Uważam się za konesera starego, świetnego kina. Tak się składa, że ten film widziałem chyba ze 30 lat temu, dlatego odświeżam pamięć. Otóż nie wiem czemu, ale byłem przekonany, że w tym filmie grał też Humphrey Bogart. Teraz wiem, że nie, ale pytanie: czy jest jakaś inna (amerykańska np.) wersja tego filmu?
Pozdrawiam i z góry dziękuję:).
Witaj,
Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie, to nie to. "Skarb" znam bardzo dobrze. Cóż pamięć z wiekiem płata figle, zatem pewno coś mi się kręci, stąd te pytanie... Chodzi mi o film drogi z niebezpiecznym ładunkiem, ciężarówkami itp. i CHYBA? amerykański.... Może to po prostu oglądana 30 lat temu "Cena strachu", a nie hollywood...
Pozdrawiam
Hmmm... oprócz remake'u Friedkina z 1977r. powstał jeszcze trzeci, bardzo mało znany film na ten temat. Violent Road - http://www.filmweb.pl/film/Violent+Road-1958-127201
Niestety nie wiem nic na jego temat, ale może o niego chodzi.
No ale skojarzenia ze "Skarbem..." nasuwają się same, ja też od samego początku miałem taką nerwicę porównywania (żeby było jasne: nie przekonuję Cię, że to jednak o "Skarb..." Ci chodziło, tak się tylko dzielę impresją; no i oba filmy wielbię, ale "Cenę..." chyba jednak bardziej).
Aha, i jeszcze jedno: na identycznym pomyśle fabularnym oparty był jeden z odcinków prastarego, kultowego serialu amerykańskiego dla młodzieży "Domek na prerii" (puszczali go w polskiej telewizji, bodaj w Sobótce, jakoś w połowie lat 80). Tam bohaterowie też zasuwali z nitrogliceryną, tylko że akcja działa się na takim trochę Dzikim Zachodzie, więc mieli do dyspozycji wozy konne - pamiętam ten odcinek, bo dla pacholęcia to była straszna dawka napięcia. Teraz tak sobie myślę, że - kto wie? - może twórcy "Miasteczka..." świadomie przemycili taki hołd dla Clouzota...
Witajcie,
dzięki za wszystkie Wasze wpisy. Feuerbach - BINGO!!! Tego szukałem:). Dzięki stokrotne, lubo tysiąckrotne:).