Domorośli: przyrodnicy, historycy i znawcy kina popisują się znajomością zwyczajów wilków lub wydolnością kobiety władającej włócznią. Och może jeszcze przybliżycie historię podboju Brytanii?! To nie History Chanell! Jeśli ktoś umie czytać między wierszami dopatrzy się dobrej opowieści o wymiarze ponadczasowym. A tak! Czym jest lojalność, komu służę, kto jest na prawdę moim wrogiem. Czym jest "patriotyzm" ( dwie postawy - tropicielki i "wiedźmy ). Poza tym dobrze sfilmowane przestrzenie, dynamiczne walki, parę dobrych chwytów. Owszem - nie Gladiator - ale trzyma poziom - co przy braku "nazwisk" aktorów może dziwić. A jeszcze jak ktoś lubi okres - warto rzucić okiem. Dla miłośników prozy R.E Howarda - nieśmiertelni Piktowie. Dla innych - za duża włócznia i zwyczaje wilków. Tiaaaaaaaa
Tak się składa, że jako mały chłopiec czytałem Howarda... i co z tego, skoro tutaj pokazali ich zupełnie inaczej niż opisywał ich wspomniany autor? Kiedyś i ty dorośniesz i zaczniesz zwracać uwagę na takie "detale" jak włócznia rodem z japońskiego Final Fantasy czy polujące za dnia wilki... bo każdy w miarę inteligentny człek od razu to zauwarzy. Szczególnie jeśli interesuje się tym okresem - więc krótko dzieciaczku - przestań pieprzyć.
Tak sie sklada ze wilki poluja zza dnia panie 'wiem Fszystko', a final fantasy jest naprawde rzetelnym zrodlem zeby sie na nie powolywac. Kon by sie usmial z twej inteligencji
Narzekać na kobietę władającą włócznią nie będę, jako że u Piktów to się zdarzało, nawet często. Narzekać nie będę na zdjęcia, widoczki i muzykę bo były jak najbardziej ok. Będę narzekać na brak fabuły (to atakujemy tych Piktów czy nie, bo Agrykola się wycofuje?) lub może na płytką fabułę w stylu biegniemy biegniemy a i tak na końcu wiadomo że zostanie jeden z nas i w dodatku nasze schronienie okaże się naszym grobem, wiec wrócimy sobie do samotnej dzieweczki w środku lasu i będziemy żyć długo i szczęśliwie. Co za banał, litości. Piktowie mało piktyjscy (gdzie te tatuaże z których słynęli, gdzie te niebieskie malunki na twarzy (a nie pasy na policzkach rodem z "Rambo")), Rzymianie mało rzymscy i na domiar złego niema kobieta - wilczyca, tropiąca uciekinierów z prochów zmarłych;/ i druga blondyna, wiedźma i nekromantka (czy Piktowie w ogóle znali taką profesję?!) Pomijam, że Rzymianie używali słów "ok, je....ane, ku....wa" ... . Nie no bieda jak na film historyczny, to bieda.
jak dla mnie film niezły, czasami trochę zbyt szybkie i chaotyczne ujęcia podczas walk, nie wiadomo było co się dzieje i kto jest kim. Fabuła rzeczywiście nie za bardzo porywająca ale pomysł niezły, nawet przyjemnie się oglądało Nie czepiając się ww detali ode mnie 6 a czepiając się 4
Opinia Twoja, nie jest glupio napisana, ja osobiście lubię tego typu filmy i te klimaty. Kobiety władające bronią jak najbardziej wskazane przy tego typu produkcji o piktach (Król Artur ode mnie 7 bo był o wiele ciekawszy) ... jednak jak dla mnie film jest tylko na 5.... ogólnie to się trochę znudziłem przy nim
Po obejrzeniu minuty odechcialo mi sie ogladac, ale myśle poczatek moze niezbyt ale środek i koniec bd lepszy.
Zgadzam sie z kepor ujecia walk jakby były zabrane z innego filmu, tyle że coś zmienili i ha mamy Film! Taka robota na odpier.
Każdy film to kwestia gustu. Niby to samo można by było powiedzieć o Piratach z Karaibów i tak samo go bronić, ale jak na mój gust film i tak był świetny. A co myślę o Centurionie. Żenada na poziomie Jądra Ziemi, Biker Boyz, Króla Artura i U-571(swoją drogą powinieneś się nimi zainteresować). Durna produkcja dla niepełnosprytnych.
trafiłeś w sedno, kwestia gustu. Dla mnie centurion to świetny film. A piraci to ,,Durna produkcja dla niepełnosprytnych'' dlatego takie na siłe udowadnianie kto ma racje nie ma sensu.
Autor tematu trochę ostro, ale ma dużo racji. takich historyków za 10-che mam już dość.
Ludzie ogarnijcie się. Film historyczny oznacza, że akcja rozgrywa się w przeszłości. i czesc. a nie ze ma byc wiernym odzwierciedleniem czegokolwiek.
W odpowiedzi na madrosci kolegi @PuszekFatalista tu mamy 2 pierwsze lepsze, linki do filmow przrodniczyc
traktujacych o polowaniach wilkow za DNIA!!!!!!
http://adam.owczarz.wrzuta.pl/film/13KK2JKZXWQ
http://www.youtube.com/watch?v=2jXxtQRy47A&feature=fvwrel
dlatego wlasnie fachowcom za 10zl mowimy stanowcze nie1!!!
@Bouddica kolejny starożytny pikt, który przetrwał do naszych czasów;/ Facet polecam discovery itd a nie filmy fabularne.