6,3 29 tys. ocen
6,3 10 1 29046
5,7 12 krytyków
Centurion
powrót do forum filmu Centurion

Cześć, szukam filmów podobnych do Centuriona, czy 9 Legionu. Są jeszcze jakieś produkcje o legionistach godne uwagi?

DiameQ

1.King Arthur, chyba z 2004r. podobny klimat tyle ze czasy odleglejsze(mieszanina fikcji, przekreconych faktow historycznych i legend)
2.Pompeje z 2014r.
3.Dragon Blade-poziom Ostatniego Legionu, tyle ze chinska produkcja...Irytujace walki, denny scenariusz, raczej na nudne jesienne niedzielne popoludnie

REASUMUJAC

Od czasu Gladiatora nie pojawilo sie nic godnego uwagi, no moze jedynie serial Rzym trzyma jako taki poziom, mimo ze historia jest niec przeklamana.Tylko w ktorym filmie jej nie ma...

P.S. Sorry ale dorzucil bym jeszcze Cezara z J.Sisto(chyba 2001r.)-to chyba najlepsze film telewizyjny w kontekscie Rzymu, dalej nieco gorzej wypada Spartacus z 2004r. z Visnjicem w roli tyt. i Cleopatra z T.Daltonem(nawet nie najgorzej to wyszlo ale rzecz gustu i indywidualnych kryterii estetycznych)
Ja natomiast polecam fabularyzowany dokument, szescioodcinkowy: Ancient Rome: Rise and fall an Empire.Mimo, ze temat potraktowany wybiorczo, to z duza dbaloscia o detele ktorych prozno by szukac w filmach fabularnych o tej tematyce.

ocenił(a) film na 9
Magister_Perotinus

Sa 3 dobrze mi znane filmy o tematyce rzymskich legionów to znaczy głównie tego niby nipokonanego i zaginionego IX legionu:P
1.Centurion
2.Ostatni Legion
3.IX Legion

ocenił(a) film na 9
DiameQ

Sa 3 dobrze mi znane filmy o tematyce rzymskich legionów to znaczy głównie tego niby nipokonanego i zaginionego IX legionu:P
1.Centurion
2.Ostatni Legion
3.IX Legion