6,3 29 tys. ocen
6,3 10 1 29045
5,7 12 krytyków
Centurion
powrót do forum filmu Centurion

Tak jak w temacie, film bardzo dobry. Świetna scenografia, dobra gra aktorska i postacie.
Muzyka potrafi wprowadzić w klimat filmu. Zdecydowanie jeśli ktoś szuka niewymagającego
kina akcji w klimatach dawnych nordyckich i rzymskich wojowników, otoczonych bujną
scenerią to film dla niego! Fabuła może i prosta, a pomysł trochę oklepany, ale dobrze
zrealizowany, tak jak powinno być, bo to w końcu nie kryminał. :)

ocenił(a) film na 5
Marqiusz

jak Twoim zdaniem ten film zasługuje na 8 to ciekawi mnie na ile zasługuje "Gladiator" skalibruj skalę oceny :)

ocenił(a) film na 8
furror81

To proste, obejrzałem już tak wiele filmów, że doszedłem do wniosku, iż bez sensu jest je porównywać. Oglądam filmy dla przyjemności, a skalę ocen dobieram indywidualnie do poszczególnego filmu, nie przyrównując go do reszty kina, jedynie oceniając to konkretne dzieło. Tutaj szczególne wrażenie zrobiła na mnie scenografia, która w HD wygląda naprawdę zdumiewająco. Reszta opinii tak jak w pierwszym poście. I w taki oto sposób dałem dla filmu 8/10. BTW Gladiator uważam za arcydzieło :)

ocenił(a) film na 1
Marqiusz

świetna gra aktorska? muzyka wprowadza w klimat? jaki klimat? dotarłem do połowy... scenariusz pisał chyba jakiś chłopiec z przedszkola z bujną wyobraźnią. Nieścisłość i debilizm postaci na każdym kroku. Zupełnie nieudana próba wypełnienia filmu patosem... bardziej mi to przypomina jakąś parodię. dla mnie 2/10 i nic więcej...

ocenił(a) film na 8
Marqiusz

mi też się film bardzo podobał: wartka akcja, ładne ujęcia, odpowiednia muzyka, wszystko zgrabnie wplecione w dawne czasy, a to, ze w istocie sam pomysł nieco oklepany (po raz kolejny tworzy się jakaś drużyna/grupa) można przeżyć - zwłaszcza że to rozrywkowe kino, a nie refleksyjne ;)

użytkownik usunięty
Marqiusz

Jak dla mnie to on jest zabawny. Szczególnie ceny walki jak gościu zostaje na drzewie lub dostaje siekierą. Niestety nie mogłam obejrzeć go do końca, bo pan puścił nam go na lekcji historii.

ocenił(a) film na 8

no bo zawsze nabijamy się z filmu, który nam puszczają na lekcji ;D
ale trudno mi uwierzyć w tą lekcję, bo fakty historyczne to akurat nie jest jego mocna strona

użytkownik usunięty
dardevon

Nauczyciel puścił nam go raczej jako rozrywkę, bo akurat jesteśmy do przodu z materiałem.

ocenił(a) film na 8
Marqiusz

Mam bardzo podobne zdanie. Kawałek niezłego kina bez zbędnego, typowego dla Hollywood, nadęcia. Oglądało się go bardzo przyjemnie i fajnie wprowadził w klimat.