6,3 29 tys. ocen
6,3 10 1 29045
5,7 12 krytyków
Centurion
powrót do forum filmu Centurion

Czytam "idiotów" myślących, że są super cfaniaczkami i mądrymi historykami, mówiąc, że ten film kiepsko przedstawia realną historię.
No dobra. "4 pancerni i pies" powinien chyba dostać 2/10 za przedsatwienie relacji Sowiecko-Polskich.
"Gladiator" R.Scotta może z 4/10 za historię cesarza ginącego na arenie.
LUDZIE!! To nie jest film dokumentalny. Nie oceniajmy dramatu jako komedii, a w komentarzu idiota dopisze: "Mało śmieszne".
Jest to film PRZYGODOWY i śmieszne jest że czytam o filmie historycznym.

A teraz do filmu:
Zostawia po sobie wrażenie "jakotoakie" nic podniecającego. Piękne widoki i bardzo fajna muzyka. Pozatym... chyba nic.
Wilki polujące za dnia, kobieta z japońską bronią, i Rzymianie móiący po angielsku (no ale to trzeba wybaczyć ; ] )
Historia jakaś nieporywająca, żołnierze walczą jak samurajowie. Ale dla ludzi, którzy mają ochotę na jakiś miły, lekki odmóżdżacz - to polecę.
Sam czasami mam ochotę na coś takiego, więc nie kryjcie się z tym.
Liczę na Wasze komentarze.

Pan_Znak_Zapytania

Tak, właśnie napisałeś, że film kiepsko przedstawia realną historię. Resztę sobie można dopowiedzieć. Skoro określiłeś film jako przygodowy (z tym się zgodzę), to niepotrzebnie wytykasz niedopatrzenia typu wilki, broń i rzymianie mówiący po angielsku.
Właśnie jestem po seansie i czuję się odmóżdżony. Polecam jako przygodówkę.

Pan_Znak_Zapytania

Ten film to i tak beznadzieja.
Masz rację "Piękne widoki.. bardzo fajna muzyka" i kostiumy!

ocenił(a) film na 5
Pan_Znak_Zapytania

-"LUDZIE!! To nie jest film dokumentalny"- powtarzam to ciągle przy różnych filmach, ale cóż, "Cfaniaczki" ciągle chcą się popisywać swoją wiedzą z.....wikipedii. POZDRAWIAM.

ocenił(a) film na 9
MIR66

Zgadzam sie z Tobą.Ale nie, Ci już zgrywają znaffffców.Co oni wiedzą o Picts'ach i Scots'ach oraz Saxons'ach??!!!Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 4
MIR66

internet jest teraz kopalnią wiedzy - w końcu nawet A. Einstein powiedział, że jak ktokolwiek zobaczy cytat w internecie to od razu w niego uwierzy ;)

ocenił(a) film na 7
Pan_Znak_Zapytania

Nie mógłbym się bardziej zgodzić. Film był dobry, w ramach swojego gatunku. Podobny klimat jak np. 300. Jutro zabieram się za The Eagle.

użytkownik usunięty
niedzwiec

Wielki plus za muzykę i sceny walki.

ocenił(a) film na 7
niedzwiec

też biorę się za Dziewiąty Legion. Co do 300 to mam wrażenie że film był kręcony w konwencji starożytnej opowieści- Sziedzimy przy ognisku przed bitwą a starszy zaczyna opowieść w której Leonidas nie walczy z wilkiem ale z wilkiem z piekieł, słonie nie są zwyczaje, są ogromne itp. Coś jakby baza dla mitu.

Bonus_PL

Racja... Jeżeli podejść tym tokiem rozumowania, to film jak najbardziej wpisywał by się w taką mityczną opowieść :)

ocenił(a) film na 4
Bonus_PL

nigdy wcześniej tak nie pomyślałem w tym sensie o 300. Przyznam szczerze, że teraz zupełnie zmieniłem w mojej ocenie podejście do tego filmu. (300)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Pan_Znak_Zapytania

Troche w tym wszystkim racji. Podstawowy problem polega na tym, że ludzie widząc określony film i realia w jakich został osadzony oczekują 100% realizmu zapominając, że to tylko tło dla akcji czy fabuły.
Jak dla mnie było w nim kilka niedociągnięć, choć rekompensował to przystojny Fassbender i całkiem znośna fabuła :P
Nie wymagajmy od filmów dokładnego odwzorowania rzeczywistości, to nie dokument a zwykły film przygodowy (gdzie czasem dla fajniejszego efektu warto przekształcić niektóre fakty)

Pan_Znak_Zapytania

100% poparcia, ludzie bez jakiejkolwiek wiedzy historycznej czepiają się szczegółów żeby pokazać jacy są fajni, że potrafią skrytykować film. Nie jest to film historyczny, nie ma co oczekiwać realizmu. Z odmóżdżaniem też bym nie przesadzał - znacznie bardziej odmóżdżające są filmy na podstawie komiksów. "Centurion" to zwykły przygodowy film w realiach historycznych. Należy do niego podejść bez szczególnych oczekiwań, tak jak do "Gladiatora", "300" i tym podobnych.

ocenił(a) film na 6
bkolodziejczyk

a jednak gladiator czy braveheart daja duzo lepsze wrazenia od tego filmu

dzikudzina

Trudno powiedzieć, "Gladiator" jest jawnie sprzeczny z wersją historyczną, ale za to jest lepsza scenografia, gra aktorska, muzyka. "Centurion" nie ukazuje wydarzeń historycznych, ale też nie jest z historią sprzeczny (z grubsza rzecz ujmując). Film mniej ambitny, ale w swojej klasie daje radę. Wrażenie to kwestia gustu, więc trudno o nim dyskutować.

ocenił(a) film na 6
bkolodziejczyk

mhm, no, powiedzmy:) jednak wg mnie i zapewne wielu ludzi(centurion 6,3 prawie 16 tys głosów, gladiator 8,1 415 tys glosow i slawa) nie ma co porownywac obu filmow. Jak dla mnie najbardziej roznil sie sposob nagraia- w gladiatorze przyciagal tak ze nie dalo się przerwac seansu, w centurionie nie bylam na tyle zainteresowana by w razie sennosci nie pojsc spac. Ale oczywiscie może być ktoś kto woli filmy krecone w taki sposob jak centurion, tak jak jeden woli horrory pelne krwi a drugi psychologiczne.

ocenił(a) film na 6
Pan_Znak_Zapytania

noo moim zdaniem film jest na ocene "moze byc" olga wyglada w nim zjawiskowo ale sama historia choc ladnie nakrecona o nie porywa. zapomnialam go w sumie pamietam tylko sceny pojedyncze