6,3 29 tys. ocen
6,3 10 1 29046
5,7 12 krytyków
Centurion
powrót do forum filmu Centurion

Dajmy szansę Angolom.Film ten choć nie ma jakieś skomplikowanej fabuły
to i tak ogląda się całkiem przyjemnie.1,5 h mija niepostrzeżenie zwłaszcza przy paru
Heinekenkach.Wartka akcja i dobrze nakręcone sceny walki w niczym nie ustępują
tym z Hollywood.Pierwsze 30 minut jest naprawdę klimatyczne, póżniej nieco tempo spada by pod koniec znowu przyśpieszyć.Fajna muzyka, dobre kostiumy
i ciekawe ujęcia pięknej acz surowej szkockiej przyrody to niewątpliwie
dodatkowe atuty tejże produkcji.
Jest to przede wszystkim film przygodowy i akcji z luźnym tłem historycznym
i pod takim kątem powinien być oceniany.Nie jest to przecież genialny
i niedościgniony "Gladiator" bo nie taki był przecież zamysł twórców.
Dlatego tez mocne 8/10.Gdyby był to film Made in Hollywood ocena
oczywiście byłaby niższa, ale należy jednak docenić wysiłki kinematografii angielskiej,
iż dała sobie calkiem dobrze radę bez pomocy Wielkiego Brata zza oceanu.
A krytykować oczywiście można zawsze wszystko, ale czy my Polacy mamy
choćby jeden film przygodowo historyczny na podobnym poziomie
z tak fajnymi i dynamicznymi scenami walki i tak fajnym klimatem?

ocenił(a) film na 3
Rafael777

Dokładnie, ten film to taki wał, że bez Heinekenków nie da się dotrwać do końca :PPPPPPPPPPPPPPPP)))))))))))))))

ocenił(a) film na 4
Rafael777

Naprawdę nie wiem za co dałeś temu filmowi 8. Fakt krajobrazy super ale poza tym to tam nic nie było, a już finałowa walka to jakaś porażka. Uciekali przed nimi tyle czasu, żeby ich wybić w ciągu minuty. No i oczywiście przeżył tylko on jeden, też nie wiadomo dlaczego. Film jest znośny, ja dałem 4 właśnie ze względu na ciekawie pokazane krajobrazy. pozdrawiam

blade890

Finałowa walka - już starożytni (np. Sun Tzu) wiedzieli że człowiek doprowadzony do ostateczności walczy o życie jak szalony, ale kiedy dać mu cień szansy to nie walczy tylko ucieka więc to wcale nie takie głupie. Dla mnie główna nielogiczność ew. kara za zabójstwo syna wodza - nagle Rzymscy legioniści zamieniają się w dżentelmenów:).

ocenił(a) film na 2
Rafael777

A co ma poziom polskiej kinematografii do oceniania filmów?
Czy z tego powodu, że nie stać nas na kręcenie widowiskowych filmów (choćby Quo Vadis) mamy innych oceniać wysoko?
Kompletnie niezrozumiałym jest dla mnie wstawianie przez Ciebie wysokiej noty (8/10) m.in. za to, że nie jest to produkcja z Hollywood.
Przecież w filmie nie chodzi tylko o efekty specjalne czy też świetne sceny batalistyczne.
Ja nie oceniam wysiłków ale efekt. A ten jest w tym przypadku jest co najmniej mizerny.
Niemal z każdej sceny w tym filmie bije kicz.
Mam się upić piwem, żeby strawić to dzieło?
Nie tędy droga.

ocenił(a) film na 5
Rafael777

Głupota aż bije z Twojej wypowiedzi.

"Drogie małostkowe i krytykujące wszystko Polaczki"
Mój Drogi, jeśli już kogoś krytykujesz za niskie oceny tegoż filmu, to nie tylko Polaków, ale także inne narody, które w swej bezczelności śmiały tego filmu nie docenić.

Ja, szczerze mówiąc, dopiero później zauważyłem, że ten film nie jest z Hollywood, bo wygląda, jakby był. 5/10 najwyżej, i tylko wtedy, gdy ktoś chce oglądać jakąś kretyńską napieprzankę. A zakwalifikowanie go jako "historyczny" jest jakimś ponurym żartem.