6,3 29 tys. ocen
6,3 10 1 29046
5,7 12 krytyków
Centurion
powrót do forum filmu Centurion

Bardzo dobry -

ocenił(a) film na 8

Film ten milo mnie zaskoczył. Spodziewałem się, że będzie co najmniej niezły ale nie przypuszczałem, że na koniec tak wysoko go ocenię. Nie jest to jakaś superprodukcja kostiumowa z ogromnymi nakładami, ale film ten ogląda się bardzo dobrze. Prawie przez cały czas ciekawa akcja trzyma w napięciu. Przyzwoita gra aktorów. Oglądałem w jakości full hd - wspaniałe krajobrazy. Sceny walk może za bardzo przesycone krwią (wykorzystano do tej krwi efekty komputerowe, co nie sprawia najlepszego wrażenia) ale komponuje się wszystko w fajną Całość. Minus dałem jedynie za to, że moim zdaniem w roli piktyjskiego zwiadowcy powinien być obsadzony mężczyzna - dzięki temu film byłby bardziej wiarygodny. Jednak polecam - 8/10.

Ronin25

Chyba się zgodzę. Film nie był najwyższych lotów, ale sympatyczny. Co do nieścisłości historycznych i fabuły - chyba nie ma co się nad nimi rozwodzić, ten film nie jest wiarygodnym źródłem historycznym (choć przyznam, że wzięcie kobiety Piktów żeby prowadziła rzymską armię było tak głupie i oczywiste w skutkach że hoho). Akcja jest, sceny walk niezłe. Ładne widoczki, muzyka w tle banalna, ale nie przeszkadza. No i zawsze piękna Imogen Poots.
Oglądać na luzie.

ocenił(a) film na 10
Ronin25

Mnie też film zaskoczył szczególnie z tej walki, zasadzki na rzymian co kilku przeżyło i walczyło o przetrwanie.

ocenił(a) film na 8
matiz23_filmweb

Szkoda, że tak mało kręci się takich filmów.

ocenił(a) film na 10
Ronin25

Dokładnie

ocenił(a) film na 8
matiz23_filmweb

Najbardziej dobija mnie fakt, że w Polsce masowo powstają klony Kac Vegas, a jak już się nakręci "coś" historycznego to wychodzi takie gó..o jak "Bitwa Warszawska 1920" a świat "historii" Polski uczy się z "Pokłosia":).

ocenił(a) film na 5
Ronin25

z tym "bardzo dobry" to spora przesada.
za wszystko, na co wpływa raczej niski budżet, czyli w kategorii "filmy ekonomiczne", dałbym nawet 9/10

sprawy, na które budżet nie ma wielkiego wpływu, czyli scenariusz, reżyseria, gra raczej drugoligowych aktorów - solidne 5/10

mnożące się debilizmy historyczne, logiczne - 1/10

składowa - 5/10, czyli solidny film historyzująco-przygodowy, nadaje się do oglądania przy prasowaniu czy innej nudnej czynności.