to o niczym nie świadczy. Przechodzę do rzeczy w końcu. To czym ten film mnie zaskoczył to niespodziewane zwroty akcji, których się nie spodziewałam (może jestem słabo domyślna).Myślałam, że cała akcja będzie osnuta wokół wydostania nowego klawisza -Juana- z rąk zbuntowanych więźniów. Nic bardziej mylnego. Drugi zwrot akcji, ten najważniejszy, sprawia, że film odcina się od jemu podobnych. Pozatym, mamy tu do czynienia z ostrą krytyką władz więzienia i władz ministerstwa , które nie potrafią sobie poradzić z sytuacją poświęcając Juana i przypadkowo jego żonę dla dobra sprawy. Dla mnie Ci, którzy na początku byli "tymi dobrymi" czyli władze więzienia stali się antybohaterami. A więźniowie (wrogowie publiczni nr 1) ciemiężonymi bohaterami, walczącymi o swoje podstawowe prawa. Złapałam się na tym, że im współczułam.

ocenił(a) film na 7
bozi3

Chyba takie było założenie tego filmu. Chociaż należy przede wszystkim zwrócić uwagę na Juana, który stał się jednocześnie więźniem i ciemiężonym. Dopiero kiedy został zraniony przez system i władzę zaczęliśmy mu współczuć a w związku z tym całej reszcie również.

Jeśli nawróciłaś się na więzienne filmy polecam francusko-włoską produkcję "Prorok"
http://www.filmweb.pl/Prorok

ocenił(a) film na 5
bozi3

Widać, że mało więziennych filmów oglądałaś skoro ta szmira ci się podobała tak bardzo ;). Może nie jest aż taki kiepski, ale "ponad przeciętny" to on na pewno nie jest. Właśnie skończyłem oglądać ten film i niestety kompletnie niczym mnie nie zaskoczył. Wszystko już było :(. Moje max to 5/10

=poza tematem=
Szkoda tylko, że żona Majtasa robiła za idiotkę i w ciąży pchała się w taki tłum :). Co z tym całym Macochą? Ma raka krtani?

PS: Jeżeli podobał ci się tak ten film to za "Carandiru" będziesz szaleć ;). Oparty na faktach i ma podobne wątki do "Celi 211".