Cena strachu

Le salaire de la peur
1953
7,9 8,6 tys. ocen
7,9 10 1 8591
7,9 20 krytyków
Cena strachu
powrót do forum filmu Cena strachu

Uważam się za konesera starego, świetnego kina. Tak się składa, że ten film widziałem chyba ze 30 lat temu, dlatego odświeżam pamięć. Otóż nie wiem czemu, ale byłem przekonany, że w tym filmie grał też Humphrey Bogart. Teraz wiem, że nie, ale pytanie: czy jest jakaś inna (amerykańska np.) wersja tego filmu?
Pozdrawiam i z góry dziękuję:).

ocenił(a) film na 10
turtom

Może chodzi Ci o to - http://www.filmweb.pl/Skarb.Sierra.Madre

kaioken26

Witaj,
Dziękuję za szybką odpowiedź. Nie, to nie to. "Skarb" znam bardzo dobrze. Cóż pamięć z wiekiem płata figle, zatem pewno coś mi się kręci, stąd te pytanie... Chodzi mi o film drogi z niebezpiecznym ładunkiem, ciężarówkami itp. i CHYBA? amerykański.... Może to po prostu oglądana 30 lat temu "Cena strachu", a nie hollywood...
Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
turtom

Hmmm... oprócz remake'u Friedkina z 1977r. powstał jeszcze trzeci, bardzo mało znany film na ten temat. Violent Road - http://www.filmweb.pl/film/Violent+Road-1958-127201
Niestety nie wiem nic na jego temat, ale może o niego chodzi.

ocenił(a) film na 10
turtom

No ale skojarzenia ze "Skarbem..." nasuwają się same, ja też od samego początku miałem taką nerwicę porównywania (żeby było jasne: nie przekonuję Cię, że to jednak o "Skarb..." Ci chodziło, tak się tylko dzielę impresją; no i oba filmy wielbię, ale "Cenę..." chyba jednak bardziej).

ocenił(a) film na 10
Ras_Democritus

Aha, i jeszcze jedno: na identycznym pomyśle fabularnym oparty był jeden z odcinków prastarego, kultowego serialu amerykańskiego dla młodzieży "Domek na prerii" (puszczali go w polskiej telewizji, bodaj w Sobótce, jakoś w połowie lat 80). Tam bohaterowie też zasuwali z nitrogliceryną, tylko że akcja działa się na takim trochę Dzikim Zachodzie, więc mieli do dyspozycji wozy konne - pamiętam ten odcinek, bo dla pacholęcia to była straszna dawka napięcia. Teraz tak sobie myślę, że - kto wie? - może twórcy "Miasteczka..." świadomie przemycili taki hołd dla Clouzota...

turtom

Bogart prowadził ciężarówkę w filmie "Nocna wyprawa".

feuerbach

Witajcie,
dzięki za wszystkie Wasze wpisy. Feuerbach - BINGO!!! Tego szukałem:). Dzięki stokrotne, lubo tysiąckrotne:).

turtom

Ten koleś na zdjęciu jest trochę podobny do Bogarta :)

ocenił(a) film na 10
turtom

O ile wiem,to chyba jedyna wersja - wyświetlana w Polsce w kinach w latach około 1954-1955.Ostatnio w TVP w latach 90-tych.Film z pewnością wart obróbki komputerowej i reaktywacji.Czytałem książkę;wydaje mi się,że WYJĄTKOWO gorsza,niż film